TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
SREDNJOŠKOLCI: Kolika je cijena gladi?
Ovaj članak predstavlja glas učenika srednje škole. Dobili smo ga na mail od autora koji želi ostati anoniman. Tekst je potkrijepljen slikom (dokaz) i budući da smo nekad i sami bili srednjoškolci, znamo kako je njima svaka kuna bitna stoga smo odlučili objaviti tekst neka se i njihov glas čuje.

Pitanje je ovo, čiji odgovor ima više varijanti. Glad je individualna sama po sebi, no svima nam je zajednička...
Školarci kao školarci, svi mi prije ili kasnije ogladnimo nakon stresnog blok sata kemije ili prije sata etike kada smo fino opušteni pa bi voljeli pojesti nešto toplo i ukusno.
Ako ste jedan od učenika/ica Srednje škole Pakrac, onda ste se zasigurno, barem jedanput tijekom svog školovanja zaputili u školsku kantinu kako biste si kupili nešto toplo za doručak ili užinu.
Ponuda je relativno raznolika: tu se nude topli i hladni sendviči: s dvije vrste salame, čajnom i običnim «parizerom», s tunom i pregrštom priloga: salata, kiseli krastavci, majoneza, kečap, senf… Osim sendviča, možete kupiti i hot dog, hamburger, odnedavno i fornette, a osim toga, u ponudi su i grickalice, čokoladice i nekoliko vrsta sokova. Dakle, što se ponude tiče, vaš doručak ne bi trebao biti oskudan.
No, vrlo lako bi vam se moglo dogoditi da vam novčanik počne oskudijevati novcem.
Razlog tomu su previsoke cijene za navedene proizvode. Poželite li pojesti običan sendvič od sasvim obične salame, sa šniticom sira i nekim od priloga, «iskaširat» ćete pet i pol kuna. Otprilike rečeno, za isti taj sendvič, da ga pravite kod kuće, ne biste potrošili više od 50 kuna mjesečno, uzimajući u obzir cijene navedenih namirnica.

Pitanje koje se nameće samo od sebe jest, čemu toliko visoke cijene, koje se uzgred rečeno, povećavaju iz godine u godinu. Pa i za 50 lipa, ali ipak i tih 50 lipa je puno. Malo matematike: tjedno to iznosi dvije i pol kune, mjesečno deset kuna, za jednu školsku godinu koja otprilike traje devet mjeseci, to je gotovo sto kuna. I sad uzmite u obzir da Srednju školu pohađa 615 učenika/ica i neka se samo pola njih hrani u školskoj kantini, postaje jasno zašto su cijene tako enormno visoke.
Kako smo doznali, školska kantina nije pri školi, tj. škola se ograđuje od bilo kakvih prigovora vezanih u previsoke cijene, što u svakom slučaju nije u redu, jer te iste sendviče jedu učenici koji sjede u školskim klupama. Bilo bi logično da ona pomogne učenicima pri prilagodbi na novu radnu okolinu, pogotovo onima koji su iz drugih mjesta, pa ih osim plaćanja smještaja, dočekaju i paprene cijene u školskoj kantini.

Jer, bez obzira što nismo samostalni i što nam roditelji još uvijek daju džeparac za užinu, ne znači da nas treba pljačkati do gole kože.
Za sve postoji granica; očito, za sve, osim za glad. Za nju, cijena ne postoji, ili je, čini se, previsoka, kao u slučaju školske kantine.

Cruela De Vil
Postavljeno 02.03.2007. by Anoniman
Broj otvaranja:3777
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.