TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Trebate love? Prijavite štetu nastalu zbog prošlotjednih kiša!!!
Obavještavaju se svi građani da do četvrtka (10. lipnja) mogu podnijeti prijavu štete nastale elementarnom nepogodom.

  •  7. lipanj 2010. 
Poziv svima za prijavu štete 
 
Na temelju proglašenja elementarne nepogode na području cijele Požeško-slavonske županije, a zbog velikih količina oborina koje su ju zahvatile, obavještavaju se svi građani da do četvrtka (10. lipnja) mogu podnijeti prijavu štete nastale elementarnom nepogodom u ured broj 126 u zgradi Grada Pakraca, Trg bana Josipa Jelačića 18 u Pakracu.

Više informacija možete zatražiti putem telefona na broj 411 133.
 
Stanje na poplavljenim područjima se normaliziralo

Stanje na poplavljenim područjima se postupno normalizira. Vodostaji rijeka na cijelom slivu u daljnjem su padu, a voda s poplavljenih područja gotovo se u cijelosti povukla, javio je jutros Županijski centar 112.
 
U Ivanindvorskom naselju i Gradcu gdje je situacija bila najkritičnija određenim intervencijama na iskopima odvodnih kanala, prekopima prometnicama te stalnim crpljenjem vode muljnim pumpama situacija se također poboljšala. Na poplavljenim područjima tijekom proteklog vikenda bilo je još tehničkih intervencija ispumpavnja vode iz podruma, bunara i obiteljskih kuća te prijevoza pitke vode koje su obavljali vatrogasci JVP Požega, DVD Orljavca, DVD Pakraca, DVD Pleternice, DVD Brestovca, DVD Kaptola, DVD Kutjeva, DVD Požeške Koprivnice i DVD Trenkova. U subotu je kod Pleternice otvoren lijevoobalni nasip Londže, kako bi se namjerno poplavljene poljoprivredne površine ispraznile, te barem dio uroda spasio. Djelatnici Hrvatskih voda su traktorima s muljnim pumpama cijeli dan ispumpavali vodu iz depresija u kojima se ostatak poplave zadržao. Naseljena područja pod vodom gotovo su u cijelosti isušena. 
 
U subotu su ukinute mjere obrane od poplava na slivnom području Orljava – Londža.
Cestovni promet se normalizirao i odvijao se uglavnom bez zastoja osim na onim dionicama koje su bile poplavljene ili zakrčene odronima. 
U petak je nakon uklanjanja odrona s jednog kolničkog traka, normaliziran promet na dionici Novo Zvečevo – Voćin. 
Istog dana nakon uklanjanja odrona otvorena je i ŽC Pakrac - Šeovica, a jučer od 16, 30 sati nakon povlačenja vode otvorena je ŽC Požeška Koprivnica – Poloj - Bučje. 
Zbog poplave je još uvijek zatvorena je ŽC Čaglin – Kneževac -Stari Zdenkovac.
Opskrba vodom na području Požeštine te Pakraca i Lipika odvijala se uglavnom bez većih teškoća. 
Tijekom petka lokalni vodovodi i dalje su pokazivali određeni stupanj zamućenosti dok se u regionalnom sustavu opskrba normalizirala. 
Djelatnici „Tekije d.o.o. kontinuirano prate stanje u vodoopskrbnom sustavu i poduzimaju neophodne radnje u cilju normalnije vodoopskrbe potrošača u nastalim uvjetima. 
Uzimaju se uzorci vode za laboratorijsku analizu i kontinuirano se prati kvaliteta vode u sustavu.
 
 
  •  4. lipanj 2010.
Stanje se postupno normalizira
Tijekom proteklih dana zbog visokog vodostaja i izlijevanja rijeka i lokalnih potoka došlo je do poplava na području Požeštine, te području gradova Pakraca i Lipika.
Na području Požeštine je poplavljeno preko 2.000 ha poljoprivrednog zemljišta i 100-tinjak kuća. Najkritičnije je bilo u gradu Pleternici i naselju Gradac. Da se spase objekti izvršeno je probijanje nasipa rijeke Londže i vode su puštene na poljoprivredne površine, a vršeno je i iskapanje odteretnih kanala i izgradnja zečijih nasipa.
Vatrogasci gotovo svih vatrogasnih društava na području Požeštine zajedno sa stanovništvom i djelatnicima Hrvatskih voda spašavali su ljude, materijalna dobra i stoku. Gradili su zečije nasipe, obavljali ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata i prostorija, te vršili opskrbu domaćinstava pitkom vodom. Na području grada Pleternice u ispomoći su bili vatrogasci DVD Požeška Koprivnica, DVD Buk, DVD Gradac, DVD Grabarje i DVD Kutjevo. DVD Jaguplije bilo je na ispomoći u naselju Slobodnica u Brodsko - posavskoj županiji. Ostala vatrogasna društva su djelovala na svom području.

