TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
U muzej na pivo
U cijelosti prenosimo report s portala pivnica.net o Noi muzeja u Pakracu...

Sve slike i tekst preuzete su sa portala Pivnica.net
Još se jednom pokazalo da i male stvari mogu biti velike. Pivo i strip bile su jedine teme Noi muzeja u Pakracu, pa ipak je na otvaranju vladala velika guva, a posjetitelja nije manjkalo sve do kraja priredbe. Pri tom se nisu tiskali samo oko šanka gdje se toilo Staroeško pivo pivovare Daruvar.

U pakrakom se muzeju sino (28.1.2011.) sve, baš sve, vrtjelo oko piva. Glavni sadraj bile su tri pivske izlobe: Pivo, napitak bogova i puka Silvije Sitte i Gradskog muzeja Bjelovar, Staroeško, daruvarskog tjednika na eškom jeziku Jednota i Pivovare Daruvar, te Nacrtaj mi krigl Mate Pejia i portala Pivnica.net. Stoga valja odati veliko priznanje hrabrosti ravnateljice muzeja Jeleni Hihlik, koja je u pivu prepoznala dostojnu temu za jednu ovakvu prigodu, koja je ipak pomalo i reprezentativna, jer je manifestacija No muzeja jako dobro prihvaena i etablirana, a ove godine u tu se akciju ukljuilo više od 150 muzeja, galerija i arhivskih zbirki u 60 hrvatskih gradova. Doduše, dvije od te tri izlobe postigle su zapaen uspjeh na lanjskoj noi muzeja u Virovitici, pa je dakle put piva ka srcima ljubitelja umjetnosti ve trasiran, ali valja priznati i to da je sjajnom ukupnom dojmu lani pridonio i izvrsni koncert Rundek Cargo trija, a gospoa Hihlik sino nije imala pomo estradnih zvijezda. Dapae, otišla je još korak dalje, pa je uz tri izlobe u program uvrstila i priu o tradiciji kunog kuhanja piva kod eških doseljenika u pakrakom kraju, predstavljanje Pivovare Daruvar i portala Pivnica.net, projekciju slajdova iz naše galerije Nacrtaj mi krigl, te izlobu pivske literature i stripova iz kojih su uzeti kvadrati za projekt o pivu u stripu.

Pivo ovjeka prati od prapovijesti, od drevne sumerske civilizacije, od Mezopotamije i Egipta, a taj povijesni razvoj prikazala je viša kustosica bjelovarskog muzeja Silvija Sitta svojom izlobom Pivo - napitak bogova i puka," rekla je Jelena Hihlik, dodavši da je ovo trea No muzeja njene mlade ustanove, koja samostalno djeluje tek od 2009. godine i jedan je od najmlaih hrvatskih muzeja. Takoer je podsjetila na vrstu i loginu povijesnu meusobnu uvjetovanost Pakraca i Daruvara, koje uz ostalo povezuje grofovska obitelj Jankovia. „Jankovii su u Daruvaru 1840. godine utemeljili najstariju hrvatsku pivovaru, a naš muzej nalazi se u potpuno obnovljenom objektu Mali dvor, dijelu kompleksa Vlastelinstvo Jankovi, zapravo njegovoj upravnoj  zgradi." Opravdala je i autoricu izlobe Silviju Sittu, koja je sino morala biti u svojoj matinoj kui, gdje je pripremila izlobu Dobra veer gospodine Andersen - ivotna pria Hansa Christijana Andersena. Kad ve nije mogla biti u Pakracu, napisala je lijep tekst za programski letak, u kojem uz ostalo stoji: „Iako se danas pivo moe naruiti u najotmjenijim restoranima, gdje se posluuje u runo proizvedenim ašama od brušenog stakla, ono je ipak ostalo narodsko pie, koje najbolje prija iz orošenog krigla s bogatom pjenom ili - za one jako edne - ravno iz karakteristine smee politrenke."

