TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Sakupljajmo zajedno predmete...
Pakrac je ove godine po prvi put obiljeio manifestaciju No muzeja koja se istovremeno obiljeavala i u sedamdesetak drugih muzejskih ustanova te tridesetak gradova diljem Hrvatske 30. sijenja u periodu od 18 do 01 sat iza ponoi. Postav izlobe jo uvijek se moe pogledati, pa ukoliko niste, svratite u muzej narednih mjesec dana svakim radnim danom od 9 14 sati ili u drugo vrijeme po dogovoru.

Bogatstvo kulturne baštine nekog kraja oituje se u bogatstvu pisane rijei, kulturnih spomenika koji su svjedok nekog vremena, ali i sauvanih obiaja i starih predmeta koji svjedoe toj tradiciji. Istra nam se tako predstavila svojim drvenim retablima (oltarima) iz crkava središnje Istre od 17. do kraja 19. stoljea koji svjedoe o razvoju liturgije u oltarima kakvim obiluje itava Istra. Izlobu odlikuje zanimljiv postav nekolicine drvenih skulptura s platnenim panoima, gdje se igrom svjetla kroz svilu stvara privid realnosti.

Postavlja se pitanje; „Što e pakraki muzej jednog dana imati za svoj stalni postav?“, „Što e Pakrac imati za pokazati?“ Iako je cijela stvar još uvijek u zaetku, predmeti se skupljaju ve više godina. Upravo zahvaljujui dobroj volji i nesebinosti pojedinih graana muzeju je nedavno darovan klavir, takoer i maketa starog grada Parkaca, kao i brojni drugi predmeti... Ovim putem pozivaju se graani koji posjeduju starine koje im ili ne trebaju ili ih ele sauvati od propadanja da se jave u Muzej grada Pakraca ili na telefon 034 411 113 kako bi se sauvali predmeti i oformila što kvalitetnija zbirka.

Postavljeno 02.02.2009. by Marko Baran
Broj otvaranja:3302
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.