TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Osvrt organizatora: Priča o 11. streetballu
11. noćni košarkaški turnir KBE STREETBALLipik2009 održan je od 17. do 22. kolovoza 2009. godine na košarkaškom igralištu Dječjeg doma u Lipiku i bio je to možda i najveći turnir dosada održan, svakako u rangu onog iz 2007.

Dio organizacije...
Krenimo redom…

Na turniru su nastupile rekordne 24 ekipe, od toga u Amaterskom dijelu turnira rekordnih 13 ekipa. U profesionalnom dijelu, uključujući i Masters, nastupilo je opet rekordnih 11 ekipa. Svoj turnir odigrale su i rekordne četiri ekipe osnovnoškolaca. Sve sami rekordi…

Cijeli tjedan turnir je pratilo prekrasno i vruće ljetno vrijeme, no i ovaj put hodali smo po rubu do samog kraja jer kiša je (naravno!) počela padati 2 sata nakon koncerta a već tijekom nastupa Crvene jabuke vjetar je počeo puhati.

U Amaterskom dijelu nastupilo je već spomenutih 13 rekordnih ekipa. Nakon četverodnevnog nadigravanja turnir su osvojili Mađioničari pobijedivši u finalu u dvije utakmice KK Sapete Zelendvor. Treće mjesto osvojila je daruvarska ekipa Fast. Ono što je zanimljivo je činjenica da je to identičan završni poredak kao i 2008., ali i istovjetno finale kao te godine. Fastu je ovo treće osvojeno 3. mjesto otkad se igra Amaterski dio, KK Sapetima je ovo četvrto amatersko finale zaredom, drugim riječima otkako postoji Amaterski dio Sapeti su svake godine bili u finalu a 2007. su ga i osvojili. Tim rezultatima KK Sapeti su zasigurno najveća ekipa Amaterskog lipičkog streetballa. Da završim ovu priču o malim i velikim rekordima koji su ostali iza 11. streetballa nastavit ću sa Mađioničarima koji su obranili naslov prvaka i po prvi put u Amaterskom dijelu osvojili drugi naslov prvaka i to dvije godine zaredom. Na svom putu do drugog naslova prvaka Mađioničari su upisali rekordnih 12 pobjeda bez poraza što predstavlja i rekord cijelog turnira u svih 11 godina uključujući i Profesionalni dio.

Prvoligaški Osijek
Ono što treba još spomenuti jesu odlični nastupi ekipa iz Okučana i Novske kojima je malo falilo za polufinale i finale, domaće dečke okupljenima u ekipama Laser, Dobar dan Mik2 i Došli iz pristojnosti koji na neki način predstavljaju budućnost lipičkog streetballa, te posebno antologijske sudare “jednih” i “drugih” Sapetih, Zelendvora i Dvojke gdje se lako moglo dogoditi da B selekcija završi u polufinalu umjesto Prvog tima.

Profesionalni dio nikada nije bio jači. Od 8 odličnih ekipa do samog kraja su otišli dečki iz Osijeka, inače ekipa sastavljena od prvoligaških igrača što se itekako vidjelo u igri. U finalu su dečki iz Osijeka pobijedili odličnu ekipu iz Bjelovara Living room (braća Nikolić) koji su prošli trnovit ali sjajan put do svog finala. Prvo su u četvrtfinalu izbacili uvijek dobru Ekogradnju sa Matkom Pevecom, da bi zatim u polufinalu bili bolji i od standardno odličnih generala (General Vasilije MItu). Na drugoj strain ždrijeba, Osijek je četvrtfinale glatko prošao, da bi zatim u polufinalu njihov sudar sa strašnim šibenskim klesarima (Klesari Kebo) proglašen najboljom utakmicom u povijesti lipičkog streetballa. Bila je to prvoligaška košarka, lakat na lakat, snaga na snagu, čisti ziceri i besprijekorni šutevi. Ova utakmica je definitivno predstavila smjer budućeg razvoja lipičkog streetballa. Ako se streetball bude dalje razvijao ovo je jedini put, okupiti najbolje od najboljih. Ta utakmica je i završila kako priliči takvim igračima. Regularno vrijeme završilo je izjednačeno, igralo se na zlatni koš, Osijek je imao prvu loptu i pogodio. Klesari su nažalost izgubili. U utakmici za treće mjesto generali su pobijedili totalno prazne šibenčane.

Uz prvoligaški Osijek na turniru su igrali: General Vasilije Mitu iz Zagreba (dvostruki pobjednici Lipika), The lost wikings iz Zagreba (jedna od najboljih streetball ekipa u Hrvatskoj), Klesari Kebo iz Šibenika (viceprvaci svijeta u streetballu za 2008.), Ekogradnja iz Nove Gradiške (jedna od najdugovječnijih streetball ekipa u Hrvatskoj), Living room iz Bjelovara (ekipa koja predstavlja budućnost hrvatskog streetballa), te Kaos iz Požege i Slatina iz Slatine.

Subota je bila rezervirana za finale Mastersa. Od četiri prijavljene ekipe prvaci Hrvatske za 2009. godinu postali su Klesari Kebo iz Šibenika, drugo mjesto zauzeo je Living room, a treći u Hrvatskoj su postali zadrani KK Zaglav Kake Bake.

I Nikola Belak iz Kaosa (Požega) postavio je još jedan rekord ovogodišnjeg streetballa osvojivši titule pobjednika i u zakucavanju i u tricama što prije njega nikome nikada nije uspjelo. Uz to, osvojio je i drugi naslov pobjednika u zakucavanju zaredom što je dosada uspjelo samo Matku Pevecu 2006. i 2007. godine.

Šibenski klesari košarke
Na samome kraju 11. streetballa zadnjeg dana održan je koncert Crvene jabuke na kojem je plesalo, skakalo i pjevalo više od 2.000 ljudi. Atmosfera na koncertu je bila odlična, a Žera i društvo pjevali su skoro dva i pol sata uz dva bisa. Negdje iza 02,00 sata ujutro pale su i prve kapi kiše, ali to tada više nije bilo važno.

Ovogodišnji streetball zasigurno spada u red najvećih streetballa, ako nije i najveći dosada. Ne samo zbog iznimno visoke kvalitete košarke kakva se igrala ove godine, ne samo zbog prekrasnog vremena i uspjelom koncertu, ne samo zbog rekordnog broja ekipa i svakodnevno popunjenom gledalištu, već ponajviše zbog rizičnog hoda po rubu do samog kraja, zbog pritisaka da se koncert odgodi, zbog velikih odluka u zadnjim trenucima, te naposljetku zbog organizacije koja je sve to hrabro nosila na svojim leđima.

Crvena Jabuka u Lipiku
Postavljeno 07.09.2009. by Ivan Pušćenik
Broj otvaranja:6719
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.