TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Pusti selo neka priča
I Isus reče: «A zašto vidiš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svojemu ne osjećaš? Ili, kako možeš reći bratu svojemu: stani da ti izvadim trun iz oka tvojega; a eto brvno u oku tvojemu? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svojega, pa ćeš onda vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega.»
Mt 7,5

Gledajući današnji svijet, mogu slobodno ustvrditi da svjetska globalizacija potiskuje onaj duhovni svijet u nama, zakoni života postaju tako represivni da sve što mislimo jest: «Rad, rad, rad..»

No, sad se vjerojatno pitate kakve veze ima ovaj početni citat i koja mi je samo tema pala na pamet…
Ne, ne bojte se, neću pametovati o globalizaciji, sve raširenijem ateizmu i modernom životu punom stresa. Ono o čemu htjedoh pisati, bilo je izazvano baš ovim početnim citatom na kojeg sam sasvim slučajno naišla i koji me podsjetio na sve one sate vjeronauka u osnovnoj školi. Sjetim se samo kako smo, kroz Isusove priče, izvlačili konačne pouke i krasnim crvenim slovima ih zapisivali u bilježnici.
Kažem opet, gledajući danas ljude, mislim da im ne bi škodila moja bilježnica iz vjeronauka iz osnovnjaka.

Ne zbog poplave ateizma koja nas prati, već zbog životnih zakona koje možete naći u svakoj religiji, nevažno da li je riječ o budizmu, hinduizmu, islamu, kršćanstvu… Prevodeći uvodni citat na današnji moderan jezik, Isus bi vjerojatno samo dreknuo: «Gledaj svoja posla!»

I tako, čitajući iznova Isusove riječi, asociraju me na sve one «Radio Mileve» koje iz nekih životnih okolnosti žudno iščekuju svaki lokalni trač o nečijem preljubu, novoj vezi, rastavi braka, financijskom krahu…

Vjerujem da ste se i vi našli koji put u situaciji da vam je neka osoba iz znatiželje uputila pitanje o određenom aspektu vašeg osobnog života pokušavajući tako izvući iz vas svježe informacije. I sigurno ste se barem jedanput zapitali zbog čega je to tako zanimljivo.

Među nama, tko još ne voli ogovarati susjeda koji je kupio novi auto, a zarađuje 3625, 58 kuna mjesečno?
Dobro, u onih 5 kuna i 58 lipa baš i nismo sigurni, ali za ostalo bi dali glavu na panj jer se druga susjeda «Štefica» zakunila svojim životom da je tako čula dok su dotični susjed i susjeda u žaru svađe premetali svoje financije. Pa taj je sigurno neki mafijaš, vjerojatno se bavi kakvim dilanjem, odakle bi inače iskeširao 35 tisuća eura za novog Merđu?
I tako, možemo se vrtjeti ukrug od jednog susjeda do drugog, od kolega na poslu, trgovkinje koja je došla sa podljevom ispod oka na posao do kuminog malog koji je danas na ručak opet doveo neku novu djevojku, ah, koliko ih je samo izmijenjao u zadnjih mjesec dana. I eto kud taj današnji svijet vodi…

Pa, tko su onda te «Radio Mileve» koje nam se petljaju u svakodnevan život i s velikom pozornošću prate svaki naš korak, pa i broj vrećica izvađenih iz auta nakon uobičajene kupnje špeceraja u KaTeCeu?

Jeste li se ikad zapitali koliko je zapravo ispunjen dan vašoj umirovljenoj susjedi koja redovito stoji iza zavjese i vreba svaki vaš korak? Da je možda usamljena i da joj je «izlet» do prozora možda najveći doživljaj tog dana? Da joj se baš na tome i temelji društveni život, a o čemu će drugome pričati sa susjedom «Šteficom» kad joj popodne dođe na kavu, nego o tome kolika su vaša mjesečna primanja, kad si smijete dopustiti čak šest dupkom punih vrećica špeceraja?
A o kolegi sa radnog mjesta ili frendici iz školskih klupa da i ne govorimo. Novi par cipela ili samo čudno raspoloženje brzo rasplamsava maštu, a dodamo li tome malo zavide i ljubomore, eto ti sočnog trača da prste obližeš.

I što reći na takve ljude? Jednostavno, ništa.

Pustiti ih neka svoj «posao» obave što bolje, jer, ruku na srce, kakvi su zapravo njihovi životi kad si dopuštaju da neovlašteno ulaze u tuđe živote?

Zato, idući put kad vidite svoju susjedu da vam broji vrećice, mahnite joj, vjerujte, bit će sretna da je netko obratio pažnju na nju. A kolegu sa posla ili frendicu iz školske klupe pozovite na nenadanu kavu, možda je baš njima potreban netko kome će izjadati svoje probleme i pretresti svoj prazan život. A uostalom, bez lokalnih «Radio Mileva», život i ne bi bio TAKOzanimljiv, zar ne?

Postavljeno 15.04.2007. by Ivana Mađaroši
Broj otvaranja:5514
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.