TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
SDP-HNS Pakrac: Otvorili smo vrata tihoj većini
Izuzetno smo zadovoljni izbornim rezultatima u Pakracu. Ne samo zbog ostvarenog rezultata naše liste i naših kandidata za gradonačelnika i zamjenika, nego, prvenstveno, zbog činjenice da je volja birača za alternativnom političkom opcijom na ovim prostorima ojačala te je po prvi put ozbiljno uzdrmana politička vlast, istaknuli su Zoran Krejči, Dragan Marin i Miroslav Kolar, čelnici koalicije SDP/HNS na tiskovnoj konferenciji održanoj 19. svibnja.

Marin naglašava da koalicija SDP/HNS postaje ozbiljan politički suparnik. "Naglašavam, suparnik ne protivnik," kaže Marin ističući da su oni ulaskom u drugi krug gradonačelničkih izbora svoj prvi cilj ostvarili.

"Građanima smo omogućili da još jednom u drugom krugu ozbiljno razmisle. Vrata za promjene su im otvorena. Toj dosadašnjoj tihoj većini otvorena je mogućnost da se 31. svibnja izjasne u svoju korist. Za to je potrebno da na izbore izađu i oni koji nisu na biralištima bili 17. svibnja", mišljenja je Kolar.

Pakrac je premali grad da bi se u njemu moglo straničariti. Na njegovom razvoju potrebno je okupiti sve stručne ljude i svima dati jednaku priliku, mišljenja je Marin.

Njihova analiza ukazuje da najviše birača na izbore nije izašlo upravo na gradskim biračkim mjestima gdje oni imaju ponajviše glasača, te u tome vide svoju šansu da nadoknade zaostatak iz prvog kruga. Stoga će u ovih desetak dana dodatnog vremena za promidžbu organizirati u gradskoj vijećnici još jedan promidžbeni skup, a svoje političke ideje pokušat će približiti građanima na već uobičajenom štandu na gradskoj tržnici.

Naravno, računaju i na dio birača koji su se u prvom krugu opredjeljivali za preostala dva kandidata koja nisu prošla u drugi krug.

Što se tiče izbora za gradsko vijeće oni naglašavaju da su s 4 vijećnika respektabilna snaga i pokušat će koaliranjem stvoriti apsolutnu većinu u gradskom vijeću, ali će te aktivnosti ostaviti za vrijeme poslije drugog izbornog kruga, mada su već neki međustranački kontakti na tu temu ostvareni i pokazuju dobre početne rezultate.

Gospodarstvo mora biti udarna tema

Gospodarstvo je udarna tema njihovog političkog promišljanja. Kolar ističe da je sve to lijepo što vladajuća politika radi na jačanju zdravstva, prosvjete i drugih oblika nadogradnje. No, bez razvoja gospodarstva, koje treba biti kičma koje će nositi sve te aktivnosti,  grad će ostati bez stanovnika, a time bolnice bez pacijenata, škole bez učenika, kulturne priredbe bez posjetitelja.

On se pri tome poziva na povijesno iskustvo da je broj stanovnika na ovom području rastao nakon otvaranja novih tvornica, poput "Papuka" i "Moderne". Sada je pravac kretanja stanovništva  suprotan. Ljudi, posebice mladi i obrazovani, odlaze iz grada u kojem nema posla, pa je i sve manje stanovnika, uslijed čega su sve manje potrebne i razne institucije, koje se zatvaraju, a kao primjer ukazuju na pakrački sud, odnosno njegovo izmještanje u Daruvar.

"Lijepo je imati novi Poduzetnički centar i poduzetničku zonu. No,  obadva ova infrastrukturna objekta, kakvi su sada, posebice dok je zona prazna, imaju svrhu sami sebi. Istovremeno, u gradskoj upravi, umjesto da postoji razvojna agencija, postoji čovjek koji radi na stečajevima", kaže Kolar.

