TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Neka nova svitanja Lipika
Za nekoliko dana Lipik e posjetiti, kao gosti udruga mladih i Lijepe nae, Nenad Bach najpoznatiji hrvatski glazbenik iz New Yorka, prof. Darko ubrini - jedan od predvodnika Drutva prijatelja glagoljice iz Zagreba i Frank Westerman nizozemski pisac i novinar iz Amsterdama.

Nenad Bach i Bill Clinton

Lipik se kroz mala vrata vratio u srce hrvatske dijaspore i svjetske javnosti, opet su oivjele prie o Lipiku na stranici koja ima 200.000 posjeta dnevno iz cijelog svijeta, mahom mnogobrojne hrvatske dijaspore od Australije do Kanade. Prije nekoliko dana g. Bach je objavio dokumentarce o Lipiku na svojoj stranici, a ovo je komentar jedne hrvatske iseljenice iz Kalifornije, komentar koji govori više od tisuu rijei: „Plakala sam, zatim sam bila sretna. Ova pria je dodirnula moj dom, roena sam nedaleko od Lipika. To je raj na zemlji. Ovaj video je nešto najbolje što sam vidjela. Mi to nismo vidjeli ivei u Americi, sada znamo. Hvala za ovaj video , zaista je uinio moje srce sretnim...“.

Poetkom prošle godine, priom o Djejem domu i Mark Cooku, zapoela je borba da se Lipik vrati na meunarodnu razinu. Danas, 15 mjeseci kasnije, najpoznatiji hrvatski glazbenik u svijetu dolazi u Lipik...

 


Prof. Darko ubrini
Nenad Bach, u ovom trenutku moda i predvodnik hrvatske dijaspore, ureuje vodeu internet stranicu za hrvatsku dijasporu www.croatia.org na kojoj je u više navrata, zahvaljujui prof. ubriniu, pisano o Lipiku (o Djejem domu, Lipicancima, Streetballu, Kursalonu, Mark Cooku...). Nenad Bach najpoznatiji je hrvatski glazbenik u svijetu. ivi i radi u New Yorku. Posebna ga prijateljstva veu s Bonom Voxom i the Edgom iz U2-a, Johnom Malkovichem, Martinom Sheenom... Radio je glazbu za U2 i Brucea Springsteena, te filmsku glazbu za Martina Scorsesea i Milosa Formana. Poetkom devedesetih bio je lan hrvatske delegacije na zasjedanjima Generalne skupštine Ujedninjenih naroda u jeku Domovinskog rata. 1993. godine napisao je pjesmu „Can we go higher“ u kojoj je jedan stih zapravo stih hrvatske himne koji u originalu izvodi holivudski glumac John Malkovich. Ta je pjesma ubrzo proglašena europskim «live aidom» za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Na toj pjesmi Nenad Bach je ugostio mnoge poznate linosti iz svijeta glazbe i filma, a 1994. godine bio je gost na koncertu Luciana Pavarottija u talijanskoj Modeni zajedno sa Bonom Voxom (U2) i Zuccherom.

Prof. Darko ubrini, bliski prijatelj Nenada Bacha, profesor je na zagrebakom fakultetu elektronike i raunarstva i jedan od predvodnika Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba. Prvi je uredio i postavio internet stranicu o Djejem domu u Lipiku, a takoer ureuje stranicu www.croatiahistory.net o hrvatskoj prošlosti i povijesti. U zadnjih godinu dana mnogo je uinio na internacionalnoj promidbi Lipika, te je upravo on zainteresirao Nenada Bacha za priu o Lipiku i objavio brojne lanke na croatia.org.

Frank Westerman je nizozemski pisac i bivši novinar nizozemskih novina De Volkskrant za koje je bio dopisnik iz Beograda 1993. godine i iz Moskve od 1997. do 2002. godine. Napisao je 5 knjiga o ega jednu o pokolju u Srebrenici. Sada piše knjigu o traginoj sudbini lipicanaca tijekom devedesetih, te e posjetiti Lipik da upotpuni svoju knjigu stvarnim injenicama i osobnim doivljajem Lipika, Ergele, lipicanaca i ljudi koji su stvarali tu Ergelu, ali i onih koji su godinama pokušavali vratiti konje natrag u Lipik.

Zahvaljujui ovoj najnovijoj internacionalizaciji Lipika u reiji mladih ljudi, u zadnjih godinu dana javili su se mnogobrojni volonteri koji su pomagali Lipiku, britanski vojnici koji su istili ruševine Doma, francuski humanitarci koji su donosili pomo u Lipik...sve je njih itekako dirnulo oivljavanje i internacionaliziranje najveih pria Lipika o Djejem domu, povratku lipicanaca i obnovi Kursalona. Svi oni su izrazili elju da posjete Lipik ove ili sljedee godine, a iako su bili u Lipiku u trenucima njegovog potpunog stradanja i razrušenosti pamte ga samo po lijepim stvarima.

Moda je ovo prvi korak da se vrati zanimanje strane javnosti za Lipik, prvenstveno stranih televizijskih i tiskanih medija kakvo nije postojalo još otkako je BBC izvještavao o obnovi Djejeg doma, ali je zasigurno ovo prvi korak nedosanjanog sna da jednog dana Lipikom opet prošetaju Mark Cook i Martin Bell...i Bono Vox...

Frank Westerman

Nenad Bach i Bono Vox (U2)
Postavljeno 13.06.2008. by Ivan Puenik
Broj otvaranja:3967
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.