TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Požeška pizza bolja je čak i od talijanske
POŽEGA - Da pizza može izaći iz tradicionalnih klišeja brze prehrane, dokazao je mladi požeški ugostitelj Saša Krnić koji je na netom održanom natjecanju Pizza Gastro International u opatijskom hotelu Imperial osvojio zlatnu medalju za svoju pizzu Vallis Aurea.
Predstavljajući Županijsku obrtničku komoru na obilježavanju 40 godina pripravljanja pizze u Hrvatskoj, među 20-ak pizzariola iz Hrvatske, Slovenije i Italije oduševio je stručni sud svojom vegetarijanskom pizzom za koju su svi sastojci proizvedeni u Požeškoj kotlini.

"Tijesto je rađeno od tri vrste brašna - dinkla, sojina brašna i kukuruzne krupice, proizvedenih na ekoimanju Mavrović.
Od obrta Spelta koristio sam kečap Tamari, sireve tofu i sejtan dobivene iz sojina brašna te bučino ulje i sjemenke koje proizvodi Grbić d.o.o.
Tome sam dodao ekokozji sir Davorina Jakovine te vrhnje Mljekare BIZ iz Buka.
Nezaobilazni dodatak bilo je vino, pa je uz Vallis Aureu poslužen Merlot Rose Vlade Krauthakera iz 2006. godine", otkrio je tajnu svoje pizze Saša Krnić.

Dodao je da je zlatnu medalju zavrijedio u kategoriji akrobacija pizza i tijesta, ali i pohvalu za odabir vina.
No, kako je duša svake pizze upravo tijesto, Saša Krnjić uplovio je u dotad nepoznato iskustvo s brašnom iz ekožitarica koje je pronašao na ekoimanju Mavrović.
Čak dva tjedna potrošio je kako bi otkrio pravi omjer pojedinih vrsta brašna, a među tri vrste brašna posebno se isticalo dinkl, dobiveno iz istoimene biljke koju drže majkom svih žitarica.
Dinkl, pir ili spelta je baza svih žitarica i odlikuje se nevjerojatnom kvalitetom. Poznata je po maloj količini glutena, tako da je neizostavna u prehrani osoba oboljelih od raznih alergija.
"Tijesto je baza svake pizze, a žitarice bi trebale biti osnova svakodnevne prehrane, stoga je važno da te žitarice budu ekološke i kvalitetne", izjavila je Hela Liverić, voditeljica ekocentra Mavrović.

Svi koji su pomogli svojim proizvodima da pizza Vallis Aurea Saše Krnića zavrijedi zlatnu medalju, suglasni su u jednom:
to je prava pozivnica da ljudi dođu u požeški kraj kako bi uživali u ekohrani jer je Zlatna dolina još uvijek jedna od rijetkih oaza očuvane prirode.
Stoga i ne čudi što su organizatori natjecanja najavili skori dolazak u Požešku kotlinu sa željom da brašno za idući Pizza Gastro International bude upravo odavde.

Izvor: jutarnji.hr
Postavljeno 01.11.2007. by TAKOmedia
Broj otvaranja:4485
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.