TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Oj rakijo šljivovice ljuta...
Nakon mukotrpnog kupljenja šljiva i pečenja rakije, došlo je vrijeme siječnja kad nastaje obaveza podnošenja godišnjeg izvješća o proizvedenoj količini, obračuna trošarina na tu količinu i trošarine za kotao. Ako su vas boljele noge od čučanja ispod šljiva, ruke od kanti koma, trbuh od probavanja rakije, vrijeme je da vas zaboli glava od izračuna trošarina na vaših ruku djelo, roda vaše šljive, vaše njive, vaše djedovine. Stoga želimo pomoći onima koji žele živjeti u skladu s prirodom, ali po hrvatskom propisu.

Pit` će čiča i bez kafića
Rok za podnošenje godišnjeg izvješća je 31. siječnja 2011.godine za prošlogodišnju proizvodnju, a rok uplate obračunate trošarine je 20. siječnja 2011. godine.
Evo primjera kako obračunati i platiti trošarine na proizvedenu rakiju:
Formula za izračun količine čistog alkohola iz proizvedenog alkohola za upotrebu glasi:
Količina čistog alkohola = količina ispečene rakije x postotak čistog alkohola / 100.
Postotak čistog alkohola se izračuna tako da se pomnože gradi s koeficijentom 2,5.
Primjer:
Ispekli smo 55 litara rakije od 16 gradi i iz tih podataka je po dolje navedenoj formuli izračunato da je proizvedeno 22 litre čistog alkohola.
 Č.a = 55x 40 %/100 = 2200/100 = 22 litre
S obzirom da je po domaćinstvu dozvoljena neoporeziva količina od  20 litara čistog alkohola, trošarina se plaća za dvije litre (100%)  čistog alkohola što (53,00 kune / litra ) iznosi 106,00 kuna.
Za kotlove zapremnine od 40 do 100 litara iznos trošarine je 100,00 kuna, a preko 100 litara iznos trošarine je 200,00 kuna godišnje.

Primjer uplatnica

Uplata se izvršava na dvije posebne uplatnice, koje se razlikuju samo u opisu plaćanja. Jedna je za trošarinu na više proizvedenog alkohola od neoporezive količine, a druga za godišnji paušal za kotao.
Obrazac godišnjeg izvješća treba popuniti, potpisati na dva označena mjesta i poslati ga u nadležnu carinarnicu ( za naše područje slati na adresu: Ministarstvo financija, Carinarnica Slavonski Brod, Mile Budaka 1, 35 000 Slavonski Brod). Ujedno treba poslati i potvrde o uplati pripadajućih trošarina. Mali proizvođači nemaju trošarinski broj.  Sve vezane informacije i obrazac izvještaja možete preuzeti na: http://www.carina.hr/Dokumenti/Propisi.aspx?i=13

 


Oj rakoji krvopijo ljubim tvoje ime...
O rakiji su u Slavoniji ispjevane mnoge pjesme koje su se najčešće pjevale pri pečenju rakije kada je i bilo više vremena za razonodu. Svakako, pjevane su i u drugim prigodama. Evo nekoliko stihova:

...Od rakije nema bolje žene
Po tri dana ona ljulja mene...

...Moja usta mirišu karminom
a od dragog rakijom i vinom...

...Oj rakijo, rako,
Ja te volim jako,
A ti mene rako
U jarak polako...

...Oj da mi je da mi je
Jedna litra rakije
Jedna litra vina
I curica fina...

...Bit će šljive, bit će i rakije
Bit će nama svima veselije...

...Al je lijepo u našem šljiviku
Doli trava gori šljiva plava...
Postavljeno 18.01.2011. by Hrvoje Kovačić
Broj otvaranja:7086
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.