TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Seks i grad: Nemam vremena!
Dragi moji, dugo se nismo itali. Zato? Eto, nisam imala vremena za pisanje. Toliko ideja, toliko se situacija odigralo koje bi posluile kao izvrsna tema, a ja nemam vremena! Pa nije da pie knjigu, rei ete. Koliko ti vremena treba za jednu obinu kolumnu? Oito vie nego to sam ga imala proteklih mjeseci.

Naravno, svašta mi se dogaalo, i svašta sam odradila, ali jesam li stvarno bila u tolikoj guvi da nisam stigla ništa napisati? Ne znam baš. Neki se vrhunski poslovnjaci hvale kako tokom godine imaju toliko posla da ne stignu tjedan ili dva na godišnji odmor. Moj najdrai poslovnjak, Lee Iaccoca (spasio Chrysler od steaja na poetku osamdesetih), u svojoj autobiografiji na to kae: dakle, tako ste slabo organizirani da u 52 tjedna niste uspjeli jedan odvojiti da se odmorite? I oekujete da u vam povjeriti upravljanje projektom vrijednim milijune dolara? To je stvarno smiješno!

Stalno sa svih strana od razliitih ljudi ujemo kako nemaju vremena… za svoje hobije, uenje, djecu, rekreaciju, brigu o sebi. Sigurno ste se i vi našle u takvoj situaciji. Lak na noktima vam se oljuštio, izrast na kosi je 3 runa centimetra, dvije najdrae košulje ekaju na peglanje ve tjednima, a vi padate s nogu od umora. Kako je mogue da odrasla osoba, koja si sama organizira ivot, jednostavno nema vremena za sebe?! Da, mogue je. Jer nemamo jasno odreene prioritete. Jer si zapravo ne organiziramo ivot. Jedna druga «pametna» knjiga kae: «ako si sami ne organizirate ivot, drugi jedva ekaju da to uine umjesto vas.» Pa onda ispunjavate tue ciljeve umjesto vlastitih. Provodite dane radei po kui za obitelj, na poslu radite prekovremeno, trite okolo i odraujete stvari za roake i prijatelje, sve samo ne za sebe.

Kamo je nestala parola «ja sam sebi prva»? Izgubila se u moru tuih prioriteta. Istina, drugi jedva ekaju da radite na njihovim ciljevima. Tako im olakšavate i štedite njihovo vrijeme. A vaše vrijeme? A vaši ciljevi? Sve to moe ekati dok iz ljubavi provodite po cijele dane posveujui se drugima, koji su uglavnom (izuzimam malu djecu i stare i nemone) sasvim sposobni sami odraditi ono što trae (direktno ili indirektno) od vas. Kakva je to ljubav ako u tome svemu gubite sebe? Ne, to je nasilje prema samoj sebi! To je zapostavljanje najvanije osobe o kojoj biste trebali brinuti, sebe. Uvijek sam za pomaganje, do neke mjere sluenje drugima, jer to nas ispunjava ljubavlju i zadovoljstvom. Ali toliko da ne stignete baviti se sobom? Nikako!

Koliko vam god zadovoljstva donijelo što ste napravili neko dobro djelo, pomogli nekome, sve e to nestati suoeno s prazninom kad se pogledate u ogledalo. Kad izgubite iz vida svoj ivot, svoje ciljeve i nastojanja, nestaje i sjaj u oima, ispunjenost onom energijom koja nas tjera da idemo dalje i dalje i savladavamo sve ivotne izazove.

Zato, nemojte se nikad nai u situaciji da ne stignete ivjeti svoje ciljeve jer je vaša sveta dunost drati 4 i pol ugla kue i usto voditi brigu o svima tko vam nešto znai ili vam je nekad u ivotu nešto pomogao. Nemojte da vam se dogodi da idete van kasno i neoprane kose jer se nekome baš tad prohtjelo da bi jeo nešto što zahtjeva sate provedene uz štednjak. Nije baš nešto. Ali lako za to. Nemojte da vam se dogodi da se skrivate na plai jer kroz godinu niste imale vremena redovito vjebati i mazati se kremicama protiv celulita. Jer ste bile zauzete nekim drugim stvarima. Vanijima? Moda, ali ne za vas. Nije najbitnija stvar na svijetu jednom se pojaviti vani neoprane kose, ali ako je to samo jedna stvar u nizu u kojoj se vidi vaš nemar prema samoj sebi, zapitajte se: za koga ja to ivim?

Sluenje drugima je najplemenitija stvar na svijetu. Ipak, to ne znai da svi imamo ciljeve Majke Tereze i da ne moemo nai vremena ivjeti u smjeru svojih ciljeva. Sve je samo stvar prioriteta i organizacije. Ali, kad nema vrstih ciljeva i vrste namjere da ih ostvarimo, naslonit emo se na tue. A oni e ih odnijeti sa sobom.

Postavljeno 23.11.2011. by Sabina Kova
Broj otvaranja:3839
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.