TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Lijepe i pametne
Lova i lovac. Pojmovi koji oznaavaju dva suprotstavljena svijeta koja ipak dijele neto zajedniko.

Sezona onih koji imaju lve i onih koji love; traje neprekidno itavu godinu, a oni vie ili manje upueni kau da love (eng.ljubav) nema nita s tim. I tu dolazimo do fenomena nam svima poznatog. On je gospodin sponzor s puno love, a ona je gospoica sponzorua i lovac, iako ne na sponzora ve na njegovu lovu. Ta predstava je moda najupeatljivija onih toplih dana u godini kada ljudi veinu vremena provode na ulicama, trgovima gdje uivaju u kavi, piu iza tamnih sunanih naoala ili etaju pse, mobitele i /ili limene ljubimce. A to je limeni ljubimac vea zvjerka, na tom sajmu tatine, to znai da mora uz sve tehnikalije sadravati i obaveznu dodatnu opremu suvozako mjesto popunjeno. To su mjesto rezervirale oboavateljice svega to je lijepo i skupo, tako da im tada doista ne treba predstavljati veliku vanost kakav je njihov tip mukarca. U obzir dolaze svi dobni (oldtimerski), teinski (terenski) i atletski (sportski) modeli tipova, jer ono to je najvanije jest da izvor goriva bude to dulje vremena nepresuan. Ipak biti samo macho, nije mucho (panj. puno) jednom prilikom je izjavila Zsa Zsa Gabor koja je trenutno osmi put u sretnom braku, pa vjerojatno zna o emu govori.

KAKO IH PREPOZNATI?

Iako je sada opisan tipian primjer sponzora sa svojim naoruanjem koji ga ini privlanijim, sponzorue se vie svrstavaju u dobnu skupinu 20-tih, branog stanja nepostojanog, ali prieljkivanog, opisane kao pripadnice svih boja kose, pa u obzir dolaze i plave, crne i crvene. Modni stil im je vrlo jednostavan i alje poruku mukom svijetu da manje je vie, jer vano je privui pozornost bilo samoreklamiranjem ili odlaskom na pravo mjesto, jer uz skupa mjesta ide i skupi izgled.
Zapravo, mislim da nije zatitni znak sponzorue njezin izgled, iako je to ipak najpotrebnije za dobar ulov. Vana tajna je u tome da se ona zna savreno prilagoditi potrebama sponzora i zbog toga je njihov odnos na neki nain preutan dogovor od kojeg obadvoje imaju korist. On dobiva dobar glas prema kojem moe uhvatiti svakog komada, a ona dobiva materijalnu sigurnost i zadovoljenje svojih muica. Tako da ih ne moemo nazvati sponzoruama u pravom smislu rijei, jer i one, kako god, to sponzorstvo moraju odraditi. A kako? Hm, to ostavljam slobodnoj mati itateljstva. Iako sponzorstvo ne postoji u njihovom rjeniku niti e se ikad sponzoruama nazvati, radije e izjaviti da im novac u ivotu ne predstavlja nita i onda zbog tih ili nekih drugih razloga, izazvati poprilinu negativnu reakciju okoline. ene e ljubomorno dizati nosove i gaati ih slobodnim rijeima dok one prikupljaju sve gladne i edne poglede na ulici, a mukarce e frustrirati to ih sav njihov trud ostavlja ravnodunima i time jo vie nedostupnijima.

LIJEPE I GLUPE

Tako da im se u svakom sluaju lijepi pridjevak da su lijepe i glupe. No, da li je to uvijek bez iznimke? Budimo iskreni, biti pripadnica ljepeg spola u prolo, sadanje, pa i u budue vrijeme je skup sport. Meusobna konkurencija je velika, a prekopirati lica s naslovnica svakakvih modnih urnala, ravno je poslu na bauteli. Od ranih jutarnjih sati treba se raditi za tip-top izgled za koji je potrebno dosta minke, pa jogging u i iz shoppinga, pa svakodnevne dijete... I tko sad ne bi cijenio naporan rad. One znaju to plijeni estetsko oko mukarca i svakako se ne namjeravaju zadrati u njegovoj blizini samo na jednu no, ako je on gospodin pravi. Tako da je lagano danas zakljuiti da je ljepota (vanjska) relativna stvar. Uz dobru ekipu pomagaa svatko moe postati labud, nije to velika stvar, ve je to zastupljeno i u reality showovima, a postoji i natjecanje za miss plastine kirurgije. A to se tie pameti, svakako ih se ne moe nazvati glupima. Zapravo, one su feministice novog doba, ne spaljuju grudnjake kako bi manifestirale osloboenost, ve ih ponosno istiu. Svjesne su svoje seksualnosti i znaju kako to iskoristiti da bi mujacima zavrtile nosom i dobile ono to ele. A budimo iskreni, teka su vremena i u toj vjenoj borbi spolova one u potpunosti preputaju palicu mukarcima podsjeajui ih na ono to im je generacijama usaeno, da su oni budui uzdravatelji obitelji. Pa tko se ne bi u krajnjem sluaju s njima mijenjao.
OD SPONZORUE DO UDAVAE

