TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Koncert za lipicance
Dana 07. studenog 2009. godine (subota) u 19,00 sati u Crkvi sv. Franje Asikog u Lipiku odrati e se 2. koncert tree koncertne sezone pod nazivom Koncert za lipicance Varadinskog komornog orkestra.

Inicijatori organizacije koncerta su Hrvatski centar za konjogojstvo – Dravna ergela Lipik, Grad Lipik i „Tilia Lipik“ udruga za promicanje kulture i kulturne baštine, a odrati e se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Ergela Lipik zloinaki je razrušena poetkom Domovinskog rata, objekti uništeni i spaljeni granatama, dio matinog stada ergele pobijen, a najvei dio otuen. Teško je i zamisliti vrisku prekrasnih bijelih konja u goruim štalama. Nezamisliva su svjedoanstva ljudi koji su promatrali kako srpski vojnici puštaju na livadu pored ergele mlade lipicanske pastuhe i vjebaju gaanje pucajui u njih. O ovome postoje pisana svjedoanstva oevidaca, a najbolje o tome svjedoe tragovi malokalibarske municije u rebrima ekshumiranih lipicanaca u mjestu Filipovac kod Lipika.

Ekipa bez zadatka s jasnim ciljem... rade 'gluposti'
Uništavanje ergele Lipik jedan je od najveih svjetskih zloina ikada poinjen nad ivotinjama. Ravno onome kada su tijekom Prvog svjetskog rata u poljskoj arapskoj ergeli grofa Potockog ruski boljševici kobile ive spaljivali, a pastusima odrubljivali glave. Masovno ubijanje lipicanskih konja ergele Lipik i razaranje njenih objekata, našeg nacionalnog, genetskog i kulturnog blaga, bez sumnje moe se staviti uz najvee svjetske zloine openito.

Ergela Lipik je u noi 13. listopada 2007. godine vraena natrag u matine štale u Gradu Lipiku po kojem i nosi ime. Povratkom u matine štale ime „Ergela Lipik“ ponovno ima puno znaenje.

Vraena lipika ergela bila je temelj osnivanja HCK kao nacionalne konjogojske ustanove. Sukladno lanku 14. Uredbe o osnivanju, nakon upisa u sudski registar ustanova HCK preuzeo je vraene konje lipicanske ergele smještene u Lipiku i sva prava i obveze koje iz toga proizlaze. Vraena lipika lipicanska ergela spomenutom uredbom dobila je status dravne ergele i jedna je od ustrojbenih jedinica HCK, a zajedno sa Dravnom ergelom lipicanaca akovo i Hrvatskim savezom udruga uzgajivaa lipicanske pasmine konja (HSUL), objedinjuje hrvatski lipicanski uzgoj koji sa oko 1300 grla predstavlja najvei svjetski uzgoj ove plemenite pasmine konja i trea je lanica Meunarodnog udruenja lipicanaca (Lipizzan International Federation – LIF).

Zajednikim snagama ouvajmo našu povijest, ivi simbol na Domovinski rat i izgraujmo modernu i razvijenu „HRVATSKU KONJIKU INDUSTRIJU“.

Bit e tradicija. Svake godine rauna se s jednim koncertom za Lipicance. Prvi je odran u Lisinskom.
Postavljeno 29.10.2009. by
Broj otvaranja:3998
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.