TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Dan bijelog štapa
Povodom Dana bijelog štapa – međunarodnog dana slijepih osoba koji se na dan 15.10. svake godine obilježava u cijelom svijetu, i naša Udruga slijepih Pakrac – Lipik održala je svoj program. U prostoru udruge (Radićeva 13, Pakrac – „stara škola“) održana je izložba specijalnih pomagala za slijepe a uz to i predstavljanje web stranice udruge, mala tiskovna konferencija te besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Najzanimljiviji dio nesumnjivo je bila pakračanka, studentica 4. godine Filozofije i Sociologije u Zagrebu i članica Udruge slijepih Pakrac – Lipik, Otilija Nemet koja je demonstrirala rad slijepe osobe s računalom pomoću glasovne jedinice te Brajevog retka iliti elektroničke bilježnice za slijepe. Njen optimizam, dobro raspoloženje te sposobnost služenja naprednim znanjem na računalu nikoga nije ostavila ravnodušnim. Uz to, Otilija je demonstrirala tehnike hodanja s bijelim štapom, služenje mobitelom te je odgovarala na sva moguća pitanja vezana uz to kako uči, kako se snalazi po Zagrebu, kako slijepi pale cigaretu, te koliko vremena treba da se nauči Brajica – pismo za slijepe.

Uz Otiliju, ostali članovi udruge demonstrirali su kako rade razno razna pomagala te kako se ručno a kako na pisaću mašinu piše brajica. Posjetitelji su mogli vidjeti svakodnevna pomagala – govorni ručni sat i budilicu, govornu kuhinjsku i osobnu vagu, uvođač konca u iglu, „čuvar mlijeka“, govorni i metar s brajicom; medicinska pomagala – govorni tlakomjer, toplomjer i glukometar; društvene igre – šah, domino, karte za belu, čovječe ne ljuti se; pisaći pribor – šilo i tablice za ručno pisanje, malu i veliku mašinu za brajicu te već spomenuti brajev redak. Zanimljivo je da su svi ti predmeti neobično skupi, a tu prednjači brajev redak kojemu je samome cijena oko 40.000,00kn. Cijena softvera za govornu jedinicu za slijepe također je velika, oko 10.000,00kn a Otilija, kao i drugi slijepi studenti služi se „crack-iranom“ verzijom.

Izložbu je posjetilo oko 250-300 ljudi, od kojih su većina bili učenici srednje škole Pakrac. Iako je najvjerojatniji razlog njihova dolaska izbjegavanje redovne nastave, to ne mijenja činjenicu da su se istinski zainteresirali za izložene naprave a najviše, naravno, za Otilijin život i nevjerojatne sposobnosti. Neki su čak zaigrali karte i šah sa slijepim članovima udruge.

Na kraju ćemo samo napomenuti da su vrijedni članovi udruge zaista  na zanimljiv način predstavili svoj život i rad, iako u niskobudžetnoj verziji. Više o njima, njihovoj svakodnevici, pravima slijepih ali i događanjima u udruzi, pročitajte na www.udrugaslijepih-pl.hr


Postavljeno 16.10.2009. by Maja Klaić
Broj otvaranja:5118
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.