"Dobijemo li mandat u drugom krugu, razvoj gospodarstva i priliv mladih i obrazovanih ljudi će biti naš primarni cilj. Gospodarstvu namjeravamo pomoći na način da pri Gradu osnujemo garancijski fond koji bi trebao pomoći poduzetnicima početnicima,  a ukinuli bi i porez na tvrtku.

Gradske ustanove ne bi, kao dosadašnja vlast, koristili za osobnu promidžbu i obračune s političkim neistomišljenicima (bolnica) već bi poduzeli konkretne mjere u cilju pomoći u rješavanju deficitarnog kadra. Pomogli bi im subvencijom većih plaća od onih koje na istim radnim mjestima dobivaju u atraktivnijim životnim sredinama, i stambenim zbrinjavanjem jer su kadrovi postali usko grlo njihovog daljnjeg razvoja", kaže Marin.

Zoran Krejči je ukazao da u predizbornoj kampanji nije sve bilo toliko korektno, kako se to iznosi. Kao dokaz toga je istaknuo njihov prigovor (vidi sivac) proslijeđen izbornim povjerenstvima na koje do održavanje tiskovne još nisu dobili odgovor.

Miroslav Kolar raspolaže informacijama, koje su bile objavljene i na televiziji, da je u danu neposredno prije izbora, dakle u danu izborne šutnje, glasačima koji su organizirano putovali iz Beograda na izbore u Hrvatsku, dijeljen materijal s uputstvima da na gradonačelničkim izborima glasuju za kandidate HDZ-a, konkretno u Pakracu i Lipiku, za kandidata broj 2.

Marin je naglasio manipulaciju djecom, kao što je to slučaj bio na Gavrinici gdje su, u "dresovima HDZ-a", djeca lijepila njihove plakate, ali i na čestitku u posljednjem broju Lista upućenu od strane gradonačelnika djeci pakračkog dječjeg vrtića za uspjeh na županijskom natjecanju, što nije bio slučaj u ranijim prigodama kada su i značajniji uspjesi ostvarivani na različitim državnim i međunarodnim natjecanjima, ostali bez takve gradonačelnikove reakcije. Ovaj put je čestitka došla zbog dobrog predizbornog tajminga, mišljenja je Marin.

PRIGOVOR SDP-A IZBORNIM POVJERENSTVIMA

Nekorektna izborna promidžba

Dana 16. svibnja na području Grada Pakraca osvanuli su leci sa slikom nezavisnog kandidata za gradonačelnika Grada Pakraca Miroslava Ivančića u društvu s gradonačelnikom Grada Požege, županom Požeško-slavonske županije i predsjednikom Skupštine Županije, inače članovima SDP-a (fotografija je snimljena prilikom otvaranja ispostave Ureda za branitelje županije Požeško-slavonske u Pakracu).

Ispod fotografije je natpis "OVO JE NAŠ KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA". U potpisu je SDP PAKRAC, a na slici je zaokružen nezavisni kandidat  Miroslav Ivančić.

Leci su nalijepljeni na plakate kandidata za gradonačelnika koalicije SDP-HNS za Grad Pakrac, Dragana Marina i podijeljeni u poštanske sandučiće  građana.

Ovim nekorektnim i neetičnim postupanjem dovode su u zabludu birači i istima se sugerira da je nezavisni kandidat za gradonačelnika zapravo kandidat SDP-a.

GO SDP-a Pakrac ovaj prigovor je uputio 16. svibnja Državnom, Županijskom i Gradskom izbornom povjerenstvu.

SDP BI SUOČELJAVANJA


SDP/HNS bi  prije drugog kruga glasovanja htio sučeljavanje kandidata. Oni pozivaju kandidata i zamjenika HDZ-a na sučeljavanje uživao pred biračima, a za moderatora (voditelja) predlažu nekog od novinara "Pakračkog lista".
Postavljeno 22.05.2009. by Darko Baronica
Broj otvaranja:4061
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Sortiraj Lokalni izbori 2009 by
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.