TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Na kavi s gradonačelnikom Lipika - travanj 2008.
Iako su ekspresno prošla dva mjeseca od našeg posljednjeg razgovora, ponovno smo s gradonačelnikom Lipika Antunom Haramijom imali o čemu razgovarati više od sat vremena. Izgradnja novog dječjeg vrtića bila nam je glavna tema, a razgovarali smo i o brojnim drugim aktualnostima.

Obnova vrtića pet poslije 12
Već neko vrijeme izvode se radovi na obnovi i dogradnji dječjeg vrtića u Lipiku. Naime, zgrada vrtića je bila u jako lošem stanju, prokišnjavala je, zidovi su bili puni vlage i prostor više nije bio primjeren za boravak djece. U ovaj za Lipik jako vrijedan projekt bit će uloženo oko tri milijuna kuna, a radovi koji se trenutno odvijaju punom parom bi trebali biti gotovi najkasnije do početka sljedeće školske godine. Dobar dio sredstava (oko 1.240.000,00kn) osiguran je iz predpristupnih fondova EU (PSGO-mala komunalna infrastruktura), a ostatak će osigurati Grad Lipik. Od 1. lipnja pa do završetka radova, djeca će biti preseljena u prostor multikulturalnog centra, dok će najmanja grupa(jaslice), kao i do sada boraviti u obližnjoj zgradi u topoliku. Nakon što završe radovi, uz već postojeći prostor, dječji vrtić u Lipiku imat će i dodatnih 370 kvadrata tako da će pitanje smještaja naših najmlađih sugrađana biti dugoročno riješeno. «Nadam se da ćemo 1. rujna biti svi prisutni i zadovoljni kod otvaranja našeg novog vrtića», zaključio je Haramija.

Lipiku se gradi punom parom?
Grad Lipik na nekoliko mjesta ima svoja gradilišta. Na mjestu bivše vile Kostlivy bit će izgrađena zgrada sa 4 ambulante u prizemlju, od toga dvije stomatološke, a gornji dio je rezerviran za kulturne namjene, najvjerojatnije za knjižnicu. U Udinskoj na mjestu Ankinog dvora gradi se zgrada sa 8 apartmana, dok se u bivšem centru Lipika gradi zgrada turističke zajednice koja će imati 4 poslovna prostora, turistički ured i 4 stana preko 80 kvadrata. Također, u poduzetničkoj zoni se dovršava detaljni plan uređenja, a tvrtka Pročelje d.o.o. iz Zagreba već ovih dana počinje sa pripremnim radovima za gradnju svojih postrojenja. Uglavnom, uskoro bi se u Lipiku mogla otvoriti nova radna mjesta. Također smo saznali da Grad Lipik ne namjerava osnivati svoj poduzetnički centar jer ima jako dobru suradnju sa pakračkim poduzetničkim centrom i kako kaže gradonačelnik, bilo bi besmisleno imati dvije takve gradske institucije na ovako malom području.

Grad Lipik zapošljava mlade ljude
U idućih mjesec dana bit će osnovana Turistička zajednica Grada Lipika, a još se ne zna kako će ona funkcionirati. Naime, gradska uprava u najskorije vrijeme će zaposliti dva pripravnika za rad u knjižnici i gradskoj upravi pa bi takav primjer vjerojatno mogli slijediti i u slučaju turističke zajednice. Hvale vrijedni potezi vodstva Grada koji će najviše razveseliti nezaposlene, a mlade školovane lipičke snage.

Tko najviše puni proračun? To je ipak poslovna tajna.
Na pitanje koja tvrtka najviše puni proračun Lipika kroz poreze i doprinose gradonačelnik vješto odgovara: «Nezgodno je iznositi ovakve brojeve jer onda ulazimo u područje poslovnih tajni J. Svako radno mjesto nam je vrijedno i svaki poduzetnik nam je jednako vrijedan i svi trebaju imati jednaki tretman»

Kako Pakrac napreduje?
«Gradovi Pakrac i Lipik su jako blizu i ima jako puno stvari koje nas povezuju kao što su bolnica, rodilište, srednja škola tako da sam sretan što Pakrac posljednjih godina veoma napreduje. Stalno se radi nešto novo, pa pogledajmo samo sve te obnovljene zgrade i nova gradilišta», pohvalio je gradonačelnik svoje susjede.

Udruzi «Lijepa naša» velike pohvale
U razgovoru dotaknuli smo se i udruga s našeg područja. Tako smo ponovno pričali o nedostatku prostora za rad udruga što će vodstvo grada pokušati riješiti kroz neke buduće projekte, a u kraćoj raspravi o radu udruga gradonačelnik je posebno pohvalio Udrugu «Lijepa naša» koja je o svog osnutka veoma aktivna i koja ima velike zasluge u akciji povrata Lipicanaca u Lipik. Također, članovi udruge «Lijepa naša» konstantno provode brojne akcije od velike važnosti za Lipik. Naravno, nije da se hvalimo, ali i naš TAKOdobar list je dobio puno pohvala.

Postavljeno 20.05.2008. by Dejan Iličić
Broj otvaranja:6473
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
zvonko piše: (12.01. 18:46)
po mome misljenju trazite previse stvari za raditi kao privatnik i previse ste rigorozni u nekim stvarima,sto ja mislim da stoji sve u tome da treba platiti sve te cinovnike(neradnike)i samim time osoba koja zna raditi bude odmah sasijecena u korijenu.I ta ist osoba izgubi volju za obrtom i onda radi na crno sto ima i pravo.OVO PISEM IZ SOPSTVENOG ISKUSTVA,JA SAM U INOZEMSTVU OTVORIO OBRT ,NIKO NIJE PITAO DALI ZNAM RADITI BITNO JE PLATITI POREZ,A OTORIO SAM BRAVARSKU RADIONU SA SVIM POTREBNIM STROJEVIMA A DA MI U 12 GODINA NIJE DOSLA NIJEDNA KONTROLA,NI ZA SIGURNOST NA RADU A NI ZA FINANCIJE,RADIONA JE VELICINE 500 KVADRATNIH METARA SA PO 6 RADNIKA I NIKO NE PRAVI PROBLEME.I ZATO HOCU RECI TREBA PUSTITI LJUDE DA RADE NA MIRU BOZJEM I BITI CE BOLJE ZA SVE...HVALA
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.