TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Eko, Etno i Dukatica čuvaju hrvatsku tradicijsku baštinu
Službena primopredaja grla međimurskog konja (osmomjesečna muška ždrebad Eko i Etno te šest mjeseci staro žensko ždrijebe Dukatica) od strane sponzora Hrvatske lutrije d.o.o., Dukata d.d. i Hrvatskog farmera d.d. izvršena je danas u prostoru Državne ergele Lipik.

Primopredaja ždrebadi izvorne pasmine međimurski konj

Lipik, 16. prosinca 2009. - Ždrebad je u ime Hrvatskog centra za konjogojstvo primio njegov ravnatelj Mato Čačić, a do osnutka Ergele Međimurskog konja skrb o Eko, Etnu i Dukatici vodit će Ergela lipicanaca u Lipiku. Dobrotvornu akciju za otkup ovih triju ždrebadi izuzetno ugrožene autohtone pasmine međimurski konj pokrenuo je Hrvatski farmer kao organizator međunarodnog sajma Eko-etno Hrvatska-Europa-Tour održanog u listopadu ove godine u zagrebačkoj Areni, s partnerima Dukatom i Hrvatskom lutrijom.

Na inicijativu Hrvatskog farmera d.d. u okviru Međunarodnog sajma „Eko-etno Hrvatska 2009.“ održanog u listopadu o.g., pokrenuta je i velika akcija za očuvanje Međimurskog konja koji kao izvorna pasmina predstavlja tradicijsku hrvatsku baštinu što je uslijedilo velikom medijskom aktivnošću po pitanju promidžbe ove izvorne pasmine. U okviru iste te akcije od strane Hrvatske lutrije d.o.o., Dukata d.d. i Hrvatskog farmera d.d. donirana su sredstva za nabavku prvih matičnih grla za formiranje nukleus stada te kupljena tri konja- dva muška ždrebeta (Eko i Etno) i jedno žensko ždrijebe (Dukatica).

Hrvatski centar za konjogojstvo – Državna ergela Lipik (HCK) kao krovna ustanova konjogojstva na nacionalnoj razini brine o svim poslovima koji se tiču napretka hrvatskog konjogojstva, a jedan od zadataka je i briga o očuvanju naših izvornih pasmina konja i magaraca. Upravo u tom pogledu HCK je krenuo sa aktivnostima u spašavanju hrvatske kritično ugrožene pasmine međimurski konj. Prema podacima danas postoji 41 živuće grlo. Sukladno aktivnostima,  pokrenut je i znanstveni projekt pod nazivom „Očuvanje i unapređenje uzgoja međimurskog konja“ sa više znanstvenih i državnih institucija.

Službenoj primopredaji nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Anđelko Horvat, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, gradonačelnik grada Lipika Antun Haramija, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijana Katica, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog farmera d.d. Stjepan Cukor, ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo Državne ergele Lipik Mato Čačić, stručna suradnica u Hrvatskom farmeru Jadranka Sačer, voditeljica unapređenja prodaje u Dukat d.d. Maja Bator, Darijo Maričević iz marketinga Hrvatske lutrije d.o.o., glavni medijski pokrovitelji ove dobrotvrne akcije: glavna urednica magazina „Restaurant&Hotel “ Alma Radoš i glavni urednik lista „Međimurje“ Marijan Belčić te ostali brojni uzvanici.

Međimurski konji su nekada su vukli gradske tramvaje, teškim plugovima prevrtali zemlju po ravnicama između Mure i Drave, bili seljacima najbolji prijatelji, a danas su više - manje zaboravljeni i prepušteni neizvjesnoj sudbini. Danas kada konji nisu više izvor radne snage, njihova uloga u svakodnevnom životu se mijenja. Kao i mnoge druge, tako je i pasmina međimurski konj postala praktično ugrožena pasmina domaćih životinja. Muška ždrebad Eko i Etno, te žensko ždrijebe Dukatica, tri su od tek 41 grla u cijeloj Hrvatskoj. Do danas su se nalazila na tri različita privatna obiteljska gospodarstva u Međimurju, a njihova je sudbina, unatoč ugroženosti pasmine i dalje neizvjesna. Kako ih mladi naraštaji nebi pamtili samo po slikama svojih baka i djedova pokrenuta je akcija za otkup ova tri ždrebeta u cilju očuvanja hrvatskog nacionalnog, genetskog i kulturnog blaga. Od danas su oni genetski potencijal buduće ergele međimurskog konja do čijeg će osnutka biti smješteni u Državnoj ergeli Lipik.

Eko, Etno i Dukatica, tri mlade zvijezde, Hrvatski farmer, Dukat i Hrvatska lutrija zajedno su po prvi puta  predstavljeni  javnosti na manifestaciji Eko-etno Hrvatska kako bi svi mogli upoznati dio hrvatskog naslijeđa za koji ne smijemo dopustiti da propadne, što je i razlog pokretanja ove hvale vrijedne inicijative. Nakon predstavljanja javnosti na sajmu u Areni Zagreb, brigu o mladim konjima danas je službeno preuzeo Hrvatski centar za konjogojstvo, odnosno Državna ergela u Lipiku gdje će dobiti najbolju njegu i obuku. Nakon što se ustroji ergela u Čakovcu, troje prijatelja biti će preseljeno u novu ergelu zajedno sa svim grlima koji će biti početno stado ergele i nova nada da će Hrvatska očuvati svoju autohtonu pasminu. Potpuno u duhu Eko-etna.

„Brigu o Eku, Etnu i Dukatici vodit ćemo i dalje, oni su naše „bebe“. U pripremi su i druge zajedničke akcije očuvanja hrvatske tradicijske baštine, pri čemu prevenstveno mislim na autohtone pasmine hrvatskih konja o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost“ naglasila je Dijana Katica u ime organizatora i pokrovitelja ove akcije – Hrvatskog farmera, Dukata i Hrvatske lutrije.

Postavljeno 16.12.2009. by HF
Broj otvaranja:4966
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.