TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Priča sa sela: Dan svijeća i cvijeća
Ovaj tjedan, pred Dan Svih Svetih, počeo je najneproduktivnijim ponedjeljkom kako zbog pomicanja sata unazad, tako i zbog tmurnog kišnog vremena koji je sve, koji su si to mogli priuštiti, zadržao u toplim domovima. Pomislila sam…sigurno će Sisvete biti maglovite i hladne. No u utorak je osvanuo prekrasan jesenski dan. Čak sam u obližnjoj šumi primijetila cijelu paletu žute boje. Promijenila sam odmah mišljenje…bit će ovo sunčane Sisvete.

Još za vikend su počeli pregovori iliti ga logistički plan tko će kad, gdje i u kojem sastavu posjetiti naše pokojne diljem Lijepe naše. Od malih nogu su mom bratu i meni  usadili da su jedan cvijet i svijeća najmanje što možemo učiniti 1.11. za naše preminule. Nama  je taj dan zaista uzvišen, njegovala ga je kao takvog moja baka, a nastavila moja mama.

Kako smo uvijek putovali za Sisvete, u Slavoniju ili u Dalmaciju i provodili određeno vrijeme u autu, baš za ta putovanja povodom Sisveta vežu nas lijepe uspomene. Bili smo bolji jedni prema drugima, cijenili svaki zajednički tren jer upravo idemo zapaliti svijeću bliskom rođaku koji više nije među nama. Unatoč tome mi još uvijek znamo kad mu je rođendan, što je volio jesti, kakvo  je cvijeće volio, koja mu je omiljena pjesma. Recimo gajska baka je obožavala pjesmu Četrnaest palmi i Marijana Bana, dok je gajski djeda volio onu s malo manje palmi: Tri palme na otoku sreće. Drniška baka znala je kao od šale složiti sama pjesmu i obožavala je prhke kolače, zvala ih je galete. Drniški djed ostao je zapamćen po svom nadimku:Brko. A koliko je još takvih lijepih sjećanja u srcima svih nas?
 
Nakon što se tijekom tog  jutra ili ranijih dana postave svijeće i cvijeće uz spomenike i na nadgrobne ploče, izgovori molitva za one kojih više nema, zapali svijeća i kod drugih nam bliskih ljudi, u manjim mjestima običaj je još vratiti se i uvečer. Bezbrojne svijeće obasjavaju cvijeće i imena naših pokojnih i tako stvaraju jedinstven prizor topline i poštovanja. Jedina večer u godini kad  groblje tako posebno svijetli. Dan Svih Svetih je ujedno i dan  mnogih slučajnih susreta sa znancima, dalekim rođacima i prijateljima. Razmjeni se riječ dvije o onima kojih više nema, sazna neka nova vijest, primijeti kako je nečije dijete naraslo.

Vjerujem da krizantemama, lončanicama, gumbekima i špinama svih boja i svijećama svih veličina  nastojimo ispuniti na Sisvete onu prazninu bez bliskih nam ljudi, jer nas taj dan i njegovo značenje još jače podsjeti koliko nam nedostaju sa svim svojim osobinama, osjećajima i navikama.
Naši roditelji ne moraju brinuti da ćemo mi mlađi zaboraviti gdje su nadgrobne ploče naših stričeva, prastrina, prabaka i pradjedova i svih koljenima nama još bližih rođaka , zaista. I oni su nekad bili mladi, pa nisu zaboravili, zar ne? Dobar primjer je jedan donedavno dugokosi metalac koji će ovu subotu prevaliti 500 km da bi zapalio svijeću svom didi i svojoj noni u jednom lijepom istarskom gradiću.
To jednostavno imaš u sebi, svi mi.
Postavljeno 29.10.2009. by Željka Putica
Broj otvaranja:4215
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
zdravs59@htnet-dsl piše: (01.11. 20:51)
Danas je Lipičko groblje bilo prekrasno,cvijećem bogato,puno svijeća,ljudi,djece,unuka...šteta što tako rijetko odemo "gore"a toliko lijepih uspomena smo se danas sjetili.
neivana piše: (31.10. 09:54)
Malo riječi koje te taknu i natjeraju suze na oči!!!
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.