TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Veliki povratak legendarnog benda

Legendarni glam rock bend svih vremena napokon je dovršio svoj povratniki album Chinese Democracy!! Tako barem pišu svi vodei glazbeni svjetski magazini. Kada e napokon album krenuti u prodaju još se ne zna, jer, blago reeno, svoj blagoslov za to treba dati Axl Rose, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti uskoro. Novi su album Gunsi poeli raditi još davne 1994. g.


Zatitni logo legendarne grupe

O albumu

Album Chinese Democracy šesti je studijski album ovog besmrtnog benda koji je krajem '80-ih osvojio svijet svojim odlinim albumima i spektakularnim nastupima, baš kao i sklonosti skandalima, tunjavama, otkazivanjem koncerata... Jedini preostali lanovi originalne postave Guns n' Rose-sa, frontman Axl Rose izjavio je:

"Godinama sam radio na ovom albumu. U njega sam uloio milijune dolara i nije mi nimalo ao jer upravo je on vrhunac Gunsa koji sam ekao još od 1989., kada sam se ak i ja bojao da bi ovaj bend mogao postati prevelik i za mene. Sada vidim da ako je ono što e Chinese Democracy donijeti novim generacijama preveliko za mene, onda uzalud postojim. Još sa izdavaim pregovaramo o detaljima pa ne mogu rei toan datum izlaska albuma, ali bit e to uskoro!"

Pria se da je album prvi dio trilogije, iji bi zadnji dio trebao izai 2012. godine pa se ini da je ovo tek poetak nove (stare) vladavine Gunsa koji, prema mišljenjima mnogih, nikada nisu ni sišli s prijestolja rock'n'rolla.

 

Poetak Gunsa

Pria je poela 1985. g. u Los Angelesu kada su William Axl Rose i Tracii Guns, zajedno sa Izzyjem Stradlinom, Oleom Beichom, kojega je 1991. zamijenio Duff McKagan i Robom Gardnerom spojili svoja prva dva benda L.A.Guns i Hollywood Rose u jedan, ije je ime spoj njihovih prezimena te dobili ono najvrijednije - Guns n' Roses!

Guns i Gardner napustili su bend iste te godine, a zamijenili su ih Saul Hudson, poznatiji kao Slash, i Steven Adler. U toj kombinaciji Gunsi su poeli osvajati publiku i uskoro nakon toga izdan je i album u vlastitoj produkciji Live ?!*@ Like A Suicide s dvije obrade i dvije autorske pjesme. Zahvaljujui tom albumu, 1986. potpisuju ugovar sa Geffen Recordsom i izdaju svoj prvi pravi album pod nazivom Apetite For Destruction koji je zahvaljujui hitovima Sweet Child O' Mine, Welcome to the Jungle, i Paradise City postao najprodavaniji debitantski album svih vremena!

 

Seks, droga i rock'n'roll

Nakon velike turneje po SAD-u, u jesen 1988. pozvani su na Monsters Of Rock festival u Europi na kojemu su nastupali s velikim bendovima kao što su Kiss i Iron Maiden. U to vrijeme pozornost medija poinje privlaiti ponašanje lanova benda pod utjecajem droge i alkohola. U razularenosti su prednjaili McKagen, Slash i Adler, a tijekom jednog velikog koncerta u Velikoj Britaniji poginula su dva oboavatelja tijekom naguravanja u publici (što lanovi, naravno, nisu znali do završetka koncerta) te su onda prozvani "najopasnijim bendom na svijetu" (što, ako se mene pita nema veze s vezom, ali dobro)... Te godine izlazi i G'n'R Lies album. Pjesma One In a Million izazvala je brojne nemire i burne reakcije kritiara jer je bila rasistikog sadraja, a Slash je na koncertima odbijao svirati tu pjesmu jer se i sam osjeao uvrijeenim s obzirom na to da mu je majka Afroamerikanka. Time su poele i prve nesuglasice u bendu. 1989. godine Izzy je uhien u zranoj luci u Phoenixu zbog remeenja javnog reda i mira, a nedugo zatim Steve Adler je izbaen iz benda zbog drogiranja. Zamijenili su ga Matt Sorum, bivši bubnjar grupe The Cult i kontroverzni Dizzy Reed.


Poetna postava benda

Balade za sva vremena...

Razdoblje najveih uspjeha poinje 1991. nastupom na Rock Festu u Brazilu pred više od 260.000 ljudi, nakon ega kreu na veliku turneju koja je trajala punih 28 mjeseci. Bend su i dalje pratili skandali, a Axl je ak morao i odgovarati na sudu zbog uzrokovanja teških nereda, ali ipak nakon dugih najava izlaze i albumi Use Your Illusion 1 i Use Your Illusion 2 - ovaj put s nešto mekšim zvukom... Balade Don't Cry i November Rain postale su klasici i uvrstile status Gunsa kao jednog od najveih rock bendova u povijesti. U to doba Izzy napušta bend zbog mišljena da su se previše komercijalizirali, a zamjenjuje ga Gilby Clarke. Ta se postava pokazala najuspiješnijom i tada su odradili nastupe s mnogim velikim glazbenicima kao što su Metallica i Elton John.

 


Axl i Slash..u svojem...khm...udnom izdanju:)

Poetak kraja...:(

Povijesna turneja završila je u Buenos Airesu 1993., nakon gotovo tri godine i više od 200 nastupa, a zadnji nastup bio je ujedno i zadnji zajedniki nastup za mnoge "jedine" lanove Guns n' Rosesa. Iste godine izlazi i The Spaghetti Incident?, koji je svojevrsni tribute punk bendovima i koji je unato dobrim kritikama ipak bio daleko od vrhunca prethodnih albuma. Otkazuju turneju i odnosi meu lanovima postaju sve napetiji i oštriji. Clarke napušta bend 1994., Slash redovito svira s M. Jacksonom i L. Kravitzom, da bi kasnije osnovao svoj bend pod nazivom Slash's Snakepit, a danas pod imenom Velvet Revolvera nastupa sa McKaganom i Sorumom.

Slubenim izlaskom McKagana iz benda to više nisu oni Gunsi koji su plijenili pozornost i obiljeili kompletnu povijest rocka. Axl dobiva autorsko pravo na korištenje imena benda, a uz njega ostaje samo Dizzy Reed. Od 1997. rad Gunsa je gotovo neprimjetan. Od tada do danas Gunsi nisu imali znaajnijih uspjeha, osim bivših lanova koji su s Velvet Revolverom 2004. osvojili Grammy za najbolji debitantski album.

Naravno, nadamo se da e se to uskoro promijeniti, i moooda još ima nade za povratak starih lanova Gunsima. Naime, Slash je izjavio da ga Axl još nije pozvao nazad u bend, a Sorum i McKagan su rekli da ako se Slash bude vraao, da su i oni uz njega... Prije toga, Axl je objavio da bi volio ponovno raditi sa starom ekipom, ali da još nije spreman pozvati ih nazad... Sada ,za oboavatelje, jedino što preostaje je ekati i pratiti daljnji uspjeh novih Gunsa i Velveta..:)


Stara ekipa
Postavljeno 28.03.2008. by Mirna Luki
Broj otvaranja:4436
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.