TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
ZA PROTIV EU!
Kako je poela moja borba za protiv ulaska Hrvatske u EU... Krndija, Prekopakra, Pakrac, sve je to na 17. meridijanu, jednom meridijanu istono od 16-tog zagrebakog i sve e to kad tad postati dijelom Europske Unije. Prolog sam vikenda kod bake, ba na toj Krndiji, sjedio ispod vinove loze i gledao kako se proljee budi, trava zeleni, temperatura raste i pri tom sluao baku kako nabraja svoje proljetne brige.

22.5.2004. - Nikad do sad drva nisu nikom smetala...

Jednu od tih briga, alila se pri tom ujni, zadaju joj ljudi iz pakrake gradske uprave koji daju opomene ljudima ija ogrjevna drva stoje uz cestu. Ona tu opomenu još nije dobila, ali vrlo vjerojatno hoe. Nisam ulazio dublje u problematiku poloaja drva i udaljenosti od ceste jer se nemam vremena baviti takvim glupostima, no injenica je da ta drva, iako su uz ulicu i nikom ne smetaju, tamo ne bi trebala biti. Ujna se poalila baki kako njoj u onoj Prekopakri, što je na 17. meridijanu, smrde govna iz jarka ispred kue jer nema kanalizacije. U tom trenutku osjetio sam se prozvanim komentirati stvari. Baki objasnih kako je poloaj drva odreen pravilnikom, baš kao i kolinje i rakija, i da to sve mora biti po europskim standardima te da e uskoro imati priliku zaokruiti na listiu eli li ili ne da idemo u Europsku Uniju. Ujnine  kanalizacijske standarde na 17. meridijanu takoer sam obrazloio kvalitetom ivota u EU. „Ou znaš kak“ rekla je baka i savila ruku u laktu te stisla šaku... U tom sam trenutku  shvatio kako poinje naša, a i moja borba za protiv ulaska Hrvatske u EU.


Vjerujem da smo otprilike na vagi; 50% je za, 50% je protiv ulaska Hrvatske u EU. Kao student, akademska zajednica i sve to „ono nešto“ što predstavlja neke europske tenje i nastojanja Hrvatske za ulazak u EU, moram priznati da mi je to postalo pomalo smiješno. Nisam protiv ulaska, ali sam protiv naina na koji ulazimo i protiv cijene koju plaamo ili emo tek platiti. elim, smatram, kako je najbolje da taj ulazak odgodimo do postizanja koliko-toliko realnih europskih standarda.


itam neki dan „Povijest Hrvatske“, knjigu prohrvatski orijentiranog povjesniara Dragutina Pavlievia i zanimljiv je sami poetak te nain na koji Pavlievi geopolitiki smješta Hrvatsku. Izdvajam; ako se Europa gleda poevši od Urala, onda smo blie Atlanskom oceanu, takoer na 16. zagrebakom meridijanu slino lei i Be i Stockholm... „Dakle, Hrvatska je izrazito zapadnoeuropska zemlja, nadohvat Rimu (Rimskom Carstvu) i današnjoj Italiji kao središtu europske kulture i civilizacije“.


Postoji dobro znana uzreica „Resistance is futile“ iz meni omraenog Star Treka, ali koja jako dobro oslikava da „Otpor je uzaludan“. Razni nas monici, od Predsjednika do Premijerke s ministrima uvjeravaju što je za nas dobro i što je ispravan europski put. Nameu tihom silom neke norme i nelogine zakone, ali dok god smo na vagi postoje odreene šanse da odgodimo taj neprirodan put. Put u kojem naši politiari tijekom donošenja zakona izgledaju izgubljeno poput zeca u onom vicu s vukom kad šilji kolac i pria pizdarije. 500 m od kue je debilana svih moguih debilana!!!


Dok sam sjedio ispod one vinove loze s poetka prie, ispred mene pruao se pogled na neobukanu veliku kuu i traktor. Sve to stekle su vrijedne ruke mog pokojnog djeda, nekad majstora na vršalici, a ijom su nemalom zaslugom othranjene brojne obitelji seljakog hrvatskog puka koji je stvarao temelj ove drave i ijim je predanim radom kupljen taj traktor koji nikad nije imao kabinu, i koji se samim tim više ne uklapa u onaj pravilnik o kojemu sam priao baki. U standarde se tako ne bi uklopila ni bakina kua bez fasade i izolacije. Budui da baki nitko u krugu 500 m ne moe napraviti fasadu, s crkavicom od mirovine bit e u pat poziciji ako je istjeraju van. Kako stvari stoje s Komunalcem, ako se i grobarina k tomu ne plati, mogli bi djeda iskopati iz groba!?!?! A onda, bit e to povijesna nepravda na 17. meridijanu s gorinom okusa i mirisa EU govana s poetka prie.
Postavljeno 31.03.2011. by Marko Baran
Broj otvaranja:7583
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
uro piše: (31.03. 15:07)
Ovisi kako ita ovu priicu, da je zemlja u EU, tvoj djed bi sa toliko predanog rada zaradio za 3 traktora s kabinom i klimom. Kua bi odavno imala fasadu(kao i moja), a govna ne bi smrdila, jer bi do sada sigurno netko nauio pisati natjeaje i povukao bi novce i fondova za stanje u komunalcu pakrac, najmanje je kriva EU
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.