TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Intervju: Sebastijan Draksler
Na sugraanin Sebastijan Draksler osvojio je ove godine prvo mjesto na dravnom natjecanju u goniometriji. Saznajmo neto vie o tome!

to je to GONIOMETRIJA?
To je jedna od disciplina u tehnikoj kulturi. Natjecatelj ima zavezane oi, u ruci dri prijemnik i na uima ima slualice preko kojih uje Morseovu abecedu koju alje odailja. Natjecanje se dogaa na rukometnom igralitu na kojem stoji pet takvih odailjaa, a cilj je nai te odailjae u to kraem vremenu. Ako ima publike, svi moraju utjeti da ne bi dezorijentirali natjecatelja. Natjecanja iz goniometrije na koja sam ja iao su ustvari za slijepe zato to se trai sa zavezanim oima. A postoji i "prava" goniometrija, i to natjecanje se odvijaj u umi u okrugu od 5 km. Sada Radioklub planira krenuti i s tim.

Koliko se dugo ve bavi time?
Bavim se time ve dvije godine. Htio sam se i prije ulaniti u Radioklub, ali uvijek me je neto sprijeilo. Prije dvije godine me je pozvao nastavnik Krenek da probam radiogoniometriju i svidjelo mi se.

Imate grupu? Koliko vas je i tko je sve u njoj?
Ja se jedini natjeem u radiogoniometriji za Radioklub u skupini srednjih kola, a u skupini osnovnih Valentino Jirasek. Tako da nas nema puno.

Koliko vremena odvaja da bi se posvetio svom hobiju?
Pa ne odvajam ba toliko puno vremena. Ne treniramo cijele godine, nego samo mjesec i pol dana prije natjecanja. Ali idem nekad na neobavezne sastanke Radiokluba. Htio bih jo poloiti kategoriju za radioamatere, tako da bih mogao razgovarati preko radija ili imati svoju radio stanicu.

Koliko to utjee na kolu i slobodno vrijeme?
Poto i ne ubijam svoje vrijeme uei, ne utjee ba na kolu. Moe utjecati samo pozitivno zbog daljnjeg kolovanja. Takoer ne utjee ni na moje slobodno vrijeme. Goniometrija je jedina disciplina u kojoj nema ispita na natjecanjima, tako da mi to dosta olakava.

to ti se kod tog hobija najvie svia?
Svia mi se navala adrenalina kad sam na natjecanju, zavezane su mi oi, a znam da me gleda puno ljudi, a moram biti to koncentriraniji na zvukove koje ujem u slualicama. I volim se druiti s ljudima koji su na natjecanju i dijeliti s njima nova tehnika znanja. Moe se upoznati puno zanimljivih ljudi. Super mi je to to 80% natjecatelja slua rock, tako da imamo puno tema za razgovor.

A postoji li neto to ti se ne svia?
Sve mi se svia. Na treninzima nekad bude vrue, ali radiogoniometrija je zabavna sama po sebi pa onda brzo proe vrijeme.

Koliko je teak taj hobi u odnosu na druge?
Hobi nije toliko teak. Ako si shvatio kako sve funkcionira ne bi trebao imati problema. Rezultat ovisi samo o tebi i tvojim mogunostima, a ima i nekih caka koje bi trebao znati.

Koliko dugo treba da se naue osnove?
Da se naue osnove je potrebno sat vremena, ali da bi neto postigao je potrebno puno vie.

Moe li se svatko baviti time?
Za radiogoniometriju je vano imati dobar sluh i dobru orijentaciju, a sve ostalo se da nauiti.

Vjebate li iskljuivo u prirodi?
Mora se vjebati na otvorenom zato to bi se u zatvorenome valovi previe odbijali od zidova. Vjebamo uglavnom na "Partizanu", a nekad i na igralitu iza osnovne kole. Vjeba se samo prije natjecanja, a to je u proljee.

Koristite li se Morseovom abecedom i koliko je ona teka?
Morseova abeceda je u radioamaterstvu ve zastarjela zato to ima novih, lakih metoda. Na ispitima za radioamatere su je izbacili zbog zastarjelosti. Dosta je teka, ali kad je naui onda mora usavriti to bre kucanje.

Kako si stekao ljubav prema tom hobiju?
Ljubav prema elektronici openito sam stekao preko tate. Oduvijek me je zanimalo to on radi pa sam tako polako s njim uio. On se isto natjecao u goniometriji dok je bio mlai, tako da mi je on ustvari objasnio to je to. Prije dvije godine sam se htio ulaniti u radio klub, ali me je nastavnik Krenek preduhitrio i ponudio mi da se ulanim. Ja sam sa zadovoljstvom pristao i tako smo poeli s treninzima. Prve godine mi je mentor bio nastavnik Krenek, a sad mi je mentor Marko Martinovi.

Tko ti je najvea podrka u tome?
Cijela obitelj me podrava. Uz tatu sam nauio osnove elektronike tako da mi je on vjerojatno najvea podrka.

Kakav je bio tvoj uspjeh na prijanjim natjecanjima, osim dravnog ove godine?
Prije godinu dana sam osvojio 1. mjesto na upanijskom i 4. na dravnom natjecanju, a ove godine 1. na upanijskom i kao to ve znate, 1. na dravnom natjecanju.

Bi li se volio time baviti u daljnjoj budunosti?
elja mi je upisati raunalstvo na FER-u zato to me to oduvijek zanima, samo je za to potrebno puno znanja matematike, ali nadam se da u i u tome uspjeti, ali ako ne, uvijek mi ostaje informatika u Varadinu.
Postavljeno 30.07.2007. by Sanja Ajman
Broj otvaranja:8266
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.