Ukupno je na području Požeštine i na području Pakraca i Lipika bilo preko 100 intervencija vatrogasaca.
Cestovni promet i dalje otežan
Cestovni se promet na području županije odvija otežano zbog obilnih oborina, poplava i odrona pa su neke ceste još uvijek zatvorene. Za sav je promet zbog oštećenja zatvorena ŽC Pakrac – Šeovica, a jučer je u naselju Poljanska došlo do odrona, klizišta, zemlje koja prijeti kući i gospodarskim objektima. Do odrona zemlje jučer je došlo i na prometnici Novo Zvečevo - Voćin na području Požeško - slavonske županije, pa je u potpunosti na toj dionici zatvoren desni kolnički trak. Na intervenciju su upućeni djelatnici Hrvatskih cesta koji su obišli mjesto događaja, postavili su prometne znakove, a sanacija odrona biti će obavljena tijekom današnjeg dana. Promet se odvija jednim kolničkim trakom. Jučer je i u naselju Šeovica došlo do odrona ceste u širini 1,5 m. S događajem su upoznati djelatnici Hrvatskih cesta koji su obišli mjesto događaja i utvrdili da je voda ušla u trup ceste i odnijela ga. Zbog veličine oštećenja za sav je promet zatvorena ŽC Pakrac - Šeovica.
Na prometnici Požega - Mihaljevci 200 m od skretanja za naselje Alilovci došlo do odrona zemlje, no cesta je nakon intervencije djelatnika Županijske uprave za ceste, cesta je otvorena i prohodna za sav promet.
Za sav promet jučer je otvorena D 38 Požega - Đakovo na dionici od Pleternice do raskrižja cesta D38 i D53 Našice - Slavonski Brod, a otvorene su i ceste D 38 Požega – Pakrac, te LC Brezine - Janja Lipa.
  • 2-3.lipanj 2010.
U Lipiku i Pakracu nema poplava 
Iako je od ponedjeljak do jutros na pakračkom i lipičkom području palo nezapamćenih 106 litara kiše po četvornom metru, ona nije prouzročila potrebe za evakuacijom ljudi ili životinja, niti je ozbiljnije ugrozilo nečiju imovinu. Lipički vatrogasci su noćas cijelu noć ispumpavali vodu iz podruma i još nekih gospodarskih zgrada u Bukovčanskoj ulici. 
Pakračkim vatrogascima povremeno stižu pozivi za pomoć radi ispumpavanja vode iz podruma, uglavnom iz objekata koji se nalaze u podnožju brda. U više navrata tijekom jučerašnjeg dana bageri su intervenirali na različitim mjestima dodatni prokopavši kanale. Ne pogorša li se stanje najviše štete od ovih obilnih kiša će osjetiti poljoprivrednici, a o njenom razmjeru znat će se nakon što idućeg tjedna gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obiđu postradale. U gradskim upravama Pakraca i Lipika, nakon što je župan Marijan Aladrović proglasio jutros elementarnu nepogodu, počeli su pripreme za zaprimanje zahtjeva.

Kako nam je rekao Zlatko Zerdin, tajnik Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik u svih 15 vatrogasnih društava provoditi će pojačana dežurstva sve dok je to potrebno.

I dalje je zatvorena za sav promet cesta Pakrac-Požega u dijelu između Kamenske i Orljavca gdje se je jučer preko kolnika izlila Orljava. Druge sve ceste i putevi na području Pakraca i Lipika su uobičajeno prohodne. 

Pleternici prijeti potapljanje
Zbog teškog stanja u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji uslijed velikih kiša te izlijevanja rijeka i potoka požeško-slavonski župan Marijan Aladrović proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje cijele županije. 'Zbog velikih oborina i izlijevanja vodotoka na području Požeštine stanje je vrlo teško. U proteklih 24 sata pala je 21,5 litara kiše po četvornom metru, a kako kiša stalno pada vodostaji rastu. Najviše je problema u Pleterničkome kraju i Ivanindvorskom naselju gdje je pod vodom 50-ak obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Kod Frkljevaca jutros je izmjeren rekordan vodostaj od 529 centimetara. Ako bi vodostaj porastao za daljnjih 30-ak centimetara, situacija bi bila alarmantna jer bi voda ugrozila i grad Pleternicu', rekao je voditelj obrane od poplave Miroslav Tabroski.

Vojska stiže na ugrožena područja

Ministar obrane Branko Vukelić odlučio je na slavonska područja ugrožena poplavom poslati Namjenski organiziranih snaga OS RH. na teren je upućeno 200 pripadnika kopnene vojske koji dolaze u pomoć stanovništvu s potrebnim strojevima, opremom i čamcima. U pripravnosti je još šest posebnih Namjenski organiziranih snaga

'Daljnji aganžman pripadnika OS RH na terenu ovisit cć o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje', priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Izvor: pakrac.hr, dnevnik.hr, radio-pozega.hr
Postavljeno 07.06.2010. by Dejan Iličić
Broj otvaranja:4021
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.