TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Nejednaki u raspodjeli siromaštva
Volonter je onaj koji besplatno obavlja neku službu iz entuzijazma, radi svog stručnog usavršavanja ili stjecanja radnog staža.

Ako je suditi po nekim političim odlukama, Lipik je među rijetkim gradovima koje je kriza zaobišla...

Tako je najcjenjeniji jezikoslovac, prof. dr. Vladimir Anić, u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, na stranici 1438., definirao značenje riječi volonter kojom, ako je suditi po posljednjim događanjima na koja se i osvrćem u ovoj kolumni, naši sugrađani, a posebno političari, olako barataju. Začudio me potez vijećnika Gradskog vijeća Lipika koji su većinom glasova (dva suzdržana) i bez veće rasprave prihvatili Odluku o visini naknade za rad zamjenika gradonačelnika Grada Lipika koji, kako to službeno piše, "svoju dužnost obavlja bez zasnivanja radnog staža", a kako je to u obrazloženju istaknuo i Velimir Pavlović, pročelnik upravnog odjela.

Treba imati na umu da su volonteri, kako takve nazivaju obični ljudi, oni koji svojim radom, zalaganjem, odricanjem i znanjem nešto nepovratno daju zajednici u kojoj žive, kao doprinos obogaćivanju zajedničkog života. Ne umanjujući doprinos koji daje dogradonačelnik Slobodan Katunar, upravitelj Hrvatskih šuma, Ispostave Lipik, smatram da se ovdje radi o principu i potrebi da se stvari nazovu pravim imenom. Jer ako je nečiji volonterski doprinos zajednici mjesečno vrednovan s par tisuća kuna na žiro računu, onda to vrijeđa trud, rad, načela, ali i inteligenciju istinskih volontera, na koje je u uvodnoj definiciji vjerojatno mislio profesor Anić.

Nakon što smo, vjerujem, razriješili paradoks volonterske naknade koja je samo po sebi nemoguća i apsurdna, još više me je začudila odluka istog Vijeća da istom dogradonačelniku poveća naknadu za rad i to za cijelih 100 posto, odnosno s dosadašnjih 2.500 na 5.000 brutto kuna mjesečno! Ponavljam da mi nije namjera obezvrijeđivati napore i trud koji dogradonačelnik Katunar svakodnevno ulaže kako bi svima nama život učinio boljim, što uostalom i piše u obrazloženju za povećanje naknade, ali pitam se u kojem to vremenu žive naši gradski oci. O krizi, recesiji, štednji i vaganju svake kune, čitamo i slušamo svakodnevno, a mnogi ju osjećaju i na vlastitoj koži. Drugačije nije niti u našoj maloj tvrtki u kojoj je plaća od travnja ove godine, svim djelatnicama umanjena za 10 posto. Među članovima Skupštine Lista je i dogradonačelnik Katunar, koji je na sjednici na kojoj je donesena odluka o smanjenu naših plaća, opravdavajući takav postupak, rekao: "Moramo najprije krenuti od sebe".  To očito vrijedi samo za nas. No ovdje nisu toliko bitni novci  nego je stvar principa, da ne kažem morala, odnosno činjenice da ne vrijede za sve ista pravila, a čini se da nisu dovoljne niti sve one privilegije i pogodnosti koje našim političarima priskrbljuje bavljenje politikom.
Zbog osjećaja poniženja, ali i zbog socijalnog šamara koji je ovim činom politika "opalila" svojim sugrađanima, na tu bahatu i licemjernu nepravdu niti smijem niti želim zažmiriti.

Pakrački list 23. srpanj 2010. broj 379; 

Postavljeno 23.07.2010. by Mario Barać
Broj otvaranja:5318
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
đuro piše: (27.07. 10:52)
Aha, to bih volio vidjeti. Posao novinara u suvremenom društvu je da ukazuje na anomalije u okruženju. Lokalni politicari znaju da žive od glasova stanovništva i sigurno se nece usuditi igrati sa vatrom u kojoj bi sami izgorili. Molim lijepo da se malo pripazi i ne iznose dezinformacije jer se ovdje radi o stvarnim ljudima, našim sugrađanima. Lokalno politikanstvo treba izostaviti. Spomenuti članak niti jednom rječju ne umanjuje nećiji doprinos, nego samo sugerira kako postoje bolji nacini da se nagradi neciji rad iz poštovanja prema istinskim volonterima. Istina i ja sam dole napisao glupost cisto iz razloga što mislim da je internet mjesto koje nam omogucuje neobaveznu komunikaciju, ali šuškanje o nekakvim otkazima je besmisleno, jer Barac je zašticeniji od Varšavske. Dobro, pred lipickom opcinom ne bi nas se skupilo tako puno, ali svi smo stokilaši, treba to pomaknut!
idemo dalje piše: (27.07. 07:50)
Ja sam več čuo da naš uvaženi zamjenik gradonačelnika Katunar i njegov mentor Šarac spremaju otkaz Mariu Baraću.Zanima me hoće li i sada Baronica stati u odbranu Maria kao što je branio Kličeka u slučaju "pakračka bolnica".
kloki piše: (23.07. 15:16)
Mislim da bi trebalo povećati naknadu svim članovima skupštine općine, ili gradskog vijeća ili kako se već zove za 100%... kad je bal... kako Vas nije sramota, sami ste sebi postali svrha... sve bi Vas ja ukinuo, i općine i odbore i vijeća... pa mrš' radit kod privatnika da vidite kako se plaća zaradi...
đuro piše: (23.07. 13:21)
He he! Ne bi li poštovani novinar uglednog lista morao tražiti zaštitu.
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.