TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Kralj i dalje živi
Elvis Presley ili jednostavno «Kralj», (The King) ostavio je jedan od najdubljih tragova u povijesti glazbe. Njegove vokalne sposobnosti (visina, snaga i boja glasa) do današnjeg dana nisu nadmašene, a u sjećanju ostaju njegove izvedbe pjesama gdje je pjevao prema mikrofonu udaljenom od usta najmanje 20 centimetara. Ovog ljeta se navršava 30 godina od njegove smrti.

Elvis Aaron Presley rođen je 8. siječnja 1935. godine u East Tupelu. Još za života postaje legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla. U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954., a njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima poput «Jailhouse rock», «That s All Right Mama», «Hound dog» i «Heartbreak Hotel». Njegove izvedbe pjesama učinile su ga popularnim u cijelom svijetu. Osim rocka, Elvis je bio uspješan i u drugim glazbenim smjerovima poput gospela, bluesa, countrya i popa.

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom "Voli me nježno", a za života je snimio 33 filma. U razdoblju od 1957. do 1966. Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.


1973. godine Elvis se rastaje od supruge Priscille, sve se više osamljuje, izolira i deblja. Učestalo koristi sredstva za smirenje, što direktno utječe na njegovo zdravlje i raspoloženje. Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi (dijabetes i gastritis), a pridružuje se i droga o kojoj je Kralj postao ovisan. U travnju 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. kolovoza 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju. 1994. godine ponovno je otvoren nalaz autopsije i mrtvozornik dr. Joseph Davis je istaknuo da nalazi ne potkrepljuju navode o smrti uvjetovanom drogom, već je riječ o iznenadnom i teškom srčanom udaru kao posljedici napornog života ispunjenog stalnim turnejama i koncertima. Elvisova smrt označila je kraj zlatnog razdoblja svjetske glazbe u kojemu su postavljeni temelji glazbe kakvu danas poznajemo. Desetak godina u isto vrijeme su pjevali i svirali Elvis, Beatlesi, Rolling Stonesi, Frank Sinatra, Jimi Hendrix, Janis Joplin…

Osvojio je tri nagrade Grammy (sve za gospel izvedbe). Jedini je glazbenik koji je primljen u čak tri glazbene «Kuće slavnih»: Rock and Roll Hall of Fame (1986.), The Country Music Hall of Fame (1998.) i Gospel Music Hall of Fame (2001.).


Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 81 album, 53 «singlice» i 16 proširenih «singlica», a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

«...When I was a child, ladies and gentlemen, I was a dreamer... I read comic books, and I was the hero of the comic book. I saw movies, and I was the hero in the movie. So every dream I ever dreamed, has come true a hundred times...I'd like to say that I learned very early in life that 'Without a song, the day would never end; without a song, a man ain't got a friend; without a song, the road would never bend - without a song.' So I keep singing a song...» - Elvis Presley, 1971.


Postavljeno 13.07.2007. by Ivan Pušćenik
Broj otvaranja:6274
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.