TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Na kavi s gradonačelnikom pakraca - travanj 2008.
Od ovog broja na kavi nam se pridružio i Davor Huška, gradonačelnik Pakraca. Sabor, pakračka gradilišta, Općinski sud i Pakračko ljeto samo dio su aktualnosti koje vam donosimo u sljedećim redcima.

Saborski zastupnik može dosta napraviti za mjesto iz kojeg dolazi
Kako je ovo prvi put da se ovako sastajemo, prije svega nas je zanimalo kako je našem gradonačelniku u Saboru.. Saznali smo puno toga, a i otkrili smo misteriju oko praznih saborskih klupa. Kako kaže gradonačelnik, ako ga nema u klupi, najvjerojatnije je u svom saborskom uredu, u ministarstvima ili knjižnicama gdje priprema materijale za saborska izlaganja i rasprave, Inače, nije zadatak zastupnika da stalno sjedi u saborskim klupama. Sjedenje u sabornici je samo trećina posla koju treba obaviti jedan saborski zastupnik kako bi kvalitetno odradio svoj posao. Osim toga, zastupnik prisustvuje raznim sastancima; kluba zastupnika, saborskog odbora u koji je izabran te tako dobiva i razne zadatke. Naš gradonačelnik uglavnom dobiva zadatke vezane uz gospodarstvo i ekonomiju, a nalazi se i u tim saborskim odborima. Najviše se druži s kolegama iz svoje izborne jedinice, ali s vremenom sve više i sa ostalima zastupnicima tako da mu u saboru osim ozbiljnih poslova i razgovora ne nedostaje društva, a ponekada zna biti i jako zanimljivo: «Sjednica je potrajala duboko u noć, čekali smo u klupama donošenje nekog zakona, čovjek je tad već polako psihički uzdrman. Ja sam tako s dečkima nešto razgovarao i uhvatio nas je onaj zarazni smijeh kojeg čovjek ne može više kontrolirati u tako umornom stanju, ali sva sreća da smo blizu stepenica pa smo pobjegli dolje na kavu da nas kamere ne uhvate jer bi rekli da smo totalno pukli», ispričao nam je Huška. Objasnio nam je i kako jedan saborski zastupnik može nešto napraviti za mjesto iz kojeg dolazi: «Sabor je jedno novo iskustvo za mene, jedna izvanredna mogućnost za susret sa vodećim ljudima u Hrvatskoj, ljudima koji trebaju Pakracu i Lipiku i cijeloj našoj županiji. Tako je moguće u Saboru i resornim ministarstvima popiti kavu ili pojesti tost sa ministrima, ministricama i direktorima javnih ustanova gdje se u jednoj slobodnijoj komunikaciji može postići puno više nego sa deset dopisa ili 10 kandidatura za neke projekte i objasniti tim ljudima što pojedini projekti znače za Pakrac, Lipik i cijelu našu županiju». Također su zastupnici među prvim ljudima u Hrvatskoj koji znaju da dolaze izmjene zakona, da se nešto priprema te tako, osim utjecaja na te predmete, o tome mogu pravovremeno informirati ustanove u mjestima iz kojih dolaze što se u određenim situacijama zna pokazati kao velika prednost.

Općinski sud u Pakracu još nije izgubljen
Kako nam je rekao gradonačelnik, još ništa nije sigurno oko opstanka/gašenja pakračkog Općinskog suda. Naime, u prvom materijalu koji je stigao u Sabor Općinski sud u Pakracu opstaje dok se u drugom gasi. Sad je u tijeku prvo čitanje u Saboru i gradonačelnik se nada da će on i kolege uspjeti nešto promijeniti dok je to još moguće. Kako kaže, on je tek stigao u saborske klupe, dok drugi koji imaju iza sebe mandat ili više mogu puno više utjecati na ministre i neke odluke.

Uz dobar tim i jake gradske tvrtke sve se stiže
Zanimalo nas je i kako stiže obaviti sve te obaveze; saborske, gradske i obiteljske pa nam tako objašnjava: «Iako sam ja za vrijeme zasjedanja Sabora u odsustvu, imamo jako dobro uhodanu ekipu ovdje u gradskoj upravi i jake tvrtke u vlasništvu Grada, prvenstveno Poduzetnički centar Pakrac i Komunalac koji obavljaju poslove na terenu, tako da se sve stiže uspješno odraditi.»

Pakračko ljeto u zgradi bivše gimnazije
Raspitali smo se i o pakračkim gradilištima i popularnom Partizanu. Tako će uskoro početi kompletno uređenje dvorišta kompleksa Janković, obnova hotela bi trebala biti gotova u rujnu, uskoro će se obnavljati i zgrada gdje je trenutno smještena gradska uprava, a počelo je rješavanje i korita Pakre. I dalje se ne nadzire rješenje problema igrališta popularno zvanog «Partizan» i zgrade bivše gimnazije, poglavito jer je za tu zgradu i pola rukometnog igrališta podnesen zahtjev za povrat imovine od strane Srpske pravoslavne crkve koja polaže povijesno pravo na vlasništvo toga prostora. Trenutno je ta zgrada još uvijek formalno na korištenju Srednjoj školi Pakrac. Kako bi se krenulo u oživljavanje tog prostora, neki događaji Pakračkog ljeta kao što je kazališna predstava održat će se u srednjem dijelu zgrade bivše gimnazije.

Lipik strahovito napreduje
Na pitanje kako napreduje Lipik gradonačelnik odgovara: «Čini mi se da u zadnje dvije, tri godine Lipik napreduje dosta brzo, djelom zahvaljujući velikim tvrtkama koje su stale na svoje noge, a djelom zbog agilnijeg rada vodstva grada i gradske uprave»

Porazgovarali smo malo i o ustanovama, tvrtkama i udrugama na području Grada Pakraca. Iako gradonačelnik nije želio nekoga posebno izdvajati, biranim je riječima govorio o Pučkom učilištu iz kojeg je u zadnjih 10 godina proizašao Pakrački list, Osnovna glazbena škola, Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica i čitaonica. Također je spomenuo tvrtku DEM jer kako kaže to je jedna američka priča, američki san koju je jedan mladi poduzetnik napravio na području Pakraca.
Postavljeno 20.05.2008. by Dejan Iličić
Broj otvaranja:4735
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.