TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Zaklada Ana Rukavina
Akcija za upis u registar dobrovoljnih darivatelja kotane sri odrat e se na Trgu dr. Franje Tumana u Pakracu u etvrtak 14. lipnja od 10 do 13 sati.


Pismo Ane Rukavine

Dobar dan,

ja sam Ana Rukavina, roena sam i ivim u Zagrebu, uskoro u 30 godin, novinarka sam politikog dnevnika Vjesnik, i na alost to je za sad sve lijepo od mene. Moja prava osobna karta zapravo je neto drugaija, od svibnja 2005. godine bolujem od leukemije, stoga Vas molim za 10 minuta vremena kako bi Vam ukratko opisala svoju priu iz bolesnike sobe na Rebru. Ne bojte se nije tako tragina, ni depresivna, meni se jednostavno dogodio ivot, iz kojeg i Vi moda moete neto nauite.

Sredinom 2005. godine kronino iscrpljenja zavrila sam u ambulantnim kolima Hitne pomoi. Lijenik koji me na Rebru primio samo je zabrinuto klimao glavom, a ja sam ga, danas je to pomalo smijeno, uvjeravala da mi da lijekove, pusti me kui i da u doi za par dana ako mi ne bude bolje. Bezuspjeno, moja krvna slika bila je gora od svih onih oajnih na naim novim dokumentima. Osjeala sam nemir, strah i po glavi mi se motala misao da moda bolujem od one bolesti od koje umire glavna glumica filma uz koju su 70-godina plakale sve majke, mislim da se zvala Love story. Na moju veliku alost, bila sam u pravu, no tu rije nisam uspijevala izgovoriti. Suze, apaurini, a potom ravnodunost. Podvlaila sam crtu mislei kako sam u svojih 28 godina uspjela odrasti voljena u divnoj obitelji, zasluiti ljubav, supruga i prijatelja, putovati, raditi posao koji me jo i danas veseli. Tonula sam tjeei se logikom razvoja situacije, sve dok mi na pamet nije pala jedna prilino glupasta misao. Oboavam sladoled, ljenjak je moj prvi odabir, ali tog ga ljeta nisam okusila, preduhitrio me odlazak u bolnici. Pa, zar je mogue da vie nikada neu jesti sladoled od ljenjaka? Jesam li se spremna odrei svega i svih koje volim? Tog sam dana preplaena, ali odluna krenula u lobiranje za vlastito ozdravljenje. Prihvatila sam izazov i bila prebolno svjesna od prvog dana, to me snalo. Jednu bitku protiv takvog suparnika ve sam izgubila, a poraze kad te besramno pokradu, ne podnosim. Moj tata Gordan, umro je 2003. u 54. godini ivota, karcinom plua. To me doista slomilo.

No, dobro, lijeila sam se 6 mjeseci, do listopada 2005., na Odjelu za transplantaciju kotane sri na KBC Rebro, kod profesora Borisa Labara i njegovog lijenikog tima. Moram priznati da oboavam svoje lijenike i sestrice, i to je jo ljepe mislim da su osjeaji uzajamni. Oni su moja velika obitelj, bez lanog uljepavanja, i ulijevaju mi sigurnost tako da mi prepustiti vlastitu sudbinu u njihove ruke ne pada ni najmanje teko. Obavila sam kemoterapije i potom sam transplantirana. Sve je ilo nekim polaganim tokom, svakim danom sam bivala bolja. Konano, pomislila sam ljetos, lagano vraam ivot u prave tranice i ostavljam sve runo iza sebe. vrsto sam u to vjerovala. No, onda je stigao rujan i prve glavobolje koje su ubrzo prerasle u danonone migrene, izgubila sam vid na desno oko, trpila nesnosne bolove i oteano hodala. Usprkos tome pretrage su bile u redu, a onda je sve krenulo ispoetka. Sredinom listopada ponovno ona ista hitna, Rebro, ovaj sam put sam barem znala proceduru. Nakon odraenih pretraga potvreno je da se moja stara poznanica vratila, pronali su leukemijske stanice u likvoru. to da Vam kaem kako sam se osjeala, iskreno toga se i ne volim sjeati, najtee mi je zapravo bilo sve ponovo priopiti mojoj obitelji. Traila sam ponovno neki motiv, neto da me pokrene jer ja sam sve samo ne tuna i depresivna osoba. Za mene predaja nikada nije bila opcija. esto sam u ivotu i poslu zbog toga dobila po nosu, ali to u kad drugaije ne znam. Beskrajno volim ivot i ljude, znam i imam za koga ivjeti. Ponekad mi se ini da mi ni 100 godina ne bi bilo dovoljno da uinim sve to je onaj na nebu namijenio za mene.

Ipak, dola sam do toke kad vie ne mogu sama i kad mi treba pomo dobrih ljudi. U razgovoru s lijenikim timom o daljnjem tijeku lijeenja, kemoterapijama, zraenju mozga, i na posljetku vrlo riskantnoj transplantaciji kotane sri od nesrodnog donora koja me oekuje oko Nove godine, otvorena je mogunost odlaska na lijeenje u SAD, i(li) nabavka skupih lijekova, imunosupresiva koji nisu dostupni naem tritu, a mogli bi pomoi da se izvuem iz ove prie, da ona dobije sretan kraj.

Zapravo mi je teko sroiti to Vas tono elim zamoliti, znam rekla sam na poetku 10 minuta, ali nisam bila sasvim iskrena. Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje elje zapravo stanu u dvije rijei, elim ivot. Svjesna sam svih rizika koji me oekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah, samo se ne elim okrenuti i otii a da nisam sigurna da sam uinila sve to sam mogla da se jo neko vrijeme zadrim tu meu vama. Apsolutno vjerujem svojim lijenicima, ali znam gdje ivim, stoga Vas najljubaznije molim da mi pomognete. Jedino to Vama, i sebi moram obeati jest da u se truditi biti hrabra, vedra i kad bude teko. A bit e, to sigurno znam.elim vam ugodan dan!
Hvala

Ana Rukavina preminula je 26.11.2006.g. u KBC Rebro u Zagrebu.
Postavljeno 08.06.2007. by Dejan Ilii
Broj otvaranja:2925
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.