TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Priča sa sela: Lipik očima Gajanke
Ljetni praznici…gdje ćemo, na lipičke bazene i u šetnju parkom pored Kursalona, uz obavezan sladoled. Vodila me susjeda koja je došla na ljetni godišnji odmor iz Njemačke. Sjećam se točno što mi je baka izglačala i da mi je u tome bilo malo vruće. Ali ja sam tog dana stajala baš pored te fontane sa razglednice. Tad je i kupljena. Kako li je tek danas vrijedna ta razglednica, to je jedini dokaz kojim mogu pokazati svojim prijateljima kako je Kursalon zaista izgledao. Još uvijek stoji razrušen, a cijelo to zdanje ima tako plemenitu svrhu.

Kad sam svog muža vodila u prvi posjet Lipiku, mogla sam mu samo pokazati mjesto gdje se nalazio hotel, uz najbolju volju nisam mu mogla opisati da se i to zdanje nekako uklapalo  u taj park. Nisam mu mogla opisati sve one mlade ljude koji su pohodili disko, bila sam tad djevojčica i kroz prozor automobila, na povratku iz gostiju, sjećam se velikog broja mladih kako ulaze i izlaze iz diska, treštanja muzike, svjetla automobila koji dolaze i odlaze. Vjerujte mi na riječ, bilo je jako živo i veselo, najživlje i najveselije što sam od tad na ovamo doživjela u Lipiku.

Toga se kao tada dosta mlada sjećam ja, a možete samo zamisliti čega se sve sjećaju  rođeni Lipičani i svi ostali stanovnici iz okolnih mjesta. Prvih poljubaca u parku, prvih nastupa u Kursalonu, neki se sjećaju i odigranih utakmica na igralištu u parku još iz 60-tih, na koje se pješačilo i iz okolnih sela.

Sljedeće čega se sjećam bila je na tv-u objavljena snimka razrušenog Lipika. Prva u nizu koje ću vidjeti sljedećih mjeseci.  Muk, tuga, moj otac gleda u sve to u nevjerici, već je odavno odlučio da se ide boriti za svoju domovinu, ali ni on nije očekivao da će vidjeti razrušen grad njemu tako dobro poznat.

Razglednica je iz Lipika otišla još onog ljetnog dana u osamdesetima, čuvana je sve do sad u jednom spomenaru uz tekst jedne srednjoškolke, napisan tih ratnih godina. Možda ga jednom i pretipkam i  umetnem u knjigu dojmova na ulazu u obnovljeni Kursalon u Lipiku. Ja čvrsto vjerujem da će to biti ubrzo, stanovnici Zapadne Slavonije su to zaslužili, za to su se borili, za to su mnogi od njih i poginuli. Ima li većeg spomenika njima od obnavljanja tako lijepog zdanja?

Omogućimo našoj djeci  još jednu pravu mogućnost za posao.  Od kontinentalnog turizma, kako u peticiji udruge Lijepa naša navode, ovaj kraj kroz nekoliko desetljeća bio bi Bled u malom. Maštam…zamisljam propagandni film i slogan našeg kraja….Lipicanci, Studenac, Kursalon, toplice …Dođite u Lipik… ozdraviti i odmoriti se…

Postavljeno 26.06.2010. by Željka Putica
Broj otvaranja:7307
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.