Na tezi o pivu i stripu kao obinim malim, prizemnim i banalnim stvarima svoje je obraanje zasnovao i naš urednik Mato Peji, autor izlobe Nacrtaj mi krigl, rekavši da je ljudima zacijelo ve preko glave ozbiljnih i povijesnih stvari i da bi im vjerojatno dobro došlo malo neeg jednostavnog, obinog i prostog. Prvo je podsjetio da je izloba fotografija Staroeško, u kojoj i on kao novinar Jednote sudjeluje svojim radovima, nastala u suradnji s pivovarom Daruvar u povodu 170. obljetnice pivovare i dravnog praznika eške republike 28. listopada, te dodao:„Kad ve pivo i strip imaju toliko slinosti, a i povijest im je podjednako dugaka i više meaša u ljudskoj historiji oznaava prekretnice i u stvarima pivarstva i u stvarima „striparstva," zašto se onda ne bi našli zajedno i ak - što da ne? - na zidovima muzeja i umjetnikih galerija. Eto, zato izloba Nacrtaj mi krigl. Pred vama je stotinu i jedan kvadrat iz raznih stripova, kojima je samo jedna stvar zajednika: prikazuju junake i likove kako piju pivo. Nema nikakvih veleumnih znaenja, nema skrivenih poruka, nema kljueva. Kad god se u nekom stripu u kadru pojavi boca, limenka, aša, krigl, bava, šank ili toionik - on postaje potencijalni eksponat ove izlobe. I to je to. Svakoga tko ne moe izdrati da se ne upita kakvog to ima smisla i kome je takvo što potrebno, ostavljam s njegovom dilemom i puštam ga da se s tim nosi kako zna i umije."

Slino je razmišljao i glavni i odgovorni urednik Pakrakog-Lipikog lista Darko Baronica, koji je u uvodniku juerašnjeg broja napisao: „Dakle, idemo veeras na pivo, ali ne u kafi, nego u muzej, a usput emo nešto nauiti o povijesti proizvodnje, vidjeti stripove o pivu... ideja mi se ini genijalna. zašto bi u muzeju, ali i u slinim ustanovama, uvijek moralo biti smrtno ozbiljno, ueno i uglaeno, dakle za veinu dosadno. Tim više što je pivo vrlo ozbiljan proizvod ljudskog uma i ruku."

Da u pakrakom muzeju sino nipošto ne bude dosadno pobrinuo se i Siniša Njegovan Starek, umirovljeni saborski zastupnik iz Prekopakre,koji danas ivi u Daruvaru, ali se u posljednje vrijeme intenzivno bavi istraivanjem povijesti pakrakog kraja, osobito doseljavanjem eha i Slovaka, o emu je napisao i knjigu. Ispriao je duhovitu priu o tome kako je prije tono 55 godina, kao desetogodišnji djeak sa svojom bakom kuhao pivo. Od pogrešnog razdvajanja jemenog zrnjevlja do kontrole dozrijevanja piva u „bigl flašama" koje su redom eksplodirale jer ih je on „struno" protresao. Gospodin Starek nam je pokazao i neke od svojih crtea na temu pivskih poslovica i izreka, podsjetivši i da je vrstan karikaturist.

Da je tema Noi muzeja itekako dobro odabrana, potvrdio je zamjenik pakrakog gradonaelnika Nikola Šimi, koji je otvarajui No muzeja izrazio zadovoljstvo ovim projektom, pohvalivši ravnateljicu Jelenu Hihlik za lucidno sastavljen program, kao i za ukupan rad u muzeju. Uz razgledanje mnogobrojnih eksponata, projekcije slajdova, mogunost surfanja po stranicama portala Pivnica.net, listanja pivskih knjiga, asopisa, magazina i stripova i ugodno askanje s ašom idealno ohlaenog Staroeškog piva u ruci, veer je protekla u hipu. A nadamo se i da je posjetitelje, meu kojima su bili mnogi pakraki i lipiki, ali i daruvarski uglednici, uvjerilo kako i male stvari mogu biti sasvim dovoljno velike, te da i pivo, kao prosto puko pie, i strip, kao banalna i trivijalna literatura, mogu biti silno zanimljivi i zabavni. I da ovo nije njihov posljednji susret.

LINK NA LANAK I CIJELU GALERIJU FOTOGRAFIJAPostavljeno 29.01.2011. by P.N. Pivnica.net
Broj otvaranja:5069
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.