I tako sponzorue u svom evolucijskom razvitku konano postanu udavae. Jer, u konanici izgledi za uspjeh nakon prelaska polovice dvadesetih poinju opadati. I to ne zbog toga to one tada postaju manje lijepe ili mudrije, ve zbog toga to su sponzori nametnuli takva pravila. Tu mislim ponajprije na one starije koji kada dou u godine, obole od nekih muica pa misle da ako imaju mlaeg komada pored sebe da i oni izgledaju vitalnije. Ona stara poslovica da su mukarci kao vino, to stariji to bolji, ipak ne uzima maha jer ene od malena boluju od sindroma Pepeljuge, pa ipak uvijek se spominje princ na bijelom konju, a ne kralj. A princ na bijelom konju osim novih zlatnih cipelica, treba donijeti i bezbrian ivot iz bajke. Samo kada se jo i predbrani ugovor ne bi potpisivao, sve bi bilo idealno. No, i za to postoji malo sofisticiraniji nain.
Kad smo ve kod prineva, jedna stjuardesa je ulovila Alberta od Monaka i ve sad je paparazzi prate i snimaju kako na veliko radi na ureenju svoje nove de luxe kue u koju se uskoro treba useliti sa sinovima. Dvoje ve ima iz prvog braka, a trei je Albertov nezakoniti, ako vas zanimaju nevane pojedinosti. Ipak, puno veu zlatnu koku ulovila je Anna Nicole Smith, biva Playboyeva zeica, sa napravljenim fantastinim potezom- udala se za milijardera na pragu njegove devedesete. I kao to to ve obino biva, on je brzo otiao u vjena lovita i zaborav, te svojoj zeici oporuno ostavio puno love. A da i djevojke iz naih krajeva ne ostaju praznih ruku, dokazuje Melanie Knauss. Ona je od manekenke i top-modela napredovala do titule gospoe Trump.

SINDROM PEGGY BUNDY

I sad, meu svim ovim uspjenim primjerima, treba postaviti jedno jednostavno pitanje: to se dogaa sa sponzoruama koje ipak ne uspiju u lovu na lovu? Vjerojatno se utope u masi i samo povremeno odlete u izlet zvan peglanje kartice, naravno, kada to mogunosti dopuste. Veina e se udati za manje ribe, a time i manje zahtjevnije, moda ak i iz ljubavi to se nikako ne smije zanemariti. A kada stupe u neke ozbiljnije godine poinju podsjeati na klonove Peggy Bundy iz Branih voda. Prekomjerno natapirana i nalakirana kosa, uska zategnuta odjea, mnogo nakita i make upa te sitni skakutajui hod u visokim potpeticama. Ona cijeli dan provodi u itanju modnih magazina i gledanju televizije, a kada iscrpljeni Al stigne s posla i pita:eno, gdje je veera?, ona samo zahihoe, odmahne rukom i uzdahne: Oh, Allll!!. Eto tako zavrava jedan manje vie predvidljiv scenarij.

MUKARCI UZVRAAJU UDARAC

No bez obzira na sve, znam da vas i dalje ivcira to e ona izmeu dva tipa uvijek izabrati onog s lovom, ma koliko god drugi bio simpatian, armantan, romantian i da ste onda nakon doivljenog na svojoj koi ili na temelju sline usmene predaje prijatelja zakljuili da su sve ene iste. I to vam je initi? Opcije su: sjediti prekrienih ruku, pronai drugaiju curu ili uzvratiti udarac. Zanimljivo je to da mukarci sve vie u zadnje vrijeme u odmjeravanju cura izjavljuju da je ona i bogata. Pod tim vie ne misle na njezine atribute i proporcije, ve na njezin brojani iznos bankovnog rauna. Vjerojatno im je dosadilo stalno plaati kavu i kino, pa su se uloge poele mijenjati. Tu moemo govoriti o mukim sponzoruama. Struniji naziv jo uvijek ne postoji ili je moda jo u nastanku, pa bi igolo bilo prevulgarno, a metroseksualac neodreeno, jer definiciju tog pojma jo uvijek ne moemo nai u leksikonima i rjenicima. Ali to je ve neka druga pria. Muke sponzorue moemo podijeliti u dvije vrste: oni koji se nameu svojom ljepotom i oni koji nude papuarske usluge. Prvi koji poput paunova se razmeu perjem i ljubavnim umijeem, pa su im ulov veinom stare tete, moda negdanje sponzorue koje su kako i statistike pokazuju nadivjele svoje suprunike pa sad uivaju u slobodi i samoi. Tako da se krug u prirodi i dalje vrti, velika riba hvata malu i obrnuto.
Drugi tip mukarca je u postepenom nastanku. Tu su se uloge promijenile. On kuha ruak, mijenja pelene, masira ramena kada umorna ena stigne iz ureda i nikad ne pronalazi posao. Kao to su stari Grci ostracizmom istjerivali nepodobne izdajnike iz svog drutva, tako mukarci nijeu tako zvane papuare.
Tako da u dananjem kapitalistikom i globalistikom svijetu i ljubav je postala stvar trita i ponude i potranje. I bez obzira na ljepotu i pamet te slinosti i razlike meu spolovima, teko je mijenjati svijet kada jedni plove prema Veneri, a drugi prema Marsu, ali ipak e se nekako postii harmonija i svi e se sloiti u jednom zakonu univerzuma:

Nije vana veliina broda, ve veliina valova.

Postavljeno 20.01.2007. by Tatjana Bokovi
Broj otvaranja:4183
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.