TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Najveći slikarski val nije samo Đukin već i hrvatski kulturni uspjeh
Međunarodna umjetnička referenca u Guinnessu - INTERNATIONAL GUINNESS WORLD (svjetski događaj, najveća slika)
Đuka Siroglavić – Val, Brač, Jadran, Hrvatska...

Slikarstvo Đuke Siroglavića nakon ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda pred novim izazovima? Đukine sadašnje umjetničke vizije otvorile su i rezultirale neograničenim djelom za budućnost umjetničke zbilje.

Đuka opasao brački aerodrom najvećom slikom na svijetu
Đuka Siroglavić (Slavonski Brod, 1962.) dugo je tražio svoju tehniku umjetničkog izražavanja (Gestaltungstechnik). S jedne strane, eksperimentirao je zanimljivim idejama, s raznim tehnikama na mnogim materijalima velikom plošnošću i plastičnošću razigrane izražajnosti, pri čemu je njegova izobrazba prvotno preferirala sve vrste drva, poglavito grab, bukvu i slavonski hrast. S druge strane, eksperimentirao je i tražio, ne samo vanjske objekte svoje umjetničke inspiracije, nego i onaj prirodni element koji bi najviše odgovarao unutarnjem stanju njegovog nemirnog duha koji uvijek iznova inspirira, a on pokušava predočiti svu silinu energije i promjena koje mu se ukazuju pred očima. Ako tako pođemo od klasičnih prirodnih elemenata zraka, zemlje, vatre i vode, odmah će biti jasno da olujna rosa nemirnih voda dominira motivima Đukinih likovnih ostvarenja, slika, instalacija i "performance" nastupa.

Đuka s poveljom Guinnessa
Tomu se nije čuditi jer je Đuka Siroglavić veliki zaljubljenik u prirodu, u širinu slavonskih šuma, rijeka i potočića, ali ne manje i u silovitost jadranskih valova, koji ga već godinama inspiriraju na uvijek nova nastojanja oko onoga likovnoga izražaja koji bi uspio pomiriti tišinu, tisućljetnu ukočenost okoliša i krajobraza, s trenutnim i silovitim, u hipu od siline udara razbijenim vodenim valom, kao simbolom one vječne promjene još od predsokratovca Heraklita.
Razigrani jadranski val ispunjen energijom i velikom umjetničkom snagom kojom je Đuka Siroglavić proizveo najveću likovnu umjetninu na svijetu završila je u Guinnessovoj knjizi rekorda. Slika je površine 10.000 metara četvornih kojom je oborio Guinnessov svjetski rekord. "Imao sam veliku balu platna i želio je nekome darovati. No, kako je nitko nije htio, počeo sam na njoj slikati i na kraju došao na ideju da sve to pretvorim u najveću sliku na svijetu."

Nemirni valovi Đukini
I zaista, u Siroglavićevu slikarstvu "sve teče", ali samo utoliko, ukoliko se silina valova uvijek razbija o čvrstu hrid, koja opet tek za pokoji milimetar popusti, prkoseći promjeni kao ona "skamenjena vječnost". Taj sukob "skamenjene vječnosti" i vodene olujne nemani najbolje ilustrira unutarnji poriv Siroglavićevih slikarskih motiva. Istina, valovi znaju splahnuti, ali to je tek primirje pred buru, onu buru koja se zajedno s vodenim kapljicama rasprši u nepreglednu lepezu jarkih boja.

Od početka se ovakav umjetnikov razvoj nije mogao očekivati. Još dok je Siroglavić eksperimentirao u drvu i kamenu, bio se već preselio u Zagreb, sustigao ga je zov Domovine koju je valjalo braniti od sila paklenih. Kao dragovoljac Domovinskog rata odlazi na njemu domaće zapadnoslavonsko ratište zajedno sa svojom suprugom Sonjom. "Družili smo se sa smrću", naslov je njihove knjige koja je objavljena već u petom izdanju. Svu početnu naivnost trenutka, ali i hrabrost srca, pokazuje ova knjižica. Put od beznađa do nade i ufanja, od slika mrtvih prijatelja do konačne slobode, njih je dvoje u ovoj knjižici još jednom prodrhtalo.

Iz rata je Siroglavić izašao kao narednik, ali to je ovdje manje bitno. Rat je promijenio ne samo njegove tehnike, nego i bitno modificirao umjetnički pogled na svijet. Sudjeluje na mnogim humanitarnim izložbama poznajući sudbine svojih palih suboraca i njihovih obitelji, uvijek spreman njima priskočiti u pomoć. Upravo se trudi, uz silnu energiju duha i kista, oslikati kilometarski dugu umjetničku sliku koja bi se mogla pogledati i (na metre) kupiti ovoga ljeta na Braču, sve u korist udruge "ars humana" i njenih štićenika. Planirana tematska izložba u Berlinu sljedeće godine kojom je očekivati da će potaknuti zanimanje za njegova ovodobna uzbudljiva slikarska ostvarenja i njegovu subjektivnu motivaciju koju će pokazati u Njemačkoj, gdje se oduvijek poštovala umjetnost, ali i volja za eksperimentiranjem i izražavanjem novim tehnikama, bilo u plastici ili slikarstvu.

Đuka na kontinentu
Postavljeno 01.08.2007. by Ivan Raos
Broj otvaranja:3987
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.