TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
TAKOdobar list 'ugašen', a opstanak portala upitan
Iako je Udruga Novi Lipik u 2009. predvidjela izdati četiri izdanja TAKOdobrog lista, planirano nisu uspjeli ostvariti te je i tiskan samo travanjski jedan broj. List je izlazio povremeno od svibnja 2007. godine, a jedanaesti po redu broj bit će, prema riječima glavnog urednika Marka Barčana, po svemu sudeći i posljednji.

TAKOdobar list - posljednja naslovnica
"Jedan izdani broj u 2009. u skladu je i s dotacijama novčanih sredstava iz gradskih proračuna Lipika i Pakraca koja su zbog svjetske gospodarske krize koja se prelila i na naše područje umanjena na četvrtinu predviđenih. Tako smo od Grada Lipika umjesto predviđenih 40 tisuća kuna dobili 10 tisuća kuna, a od Grada Pakraca smo dobili 5 tisuća od predviđenih 20 tisuća. Iako se u planovima nismo oslanjali na gradske proračune, te smo pokušali sve ne bi li List postavili po financijski održivom modelu, svjetski trendovi propadanja tiskanih izdanja dolaze najviše do izražaja na malim tiskovinama kakav je bio TAKOdobar list", kaže Barčan.

Unatoč seminarima s vrsnim stručnjacima za područje marketinga, savjetovanjima s ljudima koji su pokretali novine na drugim područjima, pregovora s tiskarama od Zagreba do Osijeka projekt se pokazao neodrživim i zbog načina rada koji je bio dobrovoljan, bez profesionalno zaposlenog djelatnika.

 "Prema poslovnom planu u određenom trenutku nedostajala bi nam značajnija obrtna sredstva što se svakako dalo dogovoriti s gradovima, ali i dalje ostaje 'sindrom' male sredine koja ne može kupiti bar dvije tisuće primjeraka što bi nam bilo dovoljno za zatvaranje financijske konstrukcije broja", rekao je Barčan te dodao kako prelazak na lošiju kvalitetu tiska kod mladih nije dolazio u obzir jer bi to predstavljalo privremeno rješenje i njegovo lagano propadanje.  Unatoč svemu, skupina mladih koji su od 2007. godine radili na ovoj tiskovini, na gašenje lista ne gleda negativno te smatra da su stekli bogato iskustvo koje će imati priliku primijeniti kasnije u životnim i poslovnim prilikama.

Upitan opstanak i Internet portala

U siječnju ove godine druga publikacija na kojoj rade mladi, internet portal TAKOdobra.com preseljena je na novi, hrvatski server.  Razlog preseljenja je značajnija ušteda novčanih sredstava. Čitateljima ova promjena neće utjecati na kvalitetu i brzinu pristupa portalu. Stranicu trenutno uređuju Dejan Iličić i Marko Barčan koji su odsutni zbog fakultetskih obaveza te razmižljaju o stavljanju portala u mirovanje.
"U novom paketu za portal smanjen je prostor za buduće nove informacije, video materijale i fotografije, što odražava naše trenutne potrebe i želju da pričekamo  godinu dana te vidimo hoćemo li dalje i na koji način raditi na ovom projektu", doznajemo od Iličića.
Postavljeno 07.02.2010. by Martina Lukić
Broj otvaranja:5153
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.