TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
[VIDEO] Uređenje Čaklovačke utvrde
'Napustili smo utvrdu, no vratit ćemo se! Vratit ćemo se jači i spremniji, sve ćemo porušit i sagradit ju stariju nego što je bila!' No, šalu na stranu...

Jutro je, pola 9, posljednji je dan mjeseca ožujka 2012. Desetak ljudi, prije svega entuzijasti, a onda redom članovi Povijesnog društva Pakrac – Lipik, Muzeja Grada Pakraca, Odreda izviđača „Pakra“ te pripadnici HGSS Požega organizirano su se zaputili na prvu akciju održavanja Čaklovačke utvrde.

Čaklovačka utvrda nalazi se u blizini sela Dragović, oko sat vremena hoda od ceste Pakrac – Požega. Smještena na dosta nepristupačnom terenu, brdovitom sjevernom dijelu Psunja, duboko u šumi. Mjesto je to, kojem je Bog rekao zbogom vjerojatno tamo negdje po odlasku turaka koncem 17. stoljeća. No, do njihovog dolaska stoljeće ranije,  to mjesto priča jednu sasvim drugu priču... Utvrda je sagrađena u 13. stoljeću, bila je najistočnija obrambena utvrda Križevačke županije. Odmah do utvrde, prostirale su se plodne, obradive površine, a podno nje razvilo se i cijelo naselje.


Organizacijske probleme kako se sa svom silom opreme pješice dokopati utvrde konačno rješavamo oko 11 sati kad smo svi konačno na vrhu pred oronulim no ipak impresivnim ostacima. Na vrhu brda, na oko 400mnv, svejedno skrivena, moguće, jer ju je šuma gotovo progutala. Popeti se do nje uopće nije lako, a teško je zamisliti kako je netko dovukao uopće taj kamen i sagradio to zdanje.

Među vidljivim ostacima do izražaja dolazi glavna branič kula za koju se vidi da je bila peterokutnog oblika. Kula je imala pet katova što se jasno vidi po udubinama za podne/stropne grede, a unutar same kule se i stanovalo. Vidljivi su ostaci gotičkog kamina, obrambenog zida, snažne baze kule te opkopa utvrde. Glavni šiljak kule gleda preko opkopa na poljanu s koje se utvrdi moglo najmanje teško prići.

Najviše rada u prvoj akciji utrošeno je na čiščenju baze oko kule gdje smo pažljivo otklonili većinu granja i drveća, a dosta se radilo i na uređenju pristupnog puta. Oko 14 sati ručak, popili koje pivo i sok, priča, taktiziranje što i kako još odraditi... Većini dosta posla nakon ručka, no forsira se, pritišće nas se ko kmetove u ono vrijeme... Ipak, radimo još malo i oko 16 sati krećemo put kuće. Iako ostaje još puno posla za napraviti, ovo je tek prva u nizu akcija koja će ovu našu najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu nastojati približiti budućim posjetiteljima.

Dio atmosfere pogledajte u trominutnom videu: 

 

 

 Postavljeno 04.04.2012. by Marko Barčan
Broj otvaranja:3760
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.