TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
12 konja ustupljeno privremenim vlasnicima, ergeli na dar dresurni fijaker
10. srpnja je u Hrvatskom centru za konjogojstvo - Dravnoj ergeli Lipik predano u najam prvih dvanaest konja uzgajivaima i konjikim klubovima s podruja Lipika, Nove Gradike i Daruvara. Tako su devet rasplodnih kobila, dva rasplodna pastuha i jedno rekreacijsko grlo dobili nove, privremene vlasnike, a o konjima e i dalje struan nadzor i veterinarsku skrb voditi djelatnici Ergele.

Kako je prilikom predaje konja rekao Mato ai, ravnatelj ergele, u stadu od 66 konja koje je vraeno u Lipik iz Srbije bilo je i stado od 18 toplokrvnih konja i to 9 pastuha i 9 kobila. Budui da odlukom Vlade RH, u lipikoj ergeli mora biti iskljuivo uzgoj lipicanske pasmine, tih 9 toplokrvnih kobila nije interesantno za ergelski uzgoj, jer ih ima dovoljno u Hrvatskoj. Ipak, štujui tradiciju lipike ergele, toplokrvnjake nisu eljeli potpuno odstraniti, nego ih samo dati u najam kako bi se više mogli posvetiti uzgoju lipicanaca, a toplokrvnjake i na ovaj nain zadrati.

Za konje je pokazan veliki interes pa da ih je, kako kae ai, bilo i dvostruko više,  ne bi mogli zadovoljiti sve zainteresirane. Ovom prilikom prednost su imali uzgajivai koji su blie ergeli, tako da se za petnaestak minuta moe u sluaju potrebe doi do svakog konja, a kasnije e, kada se najam uhoda, proširiti krug iznajmljivanja, posebno kada se pone ergeli vraati drebad. Sada je prvenstveno cilj dati konje uzgajivaima na podruju Poeško-slavonske upanije koja je po broju konja posljednja u Slavoniji.

Uz predaju konja u najam, profesor Josip Ljubeši, poasni predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivaa lipicanaca, predao  je dresurni fijaker ergeli Lipik, vrijedan oko 5.000 eura,  koji je kupljen sredstvima  prikupljenim na kumanitarnom koncertu koji je pod nazivom "Lipicanci - hrvatsko blago bijele grive", odran 9. listopada prošle godine u dvorani "Lisinski" u Zagrebu.
Postavljeno 12.07.2009. by Duko Kliček
Broj otvaranja:5926
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.