TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Službena otvorenja kao potvrda napretka
Posjetom Ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića 12. svibnja Lipiku i Pakracu, te posjetom 14. svibnja Krešimira Kuterovca Državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u Lipiku su službeno otvorena dva značajna objekta, tvornica peleta tvrtke Gamauf i Državna Ergela Lipik - Hrvatski centar za konjogojstvo koji će u skoro vrijeme ukupno zapošljavati nešto više od 70 ljudi.

Slavko Gamauf objašnjava tehnologiju proizvodnje peleta
Otvaranje tvornice peleta

Svečanom otvorenju tvornice peleta, uz već spomenutog Ministra Čobankovića, nazočio je i gradonačelnik Lipika Antun Haramija, gradonačelnik Pakraca Davor Huška, Vinko Mladineo – direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Herman Sušnik – Državni tajnik u Minstarstvu poljoprivrede… , Damir Špančić – savjetnik za regionalni razvoj te brojni ostali ugledni gosti.  

Špančić je tako najavio nove velike projekte na našem području koji bi se trebali investirati u razdoblju od idućih tri do pet godina i ukupne su vrijednosti preko 300 milijuna eura. Radi se o tvornici solarnih kolektora, te tvornici float stakla u Lipiku koje bi trebale značiti nova radna mjesta za oko 700 zaposlenih.
„Uspjeh Slavka Gamaufa tim je veći, jer je u ratom porušenom mjestu uspio sagraditi i pokrenuti jedan ovakav objekt“, rekao je gradonačelnik Haramija koji je uz samo riječi hvale čestitao Gamaufu na trudu i entuzijazmu koji ulaže u svoje projekte. Iako je Gamauf uložio veći dio vlastitih sredstava, s oko 1.450.000 kuna pomogao ga je fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Obnovljivi izvori energije pretpostavka su za održivi razvoj gospodarstva, a Hrvatska trenutno manje od 1% energije dobiva iz obnovljivih izvora“, naglasio je direktor fonda Mladineo dodavši da je ovo šesta tvornica peleta u Hrvatskoj. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva pomoglo je projekt s nešto više od milijun kuna, a od toga je 860 tisuća darovnica PSGO-a koje Ministarstvo provodi zajednički sa Svjetskom bankom. Kako je rekao Ministar Čobanković, trenutno je aktivan projekt kupnje tristotinjak peći za pelet i njihovo darivanje javnim ustanovama.

Tvrtka Gamauf od 1996. bavi se onim po čemu je poznata diljem Hrvatske; proizvodnjom i prodajom muškog, ženskog i dječjeg donjeg rublja, majica i pidžama. Ipak, 70% proizvodnih kapaciteta plasira se na inozemna tržišta, a ostatak se plasira putem veleprodaje i maloprodaje u 12 prodavaonica. Godine 2000., 2001. i 2006. tvrtka Gamauf izabrana je za najuspješnije trgovačko društvo u Požeško-slavonskoj županiji. Novi, izdvojeni pogon u Brezinama veličine 15 tisuća kvadratnih metara za proizvodnju peleta uklapa se u okvir ekoloških projekata Republike Hrvatske. Korištenjem drvne biomase kao sirovine, odnosno pilanskog, šumskog otpada  te otpada od čišćenja vodotoka proizvode se peleti - gorivo za proizvodnju topline u industriji i kućanstvu. Procesom proizvodnje dobiva se gorivo obnovljivog izvora energije koje uz uštedu u odnosu na druge energente je i ekološki prihvatljivije. Vrijednost ove tvornice u Brezinama je 30 milijuna kuna.

(nekadašnje Jaslice) novi prostori HCK
Otvaranje HCK i daljnji razvoj konjičkog turizma u Lipiku

Službeno otvaranje i posveta Državne ergele - Hrvatskog centra za konjogojstvo za Lipik znači veliku sigurnost. Ovo je jedina Državna institucija u Požeško-Slavonskoj županiji sa sjedištem u Lipiku podsjetio je u uvodnom djelu gradonačelnik Haramija dodavši da Grad Lipik od početka podržava rad HCK na razne načine. Omogućavanjem radnog prostora u prostorijama nekadašnjih Jaslica, posredovanjem u pregovorima s Poljoprivredom, a kao nastavak suradnje i zanimanje za razvoj konjogojstva, Grad Lipik kupio je jednu od najreprezentativnijih vila u gradu koju planira obnoviti. Vila Zinke  imati će namjenu visoko školske ustanove  Hrvatske konjičke akademije i Hrvatskog konjičkog muzeja što će doprinijeti razvoju konjičkog turizma ovog kraja dodao je Haramija.

Uz prisustvo predstavnika gotovo svih udruga i organizacija uzgajivača konja od Iloka do Sinja, ravnatelj Mato Čačić pozdravio je prisutne i zahvalio im se na odazivu objasnivši djelatnosti HCK i značaj kojem će pridonijeti osnivanje jedne ovakve krovne ustanove za konjički turizam ali i intenzivni razvoj konjičke industrije. Državnik Tajnik Krešimir Kuterovac zadovoljan je načinom na koji se razvija Ergela i zahvalio se Gradu Lipiku na podršci.

U skoro vrijeme objavit ćemo galeriju fotografija tvornice u Brezinama i video zapis s galerijom fotografija sa svečanog događaja otvaranja ergele.

Prva vožnja fijakerom kroz grad

Farmer Joža, Mentor iz popularnog showa Farma na Novoj TV, također u Lipiku
Postavljeno 15.05.2009. by Marko Barčan
Broj otvaranja:7922
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.