TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Dudovo bure i sjaj vremena
Ne postoji puno pria u Lipiku i Pakracu, tako sjajnih i tako ponosnih, kao to je pria o malonogometnom klubu Dudovo bure i naim buriima.

Malonogometni klub Dudovo bure slubeno je osnovan 23. oujka 1984. godine u Pakracu, ali kao sportski kolektiv poinje s djelovanjem otprilike 1980. godine kada je Zdravko Nigovi poeo biljeiti njihove nastupe i kada su po prvi put u istoj godini pokorili malonogometne turnire i u Lipiku i u Pakracu. Taj uspjeh e ponoviti još samo 1988. godine. Prve etiri godine postoje samo kao malonogometna ekipa koja je vrlo brzo prerasla u  najomiljeniju sportsku druinu u Lipiku i Pakracu, a taj status su zadrali sve do rata. Bili su simbol zabave, druenja, kulturnih dogaanja, ali i malonogometnih majstorica po emu su postali jedni od pionira malog nogometa bivše drave. Tako su 1984. godine postali prvi registrirani malonogometni klub bivše drave pokazavši time svoju viziju i ideju koja je bila ispred onog vremena.

Ove godine se navršava 20 godina od njihove najvee godine. 1989. godine osvojili su turnir u Pakracu, vrlo jaki turnir u Bosanskoj Dubici gdje je nastupilo 78 ekipa i naposljetku i novogodišnji meunarodni turnir u Parizu koji se moe svrstati u neslubeno klupsko prvenstvo Europe. Na svom putu do pariškog uspjeha pobijedili su ekipe iz Engleske, Belgije, Francuske, Nizozemske i Njemake. Iste godine proglašeni su i za sportski kolektiv godine Lipika i Pakraca (tadašnje opine Pakrac).

I u kulturnom i društvenom ivotu Lipika i Pakraca “burii” su igrali aktivnu ulogu. Dovodili su glumce i pjevae, organizirali predstave i koncerte. Malo je poznata injenica da je kum Dudovog bureta naš holivudski glumac Rade Šerbedija koji je esto gostovao u Hrvatskom domu i Kursalonu.


Na sportskom polju, igrai Dudovog bureta bili su veinom iz Pakraca i Lipika, iako su nekada i igrai sa strane pojaavali malonogometnu druinu na pojedinim jakim turnirima. Najviše utakmica za Dudovo bure odigrali su Davor Nigovi (566), Marijan Prohaska (549) i Goran Popadi (541), najviše golova zabili su Dubravko Ljevakovi (460), Marijan Prohaska (448) i Davor Nigovi (321). Osvojili su 23 turnira. Od 660 odigranih utakmica 425 puta su pobijedili, 191 utakmicu izgubili, a 44 puta su remizirali. Prosjeno su po utakmici zabijali 4 , a primali dva gola. Na 1. Prvenstvu Jugoslavije u malom nogometu 1987. godine osvojili su drugo mjesto, kao i 1990. godine u “Kutiji šibica”. Prvu meunarodnu utakmicu odigrali su protiv maarskog kluba “Balaton Boglar” u Lipiku 1986. godine pobijedivši sa 6:2. Treba spomenuti i da je prvi gol za “burie” postigao eljko Madi, posljednji gol prije rata zabio je Marijan Prohaska, a zadnji gol u povijesti Dudovog bureta Davor Nigovi.

Boje Dudovog bureta branillo je ukupno 89 igraa, a više od 100 nastupa upisali su: Davor Nigovi, Marijan Prohaska, Goran Popadi, Marijan Krpan, Dubravko Ljevakovi, Slobodan Madar, Dario Svijetlii, Damir Kligl, Zvonko Nemeth, Nikica Grlica, Tihomir Tomi, Siniša Grubiši i Darko Kelemen.

Idue godine navršava se 30 godina od prve utakmice Dudovog bureta. Tada, tog poslijepodneva 1980. godine vjerujem da nitko od igraa nije mogao ni zamisliti koliko daleko e njihova pria otii, koliko e zapravo biti odlini nogometaši i da e kui ponijeti toliko pehara, uspomena i osmjeha. Nitko vjerojatno nije mogao zamisliti ni da e usljediti rat i kataklizma koja je sve pomela, i nakon koje se oni zapravo više nikada nisu oporavili, kao ni svi mi. Ipak, najviše od svega vjerujem da tada tog poslijepodneva prije 30 godina nitko od njih nije znao da e tako duboko ostati u srcima ljudi, u srcima svih nas…

Ovaj raritetni video prikazuje polufinalnu i finalnu utakmicu na turniru u Bosanskoj Dubici 1989. godine kojeg su “burii” tada i osvojili.  Igrai Dudovog bureta igraju u bijelim dresovima…


Postavljeno 05.02.2009. by Ivan Puenik
Broj otvaranja:9578
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.