TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Betlehemsko svjetlo mira
BETLEHEMSKA ZVIJEZDA

Predaja kae da je prorok Jakov proao kroz Betlehem na svom putu u Hebron i njegova je ena Rahela tu umrla.
Rodio se tamo i kralj David, a konano, u talici i Isus, te je gradi time zauvijek dobio aureolu besmrtnosti. Na tom mjestu danas je bazilika Kristova roenja, koju je sagradio oko 330. godine rimski car Konstantin. Jaslice su zapravo bile velika isklesana stijena. Tu je prema predaji, na slami spavao Isus. Pastiri koji su uvali ovce na betlehemskim poljima ugledali su anela od Gospoda koji je objavio sretnu vijest, a ni do dananjih dana protumaena, betlehemska zvijezda osvijetlila je nebo i trojici kraljeva pokazala put do malog Isusa. U tu ast Svjetlo mira Betlehemsko svjetlo se pali dva tjedna prije Boia na velikoj sveanosti na mjestu Kristova roenja i simbolino obilazi svijet i biva preneseno na svjeice milijuna vjernika, pa tim putem preko Bea uz pomo izviaa dolazi i u Hrvatsku.

Dana 18.12.2005.g. Betlehemsko svjetlo mira u Crkvu Uznesenja Blaene Djevice Marije donijeli su Saa Klamer i Marko Lali
POVIJEST I TIJEK AKCIJE DONOENJA SVJETLA

Austrijska televizija ORF ve dugi niz godina organizira humanitarnu akciju "Licht ins Dunkel" (Svjetlo u tami) u vrijeme pred Boine blagdane radi prikupljanja pomoi onima kojima je ona najpotrebnija.
Godine 1986. iz ORF-ova studija u Linzu krenula je ideja da jedan djeak ode u Betlehem i u talici Isusova roenja upali Svjetlo te ga donese u Austriju.
Ideja je odmah provedena u djelo, a tri godine kasnije inicijativu su nastavili izviai. Bert Grnvald i 7. skupina izviaa "Rudolf von Habsburg" iz Bea ve petnaestu godinu za redom organiziraju prije Boia izviaku akciju "Friedenslicht aus Betlehem" i prenose Betlehemsko svjetlo rukama izviaa u zemlje Europe.
Svake godine u vrijeme Doaa u Beu se okupljaju izaslanstva iz Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i odnose ih u svoje zemlje. Na sveanosti u Beu uvijek su prisutni predstavnici vie vjerskih zajednica katolici, evangelici, pravoslavci i dr. Uz izviae i sveenike, u prijenosu Svjetla u pojedinim dravama sudjeluje organizacija Crvenog kria, humanitarne i druge udruge te brojni drugi graani.
U Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo, kao simbol Djeteta Isusa koji je doao na svijet donijeti ljudima mir i ljubav, prvi donio ratne 1991. godine iz Bea tadanji predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Franjo Greguri.
1992. godine Svjetlo su donijeli izviai preuzevi ga od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviai odreda "Kamengrad" iz Koprivnice pod vodstvom Miroslava Svorena Mikija, dugogodinjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviaa Hrvatske, preuzimaju Svjetlo u Beu i preko Zagreba prenose ga u biskupije i upe irom Hrvatske, u mnoge domove, kole, bolnice
Od 2003. godine, godinom osnivanja Odreda izviaa Pakra, Svjetlo dolazi i u nau upu.
Postavljeno 14.11.2005. by oipakra
Broj otvaranja:3305
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.