TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Danju piju, noću gladuju
Britanski zdravstveni radnici, ionako sve zabrinutiji za zdravlje nacije, otkrili su još jedan novi fenomen koji se raširio među mladim djevojkama.

Zovu ga drunkorexia, asocirajući na anoreksiju, poremećaj u prehrani prouzročen opsesivnom željom da se ostane mršav, a od njega najviše pate studenti, odnosno studentice koji su i pod najvećim pritiskom da se opijaju te istodobno budu mršavi.

Shvaćajući da moraju piti kako bi bili dio društva, a ne želeći nabiti kilograme, drunkorexičari će prestati jesti kako bi dnevni unos kalorija od hrane “prebacili” na vrlo kalorični alkohol.


Neki će preskočiti čokoladu, ali većina studentica preskače cijele obroke kako bi navečer mogle piti bez ograničenja.

Ako ne pojedu dva keksa, moći će popiti tri votke i dijetalne cole, a preskakanje špageta bolognese “čuva” 700 kalorija, što omogućava da se navečer popije četiri do pet alcopopsa (pića poput Bacardi Breezera).

Zdravstveni radnici kažu da taj problem zamjene hrane alkoholom ne treba zanemarivati i da se o njemu također treba početi otvoreno razgovarati kao što se u posljednje vrijeme znatno više pozornosti posvećuje anoreksičarima i bulimičarima.

Drugi je problem, naravno, to što manjak hrane znači da će se djevojke napiti znatno brže, uz teže posljedice, uključujući onesvješćivanje i sve opasnosti koje iz toga proizlaze.

Louise Noble, stručnjakinja za poremećaje u prehrani, smatra da problemu pridonosi stav u društvu, prema kojemu je opijanje OK, uključujući i poznate osobe koje su svakodnevno u medijima prikazivane kako svaku noć izlaze i piju, a pritom ostaju mršave.

Više od milijun Britanaca pati od poremećaja u prehrani, pri čemu su oni u dobi od 14 do 25 godina u najvećoj opasnosti. Bulimičari posebno skloni drogiranju, a trećina žena koje se liječe od alkoholizma ima i problema u prehrani.

Izvor: Jutarnji.hr
Postavljeno 26.03.2008. by TAKOmedia
Broj otvaranja:4062
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.