TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
HDZ Pakrac: HDZ 'narastao' u županiji i gradu
Lista HDZ-a za Gradsko vijeće Pakrac ostvarila je najbolji rezultat od 1997. godine. U odnosu na prije četiri godine broj glasača HDZ-a povećao se za skoro 300, što je rezultiralo s povećanjem udjela od 5,5 posto u odnosu na ukupan broj izašlih birača. Posljedica toga je osvajanje 6 vijećničkih mjesta, isto kao i prije 4 godine, s tim da je prilikom ovih izbora strankama na raspolaganju bilo dva vijećnička mandata manje nego 2005. godine, te su ukupno uzevši u HDZ-u vrlo zadovoljni nedjeljnim izbornim rezultatima, naglasili su na tiskovnoj konferenciji 19. svibnja Davor Huška, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Pakrac, tajnik Krunoslav Kelemen i član predsjedništva Nikola Šimić.

"Naravno da smo zadovoljni i rezultatom koji smo moj zamjenik Nikola Šimić i  ja  ostvarili u dijelu izbora koji se odnosi na gradonačelnika Grada Pakraca. Da mi je netko u nedjelju ujutro ponudio 49 posto odmah bi prihvatio. Nakon objavljivanja konačnih rezultata postojao je žal što zbog samo 13 glasova nismo riješili te izbore u prvom krugu. Ipak, kada se sve prespava, mora se naglasiti da je podrška od 1872 birača, koliko se izjasnilo za mene i gospodina Šimića, ili skoro polovina izašlih, vrlo dobra, te očekujemo da ćemo 31. svibnja bez poteškoća taj posao privesti kraju", rekao je Huška.

On ističe da je vrijeme predviđeno za izbornu kampanju potrošeno, te se od ovog tjedna vraća uobičajenim poslovima. Od srijede je to zasjedanje Hrvatskog sabora, a tijekom tjedna ističe cijeli niz ugovorenih sastanaka u različitim ministarstvima, a u kojima treba rješavati pakračke probleme poput realizaciju otkupa nekretnina "Papuka" u HBOR-u, pokroviteljstva Ministarstva kulture obilježavanju obljetnice KUD-a "Seljačka sloga" i još nekim projektima,

"Govorim to da bih ilustrirao da pakrački gradonačelnik ne može sjediti u uredu, već za probleme treba lobirati tamo gdje ima i novaca, u raznim ministarstvima i državnim fondovima. U Pakracu će dnevne operativne poslove obavljati moj zamjenik koji je izuzetno kvalificiran za to pri čemu će mu pomagati i tajnik Grada, a naravno, i svi ostali zaposlenici gradske uprave na čelu s pročelnicima. Zbog toga smo proteklih godina utrošili puno truda da i pročelnike i djelatnike ekipiramo i osposobimo kako bi mogli kvalitetno odgovoriti zahtjevima naših građana".

Huška se osvrnuo i na rezultate u županiji ističući veliko zadovoljstvo što je "županija, nakon dvije godine  ponovo vraćena u vlast HDZ-a i njihovih partnera. To je evidentno kroz ostvaren broj vijećnika koalicije HDZ/HSS/HSU/HSP, a bit će potvrđeno i 31. svibnja kada Marijan Aladrović u drugom krugu potvrdi visoki izborni rezultat iz prvog kruga u kojem je nedostajalo također vrlo malo da  dobije četverogodišnji županov mandat. Ističem to kao važno jer će osvajanjem ponovne vlasti od strane HDZ-a u Pakracu, sada i u županiji, biti stvorena vertikala vlasti iste koalicije, od gradske do državne razine, čime će se županija može izvući iz izolacije u koju ju je stavila prethodna županijska vlast, a što smo osjećali svi mi njeni stanovnici", kaže Huška.

HDZ ne mora imati predsjednika vijeća

Kroz šest osvojenih vijećničkih HDZ-ovih mjesta osigurali smo zastupljenost u vijeću naselja Pakrac (3 mjesta) te po jednog vijećnika iz Prekopakre, Badljevine i Donje Obriježi, dakle pokrili smo veće područje Grada Pakraca, a u vijeću su i dvije žene, od kojih je jedna predstavnica mladeži. Imamo u vijeću poduzetnike i branitelje, visokoobrazovane  osobe i obrtnike, što pokazuje da smo  jako dobro posložili kandidate na listi. Kao bivšeg predsjednika veseli me činjenica da 70 posto sada  izabranih vijećnika ima visoku stručnu spremu i općenito je sastav vijećnika takav da jamči kvalitetan rad kakav će se očekivati od gradskog vijeća u uvjetima kada će ono preuzeti i dio funkcije bivšeg poglavarstva, istaknuo je Nikola Šimić, a interesantna je i njegova opaska da se može i mora još bolje raditi nego do sada, te iskoristiti zakonske mogućnosti koje dozvoljavaju da se u rad predstavničkog tijela uključe prvenstveno mladi i stručni  ljudi, koji nisu vijećnici.

Poučeni iskustvom rada gradskog vijeća u prošlom četverogodišnjem mandatu kada su oni vladali s manjinskom većinom bez formalne koalicije, niti sada ne namjeravaju formalno koalirati s nikime.

Čelnici HDZ-a ističu da imaju kandidata za predsjednika gradskog vijeća iz redova svojih vijećnika, ali isto tako su spremni, u slučaju dogovora s drugim strankama, to mjesto prepustiti i nekome od vijećnika izvan njihove liste.

Šimić naglašava da su ljudi vrlo dobro prihvatili HDZ-ovo izbornu promidžbu u kojoj su simbolično (dresovima nogometne reprezentacije) ali i porukom predstavljeni kao tim čime je naglasak stavljen na kolektivni rad, sudjelovanje šireg članstva u odlučivanju. Analizirajući ponašanje biračkog tijela konstatirali su da su sela u potpunosti opravdala uvriježeno mišljenje da su biračka baza HDZ-a, dok su podbacila pojedina biračka mjesta u Pakracu, posebice u dječjem vrtiću, kod gradonačelničkih izbora što potvrđuje da je riječ o biračima koji su dijelom skloni jednoj drugoj političkoj opciji.

HDZ neku posebnu kampanju za drugi krug gradonačelničkih izbora neće provoditi. Održat će sastanke po temeljnim ograncima kako bi se članstvu ukazalo na značaj ponovnog izlaska na birališta 31. svibnja. Govoreći o izlasku u prvom krugu, čelnici HDZ-a su iskazali zadovoljstvo što je na izbore ipak izašlo 300-tinjak birača više nego prije četiri godine, ali su svjesni da je to još uvijek za oko 700 birača manje nego na zadnjim saborskim izborima. Niti oni nemaju objašnjenje za takvu nezainteresiranost dijela biračkog tijela koji objektivno svakodnevno živi na ovom području. Očekuju da će 31. svibnja  na izbore izaći u najmanju ruku svi oni koji su na njima bili i 17. svibnja, osim onih koji su radi izbora doputovali u Pakrac iz drugih država ili krajeva Hrvatske, što već samo po sebi jamči  manje birača.

Čelnici HDZ-a od gradonačelničkih kandidata koji nisu ostvarili ulazak u drugi krug očekuju suzdržanost, odnosno da neće svoje birače pozivati da glasuju niti za jednog od preostala dva kandidata nego će to prepustiti njihovom izboru.
Postavljeno 22.05.2009. by Darko Baronica
Broj otvaranja:3733
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Sortiraj Lokalni izbori 2009 by
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.