TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Priča sa sela: Danas bih pisala o ljubavi
Postoji puno vrsta ljubavi, ljubav prema djeci, roditeljima, mužu, prijateljima, muzici, glumi, dobroj knjizi, ali postoji i ljubav prema mjestima koja zavolimo jer nas kao djecu tamo vode roditelji, jer nam tamo žive djeda i baka, jer je to mjesto, u mom slučaju, u kojem se rodio moj otac.

Školovanje i posao odvelo ga je u veliki grad, ali žudnja prema tom mjestu je ostala. Tko je god živio odvojen od svog doma zna da se s vremenom  čovjek na sve privikne, obaveze radnog tjedna i neki novi ljudi nas umire i prihvatimo s vremenom naš život u velegradu. Tako je i moj otac marljivo izvršavao svoje tjedne obaveze u tvornici u koju je istinski vjerovao, a vikendima hrlio svom selu. Kao svaka odana žena moja mama ga i dan danas slijedi. Zna on da je svoj žar prenio na svoju djecu, malo više na ono starije žensko dijete koje još osjeća miris goriva u nosnicama od silnih putovanja.

Mog brata, gdina Zgodnog nije namjerno zaobišao najjači val tog žara prema djedovini, već je rođen pred sam početak rata i mada ni tada nismo prestajali odlaziti u naše selo on je s malo manjim intenzitetom osjetio ta naša vikend putovanja. U godinama koje su slijedile nakon rata uspjeli smo to nadoknaditi i uvući mu pod kožu naše seosko dvorište, naša jutra, naš vrt i cvjetnjak,naše radne akcije koje su se izmjenjivale kako bi  koje godišnje doba dolazilo.

Znam da ovo što pišem podsjeća na mnoge druge priče, ali za svakog je njegova djedovina nešto najtoplije. Jedan dragi mještanin našeg sela rekao mi je nedavno u jednom razgovoru pod brajdom najljepšeg dvorišta na svijetu da se to mjesto gdje odrasteš ne može samo tako zaboraviti,naš otac je to tako jako dokazao da mada se ja i gdin Zgodni nismo tamo rodili, oni koji nas dobro poznaju znaju da tamo pripadamo.

Kroz život sam toliko pričala o svom selu, s toliko ljubavi, slikovito sam opisivala ljetnje košnje, jesenske berbe kukuruza, zimsku idilu uz toplu peć, maglovita, a opet tako prekrasna proljetna jutra, i taj tako ružan osjećaj kad nedeljom navečer moraš sjesti opet u auto i otići na tjedan ili dva.( Prepoznajete se u ovome!?) Te moje priče u prolazu navukle su mnoge naše prijatelje da dođu u naše selo i svima se na licima vidjelo da sam samo govorila istinu. Tko tamo jednom dođe,poželi doći još koji put ( ne mogu uvijek, imaju i oni svoja sela).

Ima i veliki grad puno toga lijepoga, sve je tako nadohvat ruke,tamo si tako anoniman, što ponekad i odgovara, zaljubi se čovjek u one lijepe parkove, mnoštvo na ulici, mnogobrojne tržnice,blještave novogodišnje ukrase. Ali...negdje drugdje su petkom čekale tople palačinke, mahune kakve je samo moja baka znala skuhati,od tamo su stizale rođendanske čestitke...

Vukli su me više puta već za rukav da pišem o našem lijepom selu, a i samu me već više puta zagolicalo da moram prenijeti u pisani oblik najživopisnije slike iz djetinjstva mog oca, sve pozitivno i poticajno iz prošlosti našeg sela, sve što danas stvaraju vrijedneruke mojih susjeda, sve poveznice Lipika i Pakraca s našim selom, sve mogućnosti koje vidim na svakom koraku tog prekrasnog mjesta ( znam da nisam jedina ). Priča je bezbroj...a erupciju je pokrenula jedna lijepa kuma...tako dobra, vjerujte mi.

Jako teško je bilo pisati ovaj tekst bez pridjeva gajski, bez malo bližeg opisa mjesta, ali željela sam GAJ opisati ljubavlju.
Postavljeno 18.10.2009. by Željka Putica
Broj otvaranja:4217
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.