TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Boja kože ili nešto drugo?
Kada čujemo riječ «crnac» ili «rasizam» odmah pomislimo na isto - netko tko je manje vrijedan i netko tko nije bijel. Mnogi se sjete raznih predrasuda, ali što se iza toga stvarno krije? Mnogi ne žele ni proanalizirati...

Od malena sam odgajana da ne osuđujem ljude na temelju njihova izgleda, što se čvrsto ukorijenilo u meni. Iz male sam sredine, pa i nisam imala puno prilika u životu vidjeti crnca. No, krenuvši u gimnaziju svake godine smo počeli obilaziti svijet, tako da mi njihova pojava više nije nešto novo. Ali nikada nisam razumjela to ružno mišljenje o crncima. Kopkalo me je, pa što su oni tako loše napravili? Nažalost, mediji imaju veliku ulogu u tome. Sjetite se samo filmova. U većini filmova bijelci su nadmoćni, najsposobniji, najbolji, dok crnci izigravaju robove i sl. Zatim filmovi u kojima se crnci predstavljaju samo kao drogeraši, problematične osobe... Gledala sam takvih filmova jako puno, ali nešto mi je govorilo da to nije tako. Ipak je to samo film. Da, film, koji ima svoju negativnu pozadinu.

Mi sami stvaramo sliku o njima, što nije dobro. Još kroz povijest su bili proganjani i mučeni, kada su bila druga vremena, kada se nije moglo ništa poduzeti ni usprotiviti, ako želiš ostati živ. Ali danas je demokracija, crnci su izjednačeni s bijelcima, ali naša mišljenja i uvjerenja su na istom nivou kao tada. Ovo ljeto sam imala priliku posjetiti zemlju u kojoj crnaca ima veoma mnogo, i potvrditi svoju intuiciju - i oni su samo ljudi! O njima znamo da dobro igraju košarku, da su izvrsni reperi i još pokoju sitnicu. Naravno, to su sve pozitivne osobine koje svi potiskuju i ne žele priznati. U Španjolskoj sam provela nekoliko dana i upoznala nekoliko crnaca. Prolazeći gradom u grupi sa svojim vršnjacima, začula sam uzvike «white power» kad bi se god našla u blizini osoba crne boje. S prezirom sam gledala na to, no nakon učestalih komentara, prigovorila sam i svi su me poprijeko gledali. Zašto? Ali saznah da nisam jedina osoba u toj grupi koja ima takvo uvriježeno mišljenje. Mnoge su mi cure rekle; «Ma, pusti ih, samo su ljubomorni. Pogledaj s druge strane ulice, kakav sladak crnac!» To mi je odmah uljepšalo dan, ne sladak crnac, već netko tko nema predrasude! Iskustva s crncima bila su mi veoma pozitivna - dok se s većinom Španjolaca, Rusa, Talijana ne možeš sporazumjeti na engleskom, crnci su pravi maheri. Svaki je znao izvrsno govoriti engleski. Pristojnost im je bila na visokom nivou. Sjetih se pritom onoga što «svi znaju» da oni smrde. Žao mi je, ali moram vas razočarati - ni to nije istina. Još samo jedna od obmana.

Katkada se zapitam, jesam li ja možda u prošlom životu bila crnac? Jer meni se oni čine poput bijelaca. Naravno, postoje problematični i loši crnci, baš kao i bijelci. Ali čemu tolike predrasude? Pokušajte ih opravdati pa ću tek onda prihvatiti vaše mišljenje. Zar nas nije sve Bog sačinio od istog praha? Ipak još uvijek postoje cure kao ja koje nemaju predrasuda, dečki koji nisu ljubomorni na njih i režiseri koji režiraju ravnopravne filmove.
Postavljeno 09.07.2007. by Sanja Ajman
Broj otvaranja:4921
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.