TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Priča sa sela: Okusi djetinjstva
Počinje mjesec najukusnijih jela, raznovrsnih i višestrukih slijedova, mjesec u kojem ćemo, unatoč krizi,nastojati jedni drugima priuštiti ukusan kolač, puricu s mlincima, francusku salatu, bakalar ili sočan komad odojka s ražnja. U mojoj obitelji ja sam otprilike treća generacija koja tradicinalno već negdje početkom prosinca počinje peći paprenjake. Tako sam sigurna da će do Božića biti najukusniji.

Imala sam priliku kušati zaista bezbroj kolača, s bogatim kremama, prhke, dizane, voćne, ali paprenjak je uvijek bio nekako poseban. Prvenstveno zato što ga je pekla moja baka i bila je po tome među rijetkima. Proteklih godina probala sam mamine, svoje, susjedine i kupovne paprenjake, ali jedino uvijek u sjećanju ostaju bakini u staroj zemljanoj posudi, u dnu sobe u kojoj ih je držala, ispečeni još tjednima prije Božića.

Za paprenjake moje bake čula sam puno prije nego sam doznala da postoji prva hrvatska tvornica Paprenjaka, pa i prije nego što sam pročitala Zlatarevo zlato, gdje Šenoa spominje Magdu paprenjarku, staricu koja je prodavala paprenjake: Prišivak paprenjarka pako nadjenuše joj zato: u svemu gradu ne bijaše ni velikaške ni građanske žene koja bi umijela mijesiti paprenjake kao što Magda. Stoga je bilo i svetkom i petkom dosta jagme za njezinim paprenjacima, i sam varoški sudac Ivan Blažeković znao je kadšto ostaviti lijep dinar u njezinoj kesi! " (A. Šenoa, Zlatarovo zlato, Mladost, Zagreb, 1973., str. 6).

Baka nam je u naslijeđe ostavila dva modla za paprenjake, sa različitim oblicima (najdraži mi je je oblik trešnje). Ne znam da li svaki put pogodim dobar omjer papra, cimeta, klinčića i muškatnog orašćića, ali trudim se da budu bar podjednako ukusni kao bakini. Puno sam ih više kušala, nego što sam joj ih pomogla ispeći, jer voljela nas je s njima dočekati, voljela nas je iznenaditi.

 Nakon iznenađenja poput palačinki, variva od mahuna, juhe s domaćom taranom, pite od jabuka, domaćeg tijesta s krušnim mrvicama i svježim sirom, mramornog kolača, u u prosincu su na red dolazili paprenjaci. I na sve ovo ne mogu da ne uzdahnem i kažem: kako je ta žena ukusno kuhala. Možda je stvarno riječ o peći na drva, o namirnicima koje se danas manje konzumiraju, ali to ne može umanjiti činjenicu da je znala male tajne kuhanja.

Nikada nisam prošla kroz vrata njene kuhinje, a da se ukusno i mirisno jelo nije našlo na stolu. I kuhana šunka koju je za Uskrs znala pripremiti bila je neponovljivo ukusna, kao i prežgana juha s jajima. Kao od šale znala je razvući tijesto za rezance za juhu, ili mlince. Trake tijesta za rezance sušile su se na stoljnjacima po cijeloj blagavaonici.

Danas više nije s nama, danas se svi skupa brinemo da nam jako brzo čim stignemo nešto zamiriši u nama najljepšoj seoskoj kući. Nastojimo sačuvati od zaborava sva jela koja nam je spremila s puno ljubavi, radujući se svakom našem dolasku.

 Zadržala sam se ovaj put samo na jednom malom djelu domaćinstva i života, te velike i snažne žene. Znala je pričati najljepše priče i molitve, pjevati najljepše uspavanke, obožavala je radio- emisiju za pomorce, njene ruke češkale su najljepše na svijetu. Uvijek je imala pripremljenih kovanica u kredencu za sladoledara na motoru. Tako da bismo se zajedno strčale pred sladoledara dok nije produžio dalje našom ulicom. I danas se živo sjećam tog okusa sladoleda od vanilije, koji budi uspomene na najljepše trenutke djetinjstva.

Najiskrenije bila je žena ispred svog vremena. Mudra, draga i mila. Moja baka.

Željka Argay Putica

Postavljeno 12.12.2011. by Željka Putica
Broj otvaranja:5947
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.