TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Posao zamijenili dudicama, bočicama i pelenama

Jedanaestorica očeva na rodiljskom dopustu u Požeško-slavonskoj županiji.

"Nisam požalio zbog svoje odluke i kada bi mi netko htio plaćati, ostao bih čuvati malu sve dok ne odraste. Uostalom, što ima ljepše nego brinuti se za svoje dijete.", rekao je to Dominik Mikić, jedan od samo jedanaest muškaraca u Požeško-slavonskoj županiji koji je odlučio iskoristiti zakonsku mogućnost i umjesto supruge uzeti dio rodiljskog dopusta.

Dominik Mikić sa suprugom Valentinom i osmomjesečnom Erikom

Olakšanje supruzi


Dominik je zaposlen u veličkoj osnovnoj školi dok je supruga Valentina na rodiljskom dopustu saznala kako joj se pružila mogućnost da dobije stalan posao u požeškoj Osnovnoj glazbenoj školi. Javila se na natječaj, a muž je dospio na dopust. S malom Erikom, kaže Dominik, problema nema jer je dobro dijete, te dodaje kako je i prije pomagao supruzi.

"Mnogo mi znači to što se Dominik snalazi oko male jer ne moram neprestano biti uz nju i tako zanemariti svoj društveni život.", dodala je Valentina. Dominik tako poput Predraga Jurjevića iz Lipika provest će sa svojim djetetom dva mjeseca više nego kad bi majka u cijelosti koristila trudnički.

Osim što je želio pomoći supruzi Aniti u skrbi za osmomjesečnog Tina, Predrag rodiljski dopust koristi i zbog financijskih razloga. "Supruga kao medicinska sestra ima veću plaću nego ja u Studencu pa je moj odlazak na rodiljski značio više novca u kućnom proračunu.
Nemam problema kad sam sam kod kuće iako se uz Tina moram skrbiti i za četverogodišnju Leu. Nisam imao problema ni na poslu, neki su me kolege, istina, malo zafrkavali kada su čuli da idem na rodiljski, ali su naknadno dvojica kazala kako će slijediti moj primjer.", rekao nam je Predrag.

Kada je riječ o korištenju rodiljskoga, Dominik i Predrag ističu da im smeta jedino to što su morali pribaviti previše papira, npr. potvrdu da se supruga s tim slaže, a i njihov poslodavac. Uzrok toga što je malo očeva na rodiljskom, odnosno jedan od glavnih razloga, jest neinformiranost.

Patrijarhat


"Osim toga tu je i naše kulturološko nasljeđe i mi smo još patrijarhalno društvo.", kazao je Dominik.

Izvor: vecernji.hr

Postavljeno 18.01.2008. by TAKOmedia
Broj otvaranja:3083
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.