TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Brzinski rekordi na dva kotača
Najjednostavnija i uobičajena definicija brzine je da je brzina omjer prijeđenog puta u promatranom vremenu. No pustimo sada definicije, jer ono što je zapravo zanimljivo jest to da je strast prema brzini opasna opsjednutost kojoj mnogi oduvijek ne mogu odoljeti.

Kao što je rekao nesretno stradali Renzo Pasolini „Znam da je opasno to čime se bavim, no ipak se time bavim, jer to je jače od mene i od straha.“

No brzine sportskih motocikala čak i danas prava su sitnica za ono o čemu govorimo kad mislimo na dva kotača, s time da uzmemo u obzir da su na dva kotača postignute brzine i veće od 500 km/h, no konstrukcija takvih vozila drugačija je od „običnih“ motocikala, jer oni nisu prilagođeni za brzine veće od 300 km/h.

Motociklizam slovi kao jedan od najopasnijih sportova, no ipak, lovci na brzinske rekorde su još više na ljestvici. Bez obzira na to što strategija i tehnika ovdje ne dolaze previše do izražaja već se piloti moraju pripremati isključivo na ubrzanje i brzinu.


Opsjednutost postizanjem što većih brzina traje još od onih dana kada je maksimalna brzina iznosila tek 53 km/h, a do danas je porasla deset puta. Agregati koji se koriste za postizanje takvih maksimalnih brzina u svakom su trenutku na granici eksplozije, zbog određenog opterećenja i ekstremnih temperatura.

Bolidi za takve pothvate posebno su konstruirani i nisu trkači motocikli klasičnog tipa niti serijski motocikli. Gume za ova vozila posebno su konstruirane, tvrde su i uske kako bi se izbjeglo nepotrebno trenje i gubitak brzine, jer ova se vozila kreću pravocrtno po tvrdim podlogama. Dolazimo do možda najvažnijeg, a to je aerodinamika. Kod ovih vozila je posebno važna zbog otpora zraka, pa u pitanje dolaze težina vozila, težište, visina od tla itd. Kod brzina iznad 200 km/h na ovim vozilima aerodinamika dolazi do pravog izražaja.

Lov na brzinske rekorde započeo je još 1901. Prvi zabilježeni rekord od 53,040 km/h postigao je Francuz Bucquet na motociklu Werner. Barijeru od 100 km/h prvi je „probio“ Glenn Curtiss 1903. godine motorom koji je sam proizveo. Nekoliko godina kasnije on je ponovno srušio rekord i postigao brzinu od, do tada, neshvatljivih 219 km/h. Do tada su automobili postizali mnogo manje brzine i najbrži automobil postigao je brzinu od 205 km/h, tako da je Glenn na dva kotača bio brži.

 

Na početku su agregati bili sa izvornim zapreminama i to dvocilindraši Peugot, Indian, Harley-Davidson, BMW i Triumph. A kasnije u prvi plan dolaze četverocilindraši, najviše Yamaha i Kawasaki.

 


Jedan od najpoznatijih konstruktora je Don Vesco koji je konstruirao tzv. „Srebrnu pticu“ koju su pokretala dva Yamahina agregata 750, dva puta četverocilindrični, dakle osmocilindrični spojeni dvotaktni motor od 1500 ccm.

1970. Don Vesco bio je prvi čovjek koji je na dva kotača jurio brzinom od 400 km/h, a 1978. srušio je rekord od 500 km/h i prešao „granicu snova“, a službeno mu je priznat rekord od 512,7 km/h. Bolidi su bili snažniji i veći s agregatima Yamahe i Kawasakia za razliku od Otto motora s početaka lova na brzinu. Brzinski rekord na dva kotača trenutno drži Chris Carr.

Svakako treba uzeti u obzir da su tada u bolide koji su napadali rekorde bili ugrađivani motociklistički motori, za razliku od današnjih na mlazni pogon. Trenutni apsolutni (ili neograničeni) rekord drži ThrustSSC, vozilo s dva turbomlazna motora koje je postiglo nešto iznad 1228 km/h (763 mph) preko jedne milje, razbivši zvučni zid. Vozio je Andy Grenn u Black Rock Desert, SAD


Postavljeno 12.04.2008. by Maja Turković
Broj otvaranja:6499
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.