TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Seks i grad: Tko će kome uzet' mjeru?
Svi smo mi svakodnevno u interakciji s ljudima. S obitelji, kolegama, prijateljima, partnerima. Svakodnevno vodimo naše male pregovore i borimo se za stvari koje želimo. Nastojimo izvući maksimum koristi uz minimum ulaganja.

Jednako se ponašamo i u vezama. Već u početku odmjeravamo snage, pokazuje se koji je partner dominantan, tko lovi a tko je ulovljen. Možda najvažnije, pokazuje se tko «nosi hlače». Često ćete od nekog starijeg čuti savjet «kako si napraviš u početku, tako će ti biti». Jesmo li stvarno svjesne toga u onim prvim tjednima, kad od zaljubljenosti ne vidimo ništa osim njega, novog centra našeg svijeta? Tako predivnog, tako dragog, našeg princa koji je stvarno drugačiji od svih ostalih, i baš nama poklanja svu pažnju i ljubav… Zbog toga se osjećamo kao da nam je cijeli svijet pod nogama, najbolji osjećaj na svijetu! Zbog tog smo osjećaja spremne na sve.

Ima nešto u onome da je ljubav slijepa. U početku svake veze spremno previđamo neke postupke našeg novog partnera, sve toleriramo, samo za taj nenadmašan osjećaj koji izazivaju njegovi pogledi, poljupci, dodiri… Pa što ako nekad zakasni na dogovor? Baš je sladak tako spontan! Kaže da ne pamti datume? Super, živi potpuno u sadašnjosti! I onda se, za koju godinu, dok sjedimo same za svečano postavljenim stolom s večerom za godišnjicu, a on kasni, pitamo s kim smo to završile! Ono što je nekad bilo tako slatko, sad je sredstvo za dizanje tlaka i kose na glavi. Zašto? Zato što šutimo u početku.

Osim što šutimo, trudimo se i sebe prikazati u najboljem svjetlu. Radimo stvari koje dosad nismo, šminkamo se češće, uvijek smo lijepo obučene kad idemo na spoj, namirisane i blistave. Sve probleme i sve ono negativno ostavljamo kod kuće. Želimo da nas novi dečko upozna u najboljem svjetlu, i izvana i iznutra. Jasno, želimo mu se svidjeti. Prikrivamo svoje mane, one vanjske šminkom i odjećom, a one karakterne «šminkanjem» nastupa i dobrom prezentacijom. Kašnjenje prikrivamo nedostatkom vremena u ispunjenom životu, nesklonost kućanskim poslovima maskiramo praktičnošću, izgovor za neurednost je umjetnički stil života…

Pritom zaboravljamo da je s druge strane osoba približno naših godina, s nešto iskustva u životu, također savršeno sposobna prezentirati se na najbolji način, uz pokoju sitnu varku da bi ostavili što bolji dojam. Primjećujemo li kod partnera one male trikove kojima se i same služimo da bi se svidjele? Ili biramo živjeti u uvjerenju da smo samo mi majstorice prezentacije i da nam se ništa ne može sakriti? Koliko nam dugo treba da shvatimo da nekad i same padamo na iluzije koje prodajemo?

Nema tu ništa loše. Da na početku krenemo od onih negativnih stvari, bile bi same cijeli život. Kad bismo prije naših vrlina pokazale mane, partner bi pomislio da niti nemamo vrlina, i pobjegao glavom bez obzira! Zato ti mali trikovi nisu neki strašan grijeh, sve dok se ne pretjeruje. Svi nekako prešutno pristajemo na tu igru, u kojoj se natječemo u osobnoj prezentaciji, i u raznim vještinama kojima motiviramo drugu osobu da se što više veže i poželi što duže biti u našem društvu.

A tko kome uzima mjeru? Onaj tko ima više iskustva, i više sposobnosti. S jedne strane, sposobnost da se svidi, naglasi vrline i prikrije ili obezvrijedi vlastite mane, a s druge sposobnost da vidi iste poteze partnera. Takva se osoba neće probuditi nakon nekoliko mjeseci ili čak godina u šoku s kim je to završila u vezi. A vi koji odbijate bar malo virnuti iza ružičastih naočala, želim vam što bezbolnije buđenje i više svjesnosti u nekim budućim vezama. Sve je to za ljude, nekad se trebamo više puta opeći da bismo jasnije vidjeli ubuduće.

Postavljeno 13.05.2011. by Sabina Kovač
Broj otvaranja:3928
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.