TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
VIDEO! Nenad Bach posjetio Lipik
Lipik su 24. lipnja 2008. godine posjetili Nenad Bach, hrvatski glazbrenik iz New Yorka i Frank Westerman, nizozemski istraivaki novinar iz Amsterdama kao gosti udruga mladih iz Lipika - Inore, Novog Lipika i Mladih Lipika, ogranka Lijepe nae i Grada Lipika. Naalost, prof. ubrini koji zauzima centralno mjesto u ovoj prii sa Nenadom Bachom, nije mogao doi u Lipik zbog fakultetskih obaveza, ali obeao je doi za streetball i cijeli vikend provesti u Lipiku.

Goste smo doekali u hotelu Lipa te smo se, po elji Nenada Bacha, prošetali Lipikom do zgrade gradske uprave gdje je goste pozdravio gradonaelnik Lipika Antun Haramija i ujedno se zahvalio mladima iz Lipika za sve što su uinili za ostvarivanje ovog prijateljstva sa Nenadom Bachom i Frankom Westermanom. U delegaciji za dobrodošlicu su još bili: ispred mladih Dejan Ilii, Goran Pušenik, Darian Husko, Anita Major, Ivana Bukvi, Sreko Belac, Mario Bara, zatim bivši gradonaelnik Lipika Stjepan Horvat, ravnateljica Osnovne škole Lipik Sanda Ivanovi, Jadranka Šimunovi – Katunar ispred udruge Lijepa naša i voditelj uzgojnih programa konjogojstva RH mr.sc. Mato ai.

Program obilaska Lipika obuhvaao je Ergelu i konje, Djeji dom, park i Kursalon, te Bolnicu.

Konji su ugodno iznenadili kako naše goste tako i nas same. U puno boljem su stanju nego prije 8 mjeseci, opet su dobili na snazi i ukupnoj masi. Nenad Bach se je interesirao kako moe pomoi lipikoj Ergeli, a u isto vrijeme Frank Westerman paljivo je biljeio sve detalje za svoju knjigu o lipicancima zbog koje je i posjetio Lipik. Na Ergeli je goste pozdravio i direktor Poljoprivrede Lipik eljko Butorac.

U kratkom posjetu Djejem domu Nenada Bacha je zanimalo jedno od „ona“ tri pitanja. Naime, i on je pitao jeli se ikada više nakon što je obnovio Dom Mark Cook vratio u Lipik. Kratkom šetnjom parkom stigli smo do Kursalona gdje su djeca Osnovne škole našim gostima otpjevali pjesmu „Lipik grade moj“ što je ugodno iznenadilo Nenada Bacha. Posjetili smo i unutrašnjost Kursalona i tamo je spomenuta elja da na otvorenje Kursalona, zajedno s njim, doe i Bono Vox iz U2-a na što je Nenad Bach rekao: „Vidjet emo, mogue je...“. U Bolnici nas je doekala ravnateljica dr. Marica Topi koja je našim gostima pokazala Mramorne kupke.

Nenada Bacha zanimale su mnoge stvari, meuostalim i kako se bira gradonaelnik Lipika, ali i mogunost zapošljavanja dodatnih strunjaka u Ergeli te je u tom smjeru i ponudio svoju pomo. Pitao je za minska polja oko Lipika, ali i primjetio razrušeno proelje Bolnice i u razgovoru mi objašnjavao kako nam moe pomoi u prikupljanju raznih donacija. Naravno, razgovarali smo o i Bonu Voxu i Mark Cooku... Ostao je ugodno iznenaen kada je vidio Ergelu, konje i Djeji dom u stvarnosti. Na slikama sve izgleda puno manje... Zanimljivo mišljenje o Nenadu Bachu ponudio je Frank Westerman koji je ostao zadivljen njegovim nainom razmišljanja kojim uvijek nudi rješenje problema o kojem pria. Nenad Bach ponudio je svu pomo koju on moe pruiti u svijetu.

Frank Westerman je ostao u Lipiku do etvrtka i obavio brojne razgovore za svoju najnoviju knjigu koju priprema na temu tragine sudbine lipicanaca. Imali smo prilike vidjeti na djelu cijenjenog svjetskog istraivakog novinara koji je prošao mnoga ratišta, od Vukovara u Hrvatskoj i Srebrenice u Bosni, pa sve do Groznog u eeniji. Zaista vrijedno iskustvo. Frank Westerman je priznati pisac i dobitnik nekoliko knjievnih nagrada, a zadnja knjiga „Inenjeri duše“ prevedena mu je i na hrvatski. Završetak ove najnovije knjige o lipicancima oekuje za godinu dana, te je ostavio mogunost da u Lipiku odri sveanu promociju.

Ovo je samo posljednji primjer i dokaz zalaganja i djelovanja mladih ljudi u Lipiku. Dokaz da je sve mogue ostvariti, bitno je samo koliko to ovjek eli. Ovo je i dokaz da mi mladi Lipika razmišljamo i djelujemo na više razina i u više smjerova, da nam nije primarno samo organizirati turnire, koncerte ili izdavati novine, ve vratiti i zanimanje svjetskog mainstreama za Lipik, od medija, televizije, pa sve do glumaca i glazbenika. Do svakog ovjeka na planetu mogue je doi ve preko troje ljudi. Do bilo kojeg ovjeka. Evo, mi smo uinili prvi korak prema Bonu Voxu iz U2-a, ma kako to nevjerojatno zvualo. Slina pria je bila i sa Oliverom Dragojeviem prije par godina. Samo su rijetki vjerovali, a neki su se i smijali. Naposljetku, Oliver je bio u Lipiku, a ti koji su se smijali uredno su posjetili koncert...i povjerovali. Prije par dana naš gost ovdje u Lipiku bio je dobar prijatelj Bona Voxa, a to je najblie što smo mu zasada mogli prii. Nenad Bach je danas i naš prijatelj i naša poveznica sa frontmanom U2-a...

Neka ova nova svitanja bude Lipik. Velika je ast bila ugostiti u Lipiku najpoznatijeg hrvatskog glazbenika u svijetu, upoznati se i provesti s njim nekoliko sati, ispriati mu našu priu i pokazati naše vrijednosti ali i naše rane (Kursalon). Dugo vremena Lipik nije posjetila takva svjetska linost, takav svjetski ovjek koji je prijatelj s jednim Bonom Voxom, koji je nastupao s Lucianom Pavarottijem, za Warner Brothers prevodio Harrya Pottera na hrvatski, svirao na Woddstocku 1994. godine, snimio kompilacijski album s Bruceom Springsteenom i Leonardom Cohenom, radio glazbu za hollywoodske filmove....

Prošle godine u oujku jednim bezazlenim mailom u dva ujutro na temu Djejeg doma i Mark Cooka pokrenuta je jedna pria koja je 15 mjeseci kasnije dovela Nenada Bacha u Lipik...

Sljedei korak? ... Hm... :)

Video: Nenad Bach u Lipiku

 

 

Video Frank Westerman u Lipiku

 

 Postavljeno 01.07.2008. by Ivan Puenik
Broj otvaranja:3851
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.