TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Seks i grad: Mudraci i madraci
Jeste li primijetili kako je sve vie ena prisutno na televiziji kad se trai struno miljenje ekonomista, pravnika ili politiara? Niste? Ni ja. Nije da nas nema, ali sve je to strano malo, pogotovo kad pogledate koliko je udio ena ba na ekonomskim i pravnim fakultetima u zemlji. Koliko je negdje u glavi nae populacije jo ona ena je samo za kuhinju i djecu? I koliko su i ene pod utjecajem takvog stava, svjesno ili nesvjesno?

Sjeam se neega što je rekla moja profesorica iz engleskog na prvoj godini faksa. Kad grupi studenata podijeli oglase za poslove na koje se trebaju za vjebu prijaviti, studentice se mahom prijavljuju za poslove tajnica, a studenti menadera. Dakle, studenti iste grupe, razliiti jedino po spolu. Zašto? Vjerujemo li i mi same da smo manje sposobne za neke jae pozicije? Iz ega proizlazi to uvjerenje? Znai li nešto i sama injenica da se npr. osoba koja pomae nekoj osobi koja je na vodeoj poziciji zove tajnica, a osoba na vodeoj poziciji direktor, ili menader?

Jesmo li odgojene tako da budemo u sjeni? Da se ne istiemo previše, da ne pokazujemo koliko smo pametne, jer eto, muškarci baš ne vole jako pametne ene? Naravno da ih ne vole, dovoljno im je jaka konkurencija na poslu i ovako.

No dobro, recimo da ste se više ili visoko obrazovale i nekako ste dobile posao u struci. Kako se ponašati ako je taj posao «muški»? Uzet u za primjer neki nii menadment. Naravno, kolege na istoj razini (i više) su velikom veinom muškarci. Kako se kao ena postaviti i stei ravnopravnost? Moemo li to uope oekivati? Dva su naina. Pretpostavka je da smo u svakom sluaju sposobne i kvalificirane za obavljanje tog posla kao i bilo tko drugi i da se maksimalno trudimo.

Prvo, uklopiti se u muško okruenje nainom odijevanja, zanimati se za nogomet, automobile i ne traati (osim kad oni prvi ponu). Hoe li vas ekipa prihvatiti kao «jednog od deaka»?

Ili ete bolje proi ako budete igrale na kartu razliitosti i muške taštine? Odijevanjem isticale atribute (u granicama poslovnog ukusa), šarmirale kolege i nadreene, govorom i pogledima hranile njihov ego?

Dakako, to ovisi o okruenju. Najvanije je dobro procijeniti kolege i nadreene. Ili, najjednostavnije, budite ono što jeste. Ako ste po prirodi koketa, koketirajte. Ako ste «tatin sin», ponašajte se tako. U svakom sluaju, bar ete biti pošteni i dio energije umjesto na glumu utrošiti na bolje obavljanje posla. A hoete li i koliko dugo ostati na radnom mjestu? Koliko ete napredovati? Je li to zaista vanije od ouvanja integriteta?

U natjeajima za posao zabranjena je spolna diskriminacija, pa moete npr. proitati da se trai zavariva ili zavarivaica, bravar ili bravarica, itd. Pa kad je na taj nain zabranjena diskriminacija, zašto ona još postoji u nama samima? Zašto naše sposobnosti svodimo na one za natjeaj za tajnice? Dok god je tako, ni neemo se probiti dalje. Dok god ne predamo zamolbu za menadera, neemo moi voditi. Dok si god ne postavimo ljestvicu dovoljno visoko, neemo znati moemo li ju preskoiti.

Pitanje za kraj: jeste li ikad uli da je neki muškarac dobio posao preko kreveta?
Postavljeno 08.03.2011. by Sabina Kova
Broj otvaranja:4191
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.