TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Radionica ukrašavanja pisanica
Uoči nadolazećih uskršnjih blagdana, Muzej grada Pakraca i ove godine u svom prostoru organizira radionicu ukrašavanja pisanica vunom i zukvom, koja će se održati u utorak, 24. ožujka s početkom u 18,30 sati. Radionicom se želi vratiti iz zaborava ovakav način ukrašavanja pisanica, kojim su se koristili naši djedovi i bake.

Inače, Slavonija je uvijek bila poznata po raskoši u ukrašavanju pisanica, tako se u Leksikonu Minerva iz 1936. navodi da se od svih krajeva najljepše šaraju jaja u Slavoniji.
Pakrac (Prekopakra) je uz Vukovar poznat kao jedino mjesto Hrvatskoj gdje su se jaja ukrašavala zukvom.
Zukva je vodena biljka koja raste na močvarnim područjima, a njena bijela srčika se u sitnim vijugama i spiralama lijepila na koru jajeta zajedno sa vunenim nitima i aplikacijama tekstila.
Ova tehnika polako pada u zaborav i broj ljudi kojima je poznata danas je jako mali.
Stoga, Muzej grada Pakraca planira u ovo preduskršnje vrijeme ponovno otvara radionicu ovog zaista posebnog načina ukrašavanja uskrsnih jaja.
Sve dodatne informacije o radionici možete zatražiti na broj telefona 411-113 ili na mail adresu: muzej@pakrac.hr
Postavljeno 23.03.2009. by jhihlik
Broj otvaranja:3606
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.