TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Mrtva ždrjebad na ergeli u Lipiku
Na Državnoj ergeli Lipik je od 3. siječnja ove godine u 11 ždijebljenja oždrijebljeno čak 6 mrtvih ždrijebadi. Kako je rekao Mato Čačić, ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo i Državne ergele Lipik, sumnja se da je uzrok virus herpes, a ergela je već duže vrijeme zatvorena za posjete, odnosno, konji su u karanteni.

Razlog tome je što se uzrok pomora ždrjebadi još ne zna, jer će Veterinarski institut u Zagrebu, gdje su odvezena mrtvorođena ždrjebad, točan uzrok znati  za pet do šest dana i  tek nakon njihovog nalaza moći će se poduzeti daljnje mjere. Ako je riječ o virusu, rekao je Čačić, mogao je doći i s uzgajivačima konja, ili građanima koji sve više posjećuju ergelu, pa su poduzete mjere zabrane pristupa konjima neophodne.
 
U svemu tome dosta iznenađuje podatak, koji je rekao ravnatelj Čačić, da  prošle godine nisu obavili uobičajeno cijepljenje  kobila dok su bile između trećeg i četvrtog mjeseca bređe, jer, zbog tada nesređenog statusa ergele,  nisu imali 35.000 kuna za cjepivo, čija je, inače,  nabava dosta složena jer se može kupiti samo u inozemstvu.
 
Nakon ovih događanja i još uvijek neutvrđenog uzroka,  s neizvjesnošću se čeka daljnje ždrijebljenje, jer od 32  bređe kobile, koje će ovih dana biti cijepljene, još ih se treba oždrijebiti 18.

 
Postavljeno 28.03.2009. by Duško Kliček
Broj otvaranja:4853
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.