TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
U Pakracu manje odlikaša od državnog prosjeka
Tko je kriv za ovakvo stanje? Loše generacije učenika ili prestrogi profesori.

PAKRAC - Statistike su pokazale da je prosjek u Pakračkoj srednjoj školi znatno niži od državnog prosjeka. Naime, dokaz tomu su i prošlogodišnje ocjene koje su pokazale da je 39% učenika razred završilo sa vrlo dobrim uspjehom ( dok ih je na nacionalnoj razini 38.2%), s dobrim uspjehom 22%, 20% učenika završilo je na popravcima, 1% ostao je neocijenjen na kraju školske godine, a niti jedan učenik nije završio godinu s dovoljnim uspjehom. Kod učenika prvih razreda jasno je vidljiva razlika u uspjehu u odnosu na uspjeh u osnovnoj školi, posebice kod odličnih učenika čiji se broj u prvom razredu srednje školi gotovo prepolovi. Anita Dašek, pedagoginja Srednje škole Pakrac, navodi razlog tomu različite kriterije ocjenjivanja u osnovnoj školi, prilagodbu na novu životnu i radnu sredinu, veće zahtjeve, pa čak i poklanjanje ocjena u osnovnoj školi (pod izlikom da su ipak one jedini kriterij prilikom upisa u srednju školu).

U pakračkoj srednjoj školi po uspjehu i vladanju najuspješniji su gimnazijalci, iako ni njima nisu sto posto zadovoljni, nakon njih su medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti i građevinski tehničari. Izostanaka je bilo 32 238 od čega je 27 723 opravdanih i 4 515 neopravdanih, pedagoških mjera bilo je sveukupno 138, od čega 74 opomene, 40 ukora, 23 opomene pred isključenje i jedna mjera isključenja. Anita Dašek rekla je kako u srednjoj školi nisu zadovoljni time jer je ''evidentno da uspjeh opada i da je više negativnih ocjena''. Za veliki broj izostanaka krive se i sami roditelji, kod kojih je očito postao trend da opravdaju djetetu onaj dan kad mu se baš i ne ide u školu, kako zbog lektire, kako zbog testova, kako zbog nečeg sasvim desetog. I kako na kraju odgovoriti na pitanje zašto pakrački srednjoškolci imaju prosjek ocjena manji od onog državnog? Jednostavno, slegnuti ramenima.
Postavljeno 21.01.2007. by Zrna Garača
Broj otvaranja:4552
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.