TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Pakrački srednjoškolci ispod državnog prosjeka
Zbog čega su pakrački srednjoškolci po ocjenama ispod razine državnog prosjeka?

PAKRAC - Ovim pitanjem smo se pozabavili nakon objavljenog članka o gore navedenome. Naše malo istraživanje među učenicima je pokazalo da je većina skeptična na sam spomen škole. Stoga nas ne moraju ni čuditi ovi poražavajući podaci. No, srž problema ne treba tražiti među učenicima koji se «dovoljno ne trude», već i u okolini koja od malenih nogu djeci daje krivu percepciju o školovanju, pa je stoga škola nezanimljiva i dosadna, a kasnije naporna i teško savladiva.

Osim navedene okoline, zaslugu za lošije ocjene imaju i profesori. Koliko god mi to ne htjeli priznati, po školskim hodnicima se često šuška o nepravdi profesora prema učenicima, pa se tako neke ocjene dobivaju «po kaputu», a nerijetko se događa da se zbog njihove neorganiziranosti testovi pišu «5 do 12», a u isto vrijeme se od učenika očekuje da svladaju nakupljeno gradivo. Osim toga, problem je i nedisciplina, zbog koje na satovima umjesto reda i tihog rada, profesor gubi svoj autoritet i kontrolu nad učenicima. U tom slučaju o uspješnosti učenja i svladavanja novog gradiva ne trebamo ni govoriti. Onda nas ne treba ni čuditi velik broj izostanaka, pogotovo onih neopravdanih.

Učenici kao razlog markiranja sa satova navode dosadu, ali i strah od usmenih i pismenih ispita. Osim toga, jedan od razloga slabih ocjena je i nagomilavanje nenaučenog gradiva, kampanjsko učenje i velik broj testova koji se već tradicionalno pišu u vremenskim kritičnim periodima: pred kraj polugodišta, pred uskrsne praznike i pred kraj školske godine, pa su stoga učenici pod velikim stresom, barem kada su u pitanju ocjene i pritisak koji na njih vrši okolina zbog toga.

Poražavajući je i podatak da bi se 50% gimnazijalaca, da ponovo može, upisalo u neku strukovnu školu. Stoga, zapitajmo se što možemo učiniti za učenike, ali i učenici sami za sebe. Odgovor je u dobroj organizaciji, čvrstoj volji za učenjem, ali i u razumijevanju prosvjetnih radnika i okoline što često izostane.
Postavljeno 15.02.2007. by Ivana Mađaroši
Broj otvaranja:3897
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.