TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Facebook - nova virtualna zaraza

Svakom desetom Hrvatu dan pone i završi Facebookom. Trenutno je u regionalnoj mrei Croatia pridrueno 82,664 lana, a ta brojka se svakim danom sve više poveava. Veina korisnika stekne naviku svakodnevnog posjeivanja ove stranice.


Što je zapravo Facebook?

Facebook je web stranica namijenjena društvenom povezivanju s ljudima oko sebe, u svojoj okolini, ali i s korisnicima diljem svijeta. Na tom site-u dolazi do izraaja sva mo medija i interneta u cjelini. Namee se kao novi oblik socijalizacije.

Sve je zapoelo prije manje od etiri godine kao projekt u studentskom domu u SAD-u. Osniva mu je Mark Zuckerberg kojem ve sada informatiki strunjaci tepaju da je "novi Bill Gates". Naime, Facebook trenutno vrijedi oko 15 milijardi dolara, te ima više od 50 milijuna korisnika, koji svakim danom raste.

 


ega sve ima na Facebooku?

Svrha je povezivanje i komunikacija meu ljudima. Korisnici imaju prijatelje s kojima razmjenjuju slike, razglednice, poklone, zagrljaje, poljupce, pia i sl. Na prvi pogled stjee se dojam kao da je cilj stei im više prijatelja - što sama stranica olakšava svojim pretraivaem. Jednostavno utipkate imena svih moguih ljudi kojih se sjetite i jednostavnim klikom postane vam prijatelj osoba koju znate iz vienja ili vam je jutros prodala novine na kiosku. Naravno, pozitivna strana je što moete oivjeti neki zagubljeni kontakt s ljudima koji nisu stalno prisutni u vašim ivotima, ili jednostavno ne ivite blizu pa vam je na taj nain olakšana komunikacija.

Korisnici na svojim profilima obajvljuju svoje fotografije, interese, e-mail adresu, a nerijetko i broj mobilnog telefona. Otkrivaju svoju privatnost, raspoloenja i planove. Kao što sam ve spomenula veina korisnika pripada nekoj mrei, koju moete i sami generirati na temelju mjesta zaposlenja, prebivališta ili ak srednje škole koju pohaate ili ste pohaali.

Korisnici su aktivni i preko razliitih grupa koje imaju više ili manje lanova. Tim putem izraavaju svoje stavove o aktualnim zbivanjima u svakodnevnom ivotu, bilo da se radi o politici (Dosta Bandia - Zagreb Zagrepanima, SDP Hrvatske, Mlade HSU, Hvala dr. Franjo Tuman,(Ne)Podravam novi zakon o zabrani pušenja itd.), sportu (Ivano Bali fun club, Croatia will win in Euro 2008...), mjestima na koja korisnici izlaze (Ilir bar Krapina, Hemingway, Saloon, Roko/Akademija...), studentima koji izraavaju pripadnost odreenom fakultetu ili pak regionalnu pripadnost itd.

Svatko moe kreirati svoju vlastitu grupu i pozvati prijatelje da je podre.

Facebook prua svojim lanovima i niz aplikacija u obliku raznih kvizova i testova, od kojih su neki zanimljivi, a za neke se zapitaš tko je tu lud... Problem nastaje kada riješiš kviz, ali da bi vidio rezultat moraš kviz poslati 20 prijatelja. I ako imaš malo više prijatelja, a nema te, recimo dan-dva, zatrpan si hrpom "requesta" koji se gomilaju i ponu ti ii lagano na ivce. Na Face-u moete igrati razne mrene igre poput pokera, vampira, vitezova i slino. U igre baš nisam upuena (još)...

Posebno zanimljiva aplikacija, kojoj sam se isprva zgraala, ali konano i sama postala njen korisnik, je u slobodnom prijevodu "Prijatelji za prodaju". Tu moete kupiti ili prodati svog prijatelja koji tim putem postaje vaš ljubimac. Etiki upitna aplikacija, ali jednostavno ne moete odoljeti, a da ne "posjedujete" nekom vama vanog ili simpatinog, a da ne spominjem sreu kad vas netko kupi, a vama svakom kupoprodajom cijena raste. Naravno, kupujete fiktivnim, virtualnim novcem.

 


Ova web stranica je idealno mjesto za samce i mlade ljude koji ele upoznati nekog novog. Tako ovdje nailazimo na virtualno zavoenje, pronalaenje partnera i chat, dogovaranje susreta uivo i konano realizacije. Jedna moja kolegica tako je upoznala svog deka i moram priznati da se poprilino dobro slau. Zahvaljujui Facebooku, kao temi prema kojoj je nastao ovaj lanak, i sama sam stekla novu Facebook prijateljicu. Iliti putem te stranice sam postala prijateljica osobi koju sam upoznala u šumi na Omanovcu. Otišla kui, kasnije preko Facebooka poela razmjenjivati poruke pa preko MSN-a, te smatram da bi bilo sasvim u redu popiti kavu s face-prijateljem i forumašem kad sljedei put posjetim Pakrac.

Zanimljivo je da Facebook svakim danom postaje sve eša tema razgovora, a spominje se i u medijima. Tako ste vjerojatno u tisku sreli naslov "Kupi politiara" za odreene novce na Facebooku i slino.


Potencijalna opasnost

Budui da se Facebookom svakim danom koristi sve više ljudi, postaje metom raunalnih kriminalaca. Tako se moe dogoditi, usprkos dobrom osiguranju servera, da korisnik instalira program sa zaraenim kodom. Predvia se da e u budunosti poslodavci staviti društvene mree poput Facebooka, Myspacea i dr. na listu softvera koji blokiraju surfanje zabranjenim stranicama.


Facebook - zabava ili ovisnost?

Facebook je definitivno igra za slobodno vrijeme. Ponete polako, s odreenom sumnjom, ali kad uete u taj virtualni svijet, vrijeme leti... Negdje sam naišla na usporedbu da je Facebook "moderna droga koja zna udovoljavati potrebama svih". Je li tako otkrijte sami tako da posjetite i stvorite profil na www.facebook.com. I ako vam se svidio ovaj lanak, ako ve niste, postanite moji Facebook prijatelji.

 

Postavljeno 01.02.2008. by Vladimira B.
Broj otvaranja:9105
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
alexandraIvana piše: (25.05. 12:43)
ja nemam fejs i bas mi je drago...da ga imam, sigurno bih i ja postala ovisna o tome...
rmihc2 piše: (25.02. 08:46)
Super ste
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.