TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Konzervativci oštro protiv kondoma u dječjim rukama
Odluka o tome hoće li i u kojem obliku projekte Udruge GROZD ili Foruma za slobodu odgoja "pustiti" u 50-ak škola, gdje će se od jeseni pokusno provoditi, ostaje na ministru Draganu Primorcu...

Iako je ministar zdravstva Neven Ljubičić najavio kako će ovoga tjedna Povjerenstvo iznijeti zaključak o programima zdravstvenog odgoja Udruge GROZD i Foruma za slobodu odgoja, koje im je uputilo Ministarstvo obrazovanja, prema nekim izvorima, ostaje otvorena mogućnost da Povjerenstvo pomakne donošenje odluke.

Postoje dvije verzije o mogućem zaključku Povjerenstva: prema jednoj, članovi će dati zeleno svjetlo za oba izvorna programa, a prema drugoj, navodno izvjesnijoj, članovi tijela imaju nekoliko zamjerki na oba programa. O kakvim je primjedbama riječ, zasad nije moguće doznati, ali se nagađa da će ministru obrazovanja Draganu Primorcu uputiti mišljenje, bez posebne preporuke koji je program bolji. Odluka o tome hoće li i u kojem obliku programe "pustiti" u 50-ak osnovnih i srednjih škola, gdje će se od jeseni eksperimentalno provoditi, ostaje jedino na ministru Primorcu.

Dok u GROZD-u smatraju da nema sigurnog seksa i da nijedno sredstvo kontracepcije, pa ni prezervativ, nije sigurna zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, u Forumu planiraju vježbe stavljanja kondoma na maketu penisa, bananu ili tikvicu.

Bez obzira što će spolni odgoj zauzeti tek dva do tri sata od ukupno 12-ak sati zdravstvenog odgoja godišnje, seks je postao jednom od najvažnijih "civilnih" tema u Hrvatskoj. U posljednje dvije godine, na noge su se u obranu svojih teza o toj prevažnoj temi podigle gotovo sve razine društva: od 255 akademika i znanstvenika, koji su izišli sa zajedničkom izjavom, do Crkve, udruga, sabornika i dječje pravobraniteljice. Uvjetno rečeno, koplja su isukala dva "tabora": na strani onih koji podržavaju konzervativniji program GROZD-a su katolička, pravoslavna, islamska i reformatorska vjerska zajednica, a, u GROZD-u tvrde, i 20-ak tisuća građana. Oštro protiv GROZD-a i sklonije liberalnijim Forumovim pozicijama jesu nevladine udruge okupljene u Koaliciji "STOP rizičnom spolnom odgoju": od feminističkih grupa i udruga za ljudska prava, udruga homoseksualaca, do mladih HNS-a i SDP-ovih saborskih zastupnica Marije Lugarić i Milanke Opačić.
Program GROZD-a
- vrijednosti bez kojih ljudska spolnost nije ljudska: ljubav, samokontrola, vjernost
- nema sigurnog seksa: nijedno sredstvo kontracepcije, pa ni prezervativ, nije sigurna zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti
- masturbacija: "razviti sposobnost kontroliranja", "masturbacija predstavlja okretanje prema sebi, prema unutra, onog dijela spolnosti namijenjenog drugom spolu"
- homoseksualizam: "svatko ima pravo na izbor, ali svaki izbor nije jednako vrijedan", "homoseksualni čin protivi se samoj prirodi spolnog čina"
- odvojiti dječake i djevojčice kada se poučava o tjelesnim promjenama u pubertetu

Forumov program:
- savjeti učitelju: ne spominjati postotke djelotvornosti kontracepcijskih metoda, ali svakako navesti da su prirodne metode i povlačenje (coitus interruptus) najnepouzdanije
- vježbati stavljanje kondoma na maketu penisa, bananu ili tikvicu
- abortus: nastavnik ni u kom slučaju ne bi trebao indoktrinirati učenike "za" i "protiv"
- osvijestiti stereotipe i predrasude o seksualnosti, uvažiti tuđu seksualnost
- razlike između roda i spola
Izvor: Slobodna Dalmacija
Postavljeno 01.04.2007. by TAKOmedia
Broj otvaranja:3166
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.